Hajnal Gabriella kárpitművész kiállításának megnyitója a Keresztény Múzeumban
Kultúra
2015. jún. 22.

<p class="lead">Hajnal Gabriella Munkácsy-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett kárpitművész munkáiból nyílt kiállítás június 20-án, a Múzeumok Éjszakája keretében az esztergomi Keresztény Múzeumban. A megnyitóról Kontsek Ildikó, a múzeum igazgatója tájékoztatta a Magyar Kurírt.</p>

Idén Esztergomban 10. alkalommal rendezték meg a Múzeumok Éjszakája elnevezésű programsorozatot. A Keresztény Múzeum Hajnal Gabriella kárpitművész megnyitójával kezdte meg az estét. Hajnal Gabriella a magyarországi kortárs kárpitművészet egyik legismertebb alakja. Életpályája az 1960-as évek elejétől szorosan összefonódott a szövött képek tervezésével és rendkívül pontosan tervezett kivitelezésével. Művei figurálisak, témáit a Szentírásból, a népművészetből, az irodalomtörténetből, valamint a szentek legendáiból választotta.

 

 

 

Fitz Péter, a Fővárosi Képtár nyugalmazott igazgatója megnyitóbeszédében elmondta, hogy a művésznő festőművészként került kapcsolatba a falikárpit műfajával és művei évtizedeken át megőrizték a festői szemléletmódot, amely a szövés adta kötött lehetőségek között is érvényesülni tudott. Fáradhatatlan alkotókedvével, kiemelkedően magas színvonalat képviselő műveivel hozzájárult a hazai textilművészet fejlődéséhez, elismertségének kivívásához.

 

 

 

Hajnal Gabriella a megnyitón rövid hozzászólásában kifejtette, hogy bár a korai művei – mint például a Péter és a farkas – mesés témájuk, közvetlen, kedves előadásmódjuk miatt vidámnak tűnnek, de valójában ő minden egyes derűs tartalomban látta a drámai konfliktusokat is, a pusztító szándékot, az ember kegyetlenségét. Kései művein már leegyszerűsödtek a formák, a színvilág a kék és a vörös árnyalataira szűkült, a stilizált fejek különféle kompozíciói jelenítik meg a sűrített mondanivalót.

 

 

 

A 31 darab textil három termet tölt meg a Keresztény Múzeumban. A válogatás az életmű egészébe nyújt betekintést. A bibliai történetek alakjai közül látható Ádám és Éva, Jónás a cethal gyomrában, valamint a szentek sorából Szent Balázs és Assisi Szent Ferenc.

 

Fotó: Keresztény Múzeum

(Magyar Kurír)

(forrás)