Orbán Viktorra várva
Közélet
2015. júl. 9.

<p>A miniszterelnök sorra járja az ország megyei jogú városait, ahol rendre milliárdos nagyságrendű megállapodásokat ír alá a helységek polgármestereivel. Hamarosan Esztergomba is ellátogat, hogy a város hosszú távú fejlődését garantáló megállapodást írjon alá Romanek Etelkával. Az ünnepi alkalomra készülve összegyűjtöttük az elmúlt 20 év esztergomi találkozásait Orbán Viktorral.</p>

„Esztergom nem lehet az elszalasztott lehetőségek városa” – mondta még októberi kampánykörútja esztergomi állomásán a miniszterelnök, aki szerint Romanek Etelka révén az ország vezetése kezet nyújtott a királyváros felé. A választások alkalmával a lakosság a partnerség mellett voksolt, majd Orbán Viktor újabb gesztust tett, megígérte: ha törik, ha szakad, 2018-ig megépítik Esztergomot az M1-es autópályával összekötő gyorsforgalmi utat, a miniszterelnök autógyári beszédében kifejtette: a beruházás érdekében komoly harcot vív a kormány bürokráciájával.

 

Az ország első embere később újabb ígérettel fordult felénk, miszerint 2015 első felében megállapodást fog aláírni Esztergommal a város hosszú távú fejlődésének érdekében.

 

2015 elején a vidék felvirágoztatásáért meghirdették a Modern Városok Programot, amelynek keretében a miniszterelnök az év folyamán felkeresi mind a 23 megyei jogú várost, és együttműködési megállapodást köt majd a helyi vezetőkkel. Orbán Viktor Nyugat-Magyarországról indított országjáró útját, először Sopronba látogatott el. Legutóbb pedig Érden fordult meg, ahol 40 milliárd forintos fejlesztési programban állapodott meg Mészáros András (Fidesz-KDNP) miniszterelnökkel.

 

Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

Az esemény köré kerekített sajtótájékoztatón Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy azért ebben az évben indították el a Modern városok programját, mert 2010 és 2014 között leginkább a válságkezelés volt Magyarország feladata. A korábbi ciklusban az volt a kérdés, hogy "a görög út elkerülése érdekében mozgósított erőinkből a válságkezelésen túl futja-e még egyáltalán valamire". 2015 és 2020 között viszont már egy fejlődési program megvalósítása a cél. Ez pedig nem más, mint a polgári berendezkedés programja, hogy minél több magyar ember számára tegyék elérhetővé a polgári életminőséget és biztonságot.

 

Az Érddel megkötött megállapodás révén egyébként fejlesztik a helyi gazdaságot, a város oktatási, egészségügyi és szociális intézményeit, valamint bővítik a közműhálózatot is – adta hírül az MTI.

 

Bár az év első felére belengetett miniszterelnöki látogatás csúszásban van és Esztergom továbbra sem megyei jogú város, arról nem lehet kétségünk: Orbán Viktor hamarosan Esztergomban is üdvözletét teszi, reméljük, hasonló megállapodás tervezetét hozza majd magával.

 

Az ünnepi alkalom beharangozásaként összeállítottunk egy hosszabb válogatást a miniszterelnök esztergomi látogatásairól. Mint látni fogjuk, a város nagyon is intenzív kapcsolatot ápol Orbánnal, aki eddig a rendszerváltás óta szinte minden évben megfordult Esztergomban.

 

1993

 

Az Esztergomi Liberális Klub vendége volt Orbán Viktor. A klub a szellős kilencvenes évektől működött a városban, a tagság, illetve a politika iránt érdeklődő közönség általában hétfőnként gyűlt össze a Babits Mihály Városi Könyvtárban, ahol kellemes környezetben tea és aprósütemény társaságában beszélgettek a mindenkori vendégekkel. Az évek folyamán a klub vendége volt másokkal egyetemben Farkasházy Tivadar, Kupa Mihály és Horn Gyula is.

 

1996

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Esztergom-Dorogi Közös Szervezete és a Szent Lázár Alapítvány Esztergomi szervezete által rendezett jótékonysági estélyén járt a Prímás Pincében az ifjú Orbán Viktor. Az esemény szellemi védnöke dr. Paskai László bíboros, prímás, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseke volt. Az estélyen többek között részt vett dr. Habsburg Ottó és dr. Antall Józsefné is.

 

1998

 

A Szabadidőház színháztermében tartotta választási nagygyűlését a Fidesz-Polgári Párt 1998. április 30-án; Orbán Viktor pártelnök a választási esélyekről, az ellenzéki összefogásról szólt, majd a gazdasági lehetőségeket taglalta. A gyűlésre érkezett Lengyelországból Lech Walesa, volt köztársasági elnök, a lengyel Szolidaritás Választási Szövetség elnöke is.

