Mozgó kolostor: augusztusban ismét gyalogos zarándoklat indul Esztergomból
Egyház
2015. jún. 16.

<p class="lead">A ferencesek szervezésében, több más szerzetesrend közreműködésével a megszentelt élet évében immár huszonegyedik alkalommal rendezik meg augusztus 14. és 20. között a több száz fős gyalogos zarándoklatot Esztergomból Mátraverebély-Szentkútra – tájékoztat a ferences rend sajtószolgálata.</p>

Az eseményt „mozgó kolostornak” is szokták nevezni, mert sok idő jut elmélyülésre, mindennap van szentmise, zsolozsmázás, elmélkedés, és a zarándokok közben szinte észrevétlenül teszik meg a napi 20-25 kilométeres távot.

 

„Zarándoklatunk kiváló alkalom önmagunk teljesebb megismerésére, a vidámságra, az emberi kapcsolatok építésére és a testmozgásra – állítja Dobszay Benedek ferences provinciális, aki minden évben részt vesz a nagy menetelés megszervezésében. – Az út fáradságát és imáinkat felajánljuk papi és szerzetesi hivatásokért. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy a velünk tartók közül néhányan elköteleződnek a megszentelt élet valamely formája iránt, illetve vannak, akik e napokban találnak rá későbbi házastársukra.”

 

A ferenceseken kívül más rendekhez tartozó férfi és női szerzetesek is részt vesznek a programban. Bármely korosztály tagjai jelentkezhetnek, de a népes csoport együtt haladása szempontjából fontos, hogy minden zarándok megfelelő kondícióban legyen az összesen 130 kilométeres táv megtételére.

 

Az útvonal: 
Esztergom – Szob – Márianosztra – Kemence – Patak – Szécsény – Mátraverebély-Szentkút.

A zarándoklat kifejezetten vallásos jellegű. A napok ritmusát a reggeli és az esti zsolozsma, a szentmise, az elmélkedés, a csend és a rózsafüzér imádság adja. Emellett alkalom nyílik a komoly beszélgetésekre, az ismerkedésre és a vidámságra is. A résztvevők a Pilis, a Börzsöny és a Cserhát ösvényein, olykor országúton vagy szántóföldek között, változatos terepen, viszonylag erős tempóban teszik meg a távot. A csomagokat teherautó szállítja, a zarándokoknak csak a napi felszerelést kell vinniük. Napközben 3-4 alkalommal találkoznak a kísérő autóval. A szervezők utasításainak megtartását mindenkitől elvárják, ez a csoport nagysága miatt különösen fontos.

 

A zarándokok naponta egyszer kapnak meleg ételt, a többi étkezésről mindenki maga gondoskodik. Útközben a kenyérbeszerzés központilag történik, a szállás saját sátorban lesz. A zarándoklaton orvos is részt vesz, aki szükség esetén segít.

 

A részvételi díj:

4000 forint, ami nem tartalmazza az oda- és hazautazás költségét. Aki nem tud elejétől részt venni a zarándoklaton, bármelyik szálláshelyen csatlakozhat. Az ő részvételi díjuk napi 700 forint. A jelentkezők augusztus 10-ig regisztrálhatnak awww.ferences.eu/zarandoklat oldalon, ahol a részletes program és további információk is megtalálhatók, vagy levélben a 1024 Budapest, Margit körút 23. címen. Szükség esetén bővebb felvilágosítást adnak az alábbi e-mail címeken:zarandoklat@ofm.hu, zarandok@ofm.hu, vagy levélben: Ferences Rendtartomány, 1024 Budapest, Margit krt. 23.

 

(Magyar Kurír)

(forrás)