Esztergom továbbra is ostrom alatt
Környezetünk
2015. júl. 24.

<p><span>Újabb két nappal, július 26-ig, vasárnapig hosszabbította meg a még július 17-én életbe lépett hőségriadót az országos tisztifőorvos. Esztergomban és környékén vasárnap már enyhülésre számíthatunk.</span></p>

Napernyők egy panelház erkélyein a kánikulában az újpalotai lakótelepen 2015. július 22-én (Fotó: Balogh Zoltán/MTI)

 

Az előrejelzés szerint szombaton még az Alföldön, a Dunántúl déli területein illetve a nagyvárosokban is elérheti a 27 Celsius fokot a napi középhőmérséklet. Vasárnap már csak a Dél-Alföldön várható a 27 Celsius fok körüli középhőmérséklet. 


Esztergomban ma és szombaton még marad a rendkívüli hőség, vasárnaptól viszont enyhülésre számíthatunk, a legmagasabb nappali hőmérséklet hosszú idő után először maradhat 30 Celsius fok alatt.

 

A kánikulára való tekintettel a Széchenyi téren a volt Széchenyi étterem előtt párakapu működik. Vizet három helyen oszt az önkormányzat délelőtt 08.00-tól délután 16.00 óráig a Bazilikánál, a Lőrinc utcában a Pöttyös tér felé vezető átjáróban, valamint a Városháza előtt a Széchenyi téren. Friss ivóvízhez juthatunk az ivókutakból is: a Rákóczi téren az Árkádos ház előtt, a piacon további két helyen, a vasútállomásnál, a Kórházzal szemben, Szentgyörgymezőn a kerékpárútnál az új játszótér mellett, Kertvárosban az Eperjesi-Damjanich út találkozásánál, Pilisszentléleken pedig további két helyen.


Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyomatékosan kér mindenkit, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon óvintézkedések nélkül: védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények használatával! Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, a házi kedvenceket a parkoló autóban.

 

A tartós hőség miatt az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri. A szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl, ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok. Az autóval közlekedők is fokozott óvatossággal vezessenek, vigyenek magukkal több, hűtött folyadékot. Akik a kánikulát vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a tűző napot, napozást követően  hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

(forrás)