Sváb Party Dorogon
Kultúra
2015. júl. 30.

<p><span>A sváb népdalkincs és fúvósszene kedvelői igazán jól érezték magukat a Dorogi Német Nemzetiségi Önkormányzat hagyományos Falusi Búcsúján. </span></p>

 

A Tájházban megrendezett ünnepségen Vörös Jánosné elnök köszöntötte a mintegy 80 résztvevőt. Dr. Tittmann János polgármester emléklapot és ajándékkosarat adott át Gmeling Vilmosnak, aki negyed évszázada hűen városunkhoz Budapest mellől utazott le minden nap próbákra, fellépésekre, hogy szárnykürtösként erősítse a népszerű bányászzenekart és a nemzetiségi önkormányzat zenekarát, a Sváb Party-t. 

 

A napi kilométerszámra és korára való tekintettel ezentúl csak ritkábban vesz részt majd a fellépéseken Gmeling Vilmos, aki katonazenészként még 1989-ben döntött úgy, hogy hivatása mellett Dorogon az amatőr zenészek munkáját fogja segíteni. A Budapesti Helyőrségi Zenekar tagjaként szolgált nyugdíjazásáig, ahol nagy zenekari rutinra tett szert és ezt a tudást valamint a zene szeretetét hozta magával Dorogra. A szárnykürt szólam vezető egyénisége lett és tanította fiatalabb kollégáit. Zeneszeretete amellett hogy több zenekarban is játszott, hangszerelésre, feldolgozásra és művek írására is inspirálta. Műveit - a Bányász Emlékek indulót, a Magdi polkát és Vili polkát - vezénylete alatt többször előadta a dorogi bányászzenekar. A 10 éve megalakult Sváb Party zenekar részére számtalan átiratot készített és játszotta el a fellépéseken. 


A köszöntés után a Német Nemzetiségi Önkormányzat Vegyeskara énekelt néhány sváb nótát, majd a Sváb Party örömzenélése fokozta a hangulatot a Falusi Búcsún.

 

(dorog.hu)

(forrás)