Júliusban lehúzhatja a rolót a Teleház
Közélet
2015. jún. 16.

<p>Amennyiben ugyanis nem születik kompromisszumos megállapodás a közüzemi számlák rendezésével kapcsolatban az önkormányzattal, július elején kipakolják a bútorokat, szétadogatják a könyveket, és visszaadják a helyiséget a városnak. Ahol régen a kis posta üzemelt, ma teleház áll. A jövő pedig egyelőre kétséges.</p>

A május 21-én tartott testületin határoztak a képviselők a Teleház sorsáról (ebben az épületben futott a kis posta a Budai Nagy Antal úton, a bezárás után közösségi tér lett). A döntés szerint 2013. június 24. és 2015. április 31. közötti időszak közüzemi számláit 12 hónap alatt Kovács Gézának kell megtéríteni. A mintegy 180 ezer forint megfizetésének fejében a Teleházat az Esztergomi Sakk Club térítésmentesen használhatja az elkövetkező két évben, a rezsit viszont továbbra is neki kell fizetniük. Amennyiben a részletfizetés elmarad, a díjtalan használatot az önkormányzat megszünteti.

 

Pedig Kovács Géza ezt megelőzően levélben fordult a városvezetéshez, amelyben kérelmezte, hogy az „utólagos költségelszámolástól”, azaz a bérleti és közüzemi díj hátralék behajtásától tekintsen el az önkormányzat, mivel azt szerződéskötés nem előzte meg. Az esztergomi polgárok által kialakított Teleházat továbbra is térítésmentesen, bérleti díj és rezsiköltségek nélkül szeretnék használni.

 

„Amit csinálunk az abszolúte politikamentes dolog, Esztergom egyik legelhanyagoltabb városrészében végzünk kulturális missziót” – kezdi Kovács Géza, aki az Esztergom c. havilapból értesült, hogy az előző időszak használatából származó közüzemi számlákat neki kell rendeznie. Amennyiben mégsem tesz eleget a képviselő-testület döntésének, úgy elesik a térítésmentes használattól is. A leginkább felháborítóbbnak azt tartja, ahogy a dologról tudomást szerzett. „Ultimátumként értelmezem. Lehet ezt máshogy? Olvasom az újságban, hogy kötelezettségem van, de erről hivatalosan az égvilágon senki sem értesített engem a mai napig.”

 

 

Ráadásul az értéknövelő beruházásokat számlákkal kellene igazolnia Kovács Gézának, pedig a híradások szerint minden közösségi erőből épült fel, adakozásból szépült meg a közösségi tér. „Volt, amikor húsz ember dolgozott egyszerre, hogy a környéken élők mihamarabb használatba vehessék az ingatlant” – mondja Kovács.

 

Amennyiben mindenáron szeretnék behajtani ezt a pénzt, július elsejétől visszaadják az önkormányzatnak a helyiséget, kipakolják a közadakozásból szerzett bútorokat, és eladományozzák a körülbelül 5 ezer állományos könyvtárat is. Pedig Kovács Géza elmondása szerint április 15-én a Teleházban működő klubok vezetőivel jártak bent a városházán Romanek Etelkánál, aki akkor pozitívan állt a dolgokhoz. „Mindezek ellenére most meg a fejünk felett döntenek, legalább engem behívhattak volna, akár az ülésre, hogy a nyilvánosság előtt is beszélhessek a Teleház helyzetéről” – meséli Kovács.

 

 

A lehetőség szikrája sem vetült fel. Pedig, ha informálódtak volna, tudnák, hogy a kis térben könyvtár, sakk suli, nyugdíjas és babamama klub működik, illetve időnként kézműves szakköröket is tartanak. "Ide a politika nem teszi be a lábát, minden a közösség javára megy" – érvel Kovács Géza.

 

„Egyáltalán! Azt sem sejtjük, hogy kinek kellene fizetni. Ki a hivatalos ingatlanhasználó? Ezt ők sem tudják megmondani, hiszen nem létezik szerződés. Kicsinyesnek tartom a kialakult helyzetet, hiszen itt éves szinten maximum 400-500.000 forintról van szó, cserébe pedig bárki használhatja a helyiséget. Az újjászervezett Sakk Club kiválóan szerepel a megyében, a mérkőzéseket itt játsszuk, közben az utánpótlás éledezik, a gyerekek pedig rendszerint kimagasló teljesítményt nyújtanak a versenyeken, és egyre többen járnak a hétköznapi foglalkozásokra is. Ezt pedig most mind elvennék tőlünk” – teszi hozzá Kovács, aki azt is elmondja, hogy mindenáron kompromisszumra törekszenek az önkormányzattal, az április látogatás alkalmával is hajlandóságukat fejezték ki az együttműködésre. Nem gondolták volna, hogy a történet így fog folytatódni.

(forrás)