 

„Esztergomnak nemcsak történelmi múltja, de fényes jövője is lehet” (Orbán Viktor)

 

Esztergom és Vidéke, 1998. október 22.

 

’98 októberében is Esztergomba látogatott Orbán Viktor. Az Esztergom és Vidéke beszámolója szerint „a népszerű politikusra oly sokan voltak kíváncsiak, hogy nemcsak a Szabadidőközpont színházterme és előcsarnoka, de a bejárat előtti kövezett járda is zsúfolva volt érdeklődőkkel”. A városi televízió élőben közvetítette a közérdeklődésre számon tartott eseményt. Dr. Horváth István Esztergom fél évszázados hányattatott sorsáról tartott ízfokozó előadást (itt elolvashatja a szöveget is). Az újságírói beszámoló szerint maga Orbán is meglepődött, mikor szembesült Esztergom vérzivataros múltjával. A millenniumra megyei jogú város rangot, illetve fényes ünnepségeket ígért Esztergomnak.

 

1999

 

Esztergom és Vidéke, 1999. szeptember 23.

 

Szeptember 16-án Esztergomban írták alá a megállapodást a Mária Valéria híd újjáépítéséről. Az eseményt az Esztergom és Vidéke percről percre közvetítette, a beszámoló szerint a hangulat fenomenális volt, az aláírást és az aláíró feleket ezrek ünnepelték a Széchenyi téren. A szlovák fél késése miatt (még nem volt híd, Mikulas Dzurinda repülőgéppel érkezett) Orbán rögtönzött városnézésre indult kíséretével. Jottányi késés után a szlovák kormányfő Meggyes Tamás alpolgármester társaságában érkezett meg a Széchenyi térre; Orbán és Dzurinda később a Rákóczi sétahajó fedélzetén, szimbolikusan a lerombolt pillérek alatt írták alá a megállapodást. Az ünnepi napot végül a Szalma Csárdában fejezték be.

 

2000

 

A Suzuki gyártósoráról legördült az első Wagon R+, Orbán Viktor adta át a modellt.

 

Június 16-án Meggyes Tamás polgármester és dr. Latorcai János országgyűlési képviselő meghívására a Fidesz-MPP kihelyezett frakcióülést tartott Esztergomban. A párt teljes vezérkara tiszteletét tette a városban.

 

2000 utolsó napján inkognitóban a bazilikában jár családjával Orbán Viktor, a prímás a Bakócz-kápolnában fogadja a családot újszülött gyermekükkel.

 

2001

 

Augusztusában a Nagyboldogasszony-napi szentmisén vett részt a miniszterelnök, Esztergom nevezetes napján, amikor a Szent Koronát a fővárosból a királyvárosba úsztatták. Az ünnepség kicsit felemás módon sikerült, a parton csupán 150-200 ünneplő várta a magyar államiság leghíresebb jelképét.

 

 „Esztergom hídembere” (Meggyes Tamás Orbán Viktorról)

 

November elsején a kortárs szlovák kormányfő, Mikulas Dzurinda társaságában átadták az újjáépült Mária Valéria hidat.

 

2002

 

„Keresztény Magyarországot akartam, mert annak van jövője” (O.V.)

 

Esztergom és Vidéke, 2002. március 21.

 

Az elbukott 2002-es választások után az esztergomi székhelyű Szent István Alapítvány Szent István-díjjal tüntette ki a volt miniszterelnököt, amelyet Orbán Viktor szeptember 29-én vett át a bazilikában, a szentmise után. Az elismerés a volt kormányfő térséget érintő fejlesztő munkájának szólt (lásd Mária Valéria híd).

 

A Miniszterelnökök Kis Dunai Csúscstalálkozójára érkezett Esztergomba a miniszterelnök. A csúcs után Orbán Viktor a Széchenyi téren szólt az esztergomiakhoz, majd sétára indult a városban, ahol a Belvárosi Üzletházban még a pult mögé is beállt.

 

 „Magyarnak és sikeresnek lenni egyszerre” (O.V.)

 

Esztergom és Vidéke, 2002. december 19.

 

2002 decemberében a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium vendége volt Orbán Viktor. Az iskola és a diákegyesület meghívására érkezett városunkba, ahol több órán keresztül beszélgetett a diákokkal és tanárokkal.

 

2003

 

Erdő Péter beiktatásán vett részt a bazilikában.

 

„a csatlakozás komoly esély, de ennek kihasználásához kemény munkára lesz szükségünk” (O.V.)

 

Ladocsi Gáspá püspökkel az avatón (forrás: 2001-2006.orbanviktor.hu)

 

2003 márciusában a Mindszenty József Katolikus Általános Iskola sportcsarnokának avatóján járt Orbán Viktor. Az iskola még 2001-ben nyert 18 millió forintot az Ifjúsági- és Sportminisztérium által kiírt pályázaton.

