Átadták a Horváth Piroska emlékplakettet
Kultúra
2015. jún. 16.

<p>Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület idén alapított díjat közelmúltban elhunyt alapító titkáruk emlékére, a plakettet a környezettudatos életmód iránt elkötelezett, azért aktívan tevő diákok kaphatják. </p>

A Horváth Piroska emlékplakett olyan, mint egy híd, melynek egyik pillére a múltba, míg másik a jövőbe helyezi talpazatát, és útja eszméket, példamutatást, követendő életformát és a környezeti nevelés fogalmát hordozza egyik oldalról a másikra.


Június 5-én adták át a közelmúltban elhunyt alapító titkár emlékére létrehozott Horváth Piroska emlékplakettet. A díjat két Árpád-házi Szent Erzsébetes diák, Pánczél Emese és Faragó Ferenc kapta. A „Horváth Piroska díj” a környezettudatos fiatalokért szól, akik a fenntarthatóság jegyében aktívan tesznek és cselekednek.

 

Horváth Piroska az elsők között kezdett térségünkben környezeti neveléssel foglalkozni, pedagógusként és magánemberként is ezt a szellemiséget képviselte és tanította, példát mutatva környezetének. Nem törekedett hírnévre, ahol szükséges volt és lehetősége adódott, végezte a dolgát, segített ahol tudott. Példáját azért is követendőnek tartjuk, mert mutatja, hogy nem csak a verseny, a hírnév jelent értéket, hanem a rendszeres, másokat szolgáló hétköznapi tettek is. A környezetvédő mozgalmak egyik legfontosabb jelszavát: "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" - Horváth Piroska munkásságával, életmódjával tökéletesen megvalósította.

 

(Esztergomi Környezetkultúra Egyesület/Facebook)

(forrás)