Nemzeti Összetartozás Napja Esztergomban
Kultúra
2015. jún. 5.

<p>Június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján Esztergomban is sor került a szokásos megemlékezésre.</p>

Esztergomban a minden nap 16.30 órakor megszólaló tárogató hangjára kezdődött az idei megemlékezés is, amelyet az Ezredév Polgári Társulás (Esztergom), a nánai székhelyű LIMES-ANAVUM Regionális Honismereti Társulás, és az MKP Párkányi Alapszervezete, valamint az Esztergomi Polgári Körök szervezett.

A megemlékezés helyszíne a Duna partján a Prímás-szigeten az Országzászló melletti Nemzeti Összetartozás Oszlopánál zajlott. A Berze László székelyszentkirályi fafaragóművész által készített kopjafát - még a Székelyföldön - felszentelte Sebestyén Domokos, Oroszhegy plébánosa. A tavalyi rendezvényen pedig Kis-Maly János plébános.

Az ünnepségen beszédet mondott id. Dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Samu István, az MKP Országos Tanácsának tagja, és Popovics György a Komárom - Esztergom megyei közgyűlés elnöke.

 

 

A rendezvényen a városi önkormányzat nevében Romanek Etelka polgármester asszony és Bánhidy László alpolgármester jelent meg, és helyezték el az emlékezés koszorúját. Közreműködött: Lőrincz Sarolta Aranka ipolybalogi népművelő, Fehér László tárogatóművész és Pálmai Árpád karvezető Esztergomból.

A rendezvény himnusz énekléssel, koszorúzással és a kopjafára nemzeti színű szalagok felkötésével ért véget.

 

(MTI)

(forrás)