 

2002/2003-as idényben az NB III. Duna Csoportjában a Felcsút SE és Esztergom labdarúgócsapatai egy mezőnyben szerepeltek, ebben az évben a volt miniszterelnök is a falusi válogatott aktív tagja volt, ugyan az esztergomi összecsapáson nem lépett pályára, de a kispadon így is helyet kapott. A Vasas pályán régóta nem látott tömegek várták a találkozót.

 

2005

 

Januárjában a Szent János-napi borszentelésen vett részt a bazilikában.

 

Februári országjárásán is Esztergomba látogatott Orbán Viktor, aki többek között megfordult a Szent István Patikában (itt gyógyító balzsammal kenték be Schmitt Pál sajgó lábszárát), a Vaszary Kolos Kórházban, illetve a nemrégiben átadott Mindszenty Csarnokban is.

 

Esztergom és Vidéke, 2005. január 13.

 

Novemberben átadta a Széchenyi-terv hathatos támogatásával felépült esztergomi élményfürdőt. Átvágta a nemzetiszínű szalagot, majd Finta József, az épület tervezője körbevezette őt, miközben többen is a volt ország vezető kegyét keresték, közös fotózkodásra invitálták, autogramot kértek, vagy egyszerűen csak pár szót váltottak vele.

 

2006

 

2006. szeptember másodikán (újfent vesztes választások után), másfél hónappal a nagy októberi zavargások előtt, részt vett az esztergomi bazilika felszentelésének 150. évfordulóján tartott ünnepi szentmisén Semjén Zsolt pártelnök és Meggyes Tamás polgármester társaságában.

 

2008

 

Október 25-én a volt Vármegyeháza dísztermében átveszi a várostól kapott díszpolgári címet

 

2009

 

„Tamás, köszönöm szépen, hogy itt lehetünk![…] Tamás nagyszerű rajzokat és terveket dolgozott ki atekintetben, hogyan lehetne Esztergom városát még nagyszerűbbé tenni…” (O.V.)

 

Bauer Edit EP képviselő, Csáky Pál, ORbán Viktor (forrás: MTI)

 

A híres "kárpátmedencézős" beszéd, amelyre a szlovák politikai paletta egységesen hördült fel farkast kiáltva, a Fidesz, a KDNP és a Magyar Koalíció Párt közös rendezvényén hangzott el Esztergomban 2009. május 23-án. Az elmondottakat itt idézheti fel.

 

„Viktor, segíts!” (a nép)

 

 

Nem sokat kellett várni az újabb találkozásra, szeptember 6-án a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének zártkörű találkozójára érkezett városunkba Orbán Viktor, a miniszterelnöki székbe igyekvő pártvezetőt a Szent István Gimnázium mellett, illetve Bajnai Gordon kormányzása ellen tüntetők várták a Szent Adalbert Központ bejáratánál.

 

2010

 

Júniusban újra a Suzukiban járt, ahol Oszamu Szuzuki társaságában felavatta a vadonatúj Swifet.

 

2013

 

„Magyarország és a Suzuki útja egyfelé vezet” (O.V.)

 

2013 augusztusában Oszamu Szuzukival az anyósülésen lekormányozta a SX4 S-CROSS modellt, a vállalat akkor legújabb kompakt városi-sport szabadidő autóját.

 

„Esztergom biztonságban van” (O.V.)

 

Június 8-án késő este érkezett városunka a kormányfő, aki a tetőzés előtt ellenőrizte a gátak állapotát, majd Június 9-én reggel sajtótájékoztatót tartott a Kossuth hídon.

 

2014

 

2014 elején Esztergomban tárgyalt a felvidéki Magyar Közösség Pártját (MKP) vezető Berényi Józseffel a közelgő szlovákiai államfő- és az európai parlamenti (EP) választás kapcsán.

 

„Én csak annyit tudok mondani, hogy a kormány részéről a kéz, kinyújtott kéz” (O.V)

 

 

A választások előtt Esztergomban is kampányolt a miniszterelnök, rögtönzött kampánygyűlés után rögtönzött beszéd következett a nagyszámú rögtönzött közönség előtt a Szamos Cukrászda oldalában, a Maláta Sörözővel szemben.

 

2015

 

„Mindannyian ismerjük, hogy milyen viharos politikai évek vannak Esztergom város mögött” (O.V)

 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Márciusban ismét új modell gördült le a gyártósorrol a Suzukiban, az új Vitarával Orbán Viktor tette meg az első métereket, később beszédet mondott, ahol ígéretet tett Esztergom polgárságának és a városvezetésnek: még az év első felében városunkba jön, hogy megállapodást írjon alá Romanek Etelkával, amely hosszabb távra is garantálja Esztergom város polgárai számára azt a fejlődést, amely méltó a városhoz és méltó az itt élő emberekhez.

 

(forrás)