Az ebek kötelező veszettség elleni oltásáról 11 pontban
Egészségügy
2015. aug. 12.

<p>A Magyar Állatorvosi Kamara által kiadott sajtóközleményében olvashat a veszettség elleni védekezés szabályairól, illetve a közleményhez csatolt dokumentumból a kutyatulajdonosok kötelezettségeiről is tájékozódhat.</p>

Fotó: MTI

 

Az ebek kötelező veszettség elleni oltásáról

 

A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet előírásai alapján az ebek tartásához és kötelező veszettség elleni védőoltásához kapcsolódó főbb tudnivalók .

 

1.) Az eb tartója az állata állat-egészségügyi felügyeletét ellátó, az eb tartója által szabadon választott szolgáltató állatorvosnak köteles bejelenteni, ha az állata a három hónapos kort elérte, elhullott, elkóborolt, vagy új tulajdonoshoz került.

 

2.) Az ebek veszettség elleni védőoltásának beadatása a kutya tartójának kötelessége.

 

Az állattartó köteles minden három hónapos életkort elért ebet 30 napon belül veszettség ellen saját költségén szolgáltató-állatorvossal beoltatni, az oltást, az első oltást követően 6 hónapon belül megismételtetni, majd ezt  követően  a kutyát évenként veszettség ellen beoltatni.

 

3.) A kutyák veszettség elleni védőoltását valamennyi szolgáltató-állatorvos elvégezheti.

 

4.) Veszettség ellen csak elektronikus transzponderrel megjelölt eb oltható.

 

5.) A veszettség elleni immunizálás elvégezhető engedélyezett állat- egészségügyi szolgáltató létesítményben, vagy az állattartó kérésére az állat tartási helyén.

 

6.) Az idei évtől nincs lehetőség összevezetéses veszettség elleni eboltás szervezésére!

 

A Magyar Állatorvosi Kamara megyei szervezete álláspontja szerint az ebek veszettség elleni védőoltásának összevezetéses módon történő kivitelezése szakmai szempontok, állatvédelmi, közegészségügyi és közbiztonsági elvek alapján kifogásolható megoldás, ezért nem engedélyezi az összevezetéses eboltást.

 

Ezért Komárom-Esztergom megye településein nem lesz összevezetéses eboltás!

Erről a települések jegyzői is értesítést kaptak.

 

7.) Kisállat Egészségügyi Könyv: a kutyák veszettség elleni védőoltásának igazolására egy pontosan meghatározott tartalmú, egyedileg sorszámozott oltási könyv szolgál.

 

8.) A rendelet előírásainak megfelelő KisállatEgészségügyiKönyvbenvagy az egységes európai állatútlevélben igazolható a veszettség elleni védőoltás beadása.

 

9.) Azt az ebet, amelyik nem részesült az életkorának megfelelően előírtak szerinti (érvényes) veszettség elleni védőoltásban, veszettség szempontjából aggályosnak kell tekinteni.

A veszettség szempontjából aggályos állatot tizennégy napra hatósági megfigyelés alá kell vonni. A megfigyelés megszüntetésével egy időben az érvényes veszettség elleni védőoltással nem rendelkező eb veszettség elleni beoltását el kell rendelni. Az oltatási kötelezettség elmulasztásakor az állat tartójával szemben bírság is kiszabható.

 

10.) Az állattartó köteles az oltási könyvet megőrizni, azt a veszettség elleni védőoltás beadatását ellenőrző állat-egészségügyi hatóság felszólítására bemutatni, illetve tulajdon átruházás esetén az új tulajdonosnak átadni, továbbá biztosítani, hogy az oltási könyvet a közterületen az ebre felügyelő személy magánál tartsa az oltás érvényességének bizonyítása céljából.

 

11.) Kérjük, ellenőrizzék az ebek utolsó veszettség elleni oltási időpontját, és a leírtaknak megfelelően időben keressék fel szolgáltató állatorvosukat, hogy a kutya veszettség elleni oltása mindig érvényes legyen!

 

Magyar Állatorvosi Kamara

(forrás)
Csatolmányok
2015. 08. 12. 10:57