Tőkecsökkentés a Suzukinál

Tőkecsökkentés a Suzukinál

2015. 06. 05. 13:56

A Suzuki Motor Corporation és a Magyar Suzuki Zrt. részvényesi közgyűlése úgy döntött, hogy 156 millió euró értékű tőkecsökkentést hajt végre a Magyar Suzuki Zrt.-nél. 

  • A részvényesek közgyűlése úgy döntött, hogy 156 millió euró értékű tőkecsökkentést hajt végre a Magyar Suzuki Zrt.-nél, vagyis ennyivel (30 százalékkal) csökken a társaság jegyzett tőkéje.
  • A lépés semmilyen módon nem befolyásolja a magyarországi termelést, a Magyar Suzuki Zrt. továbbra is erősen túltőkésített marad, az SMC pedig hatékonyan tudja felhasználni a magyar cégnél felhalmozott holt tőkét.
  • Az SMC világszerte 3 millió autót gyárt évente, és jelenleg is több jelentős fejlesztésen dolgozik: ezekbe kívánja átcsoportosítani a felszabaduló forrásokat.

Az SMC a magyar cégnél több mint 20 év alatt felhalmozódott tőke átcsoportosításával más gyáregységeiben kíván fejlesztéseket megvalósítani. A Magyar Suzuki Zrt. a tőkecsökkentés után is erősen túltőkésített marad, a saját tőke bőven a mérlegfőösszeg 50 százaléka fölött marad, ami ebben az ágazatban kiemelkedő likviditást jelent.

 

A tőkecsökkentés arányosan érinti az eredménytartalékot, a tőketartalékot és a részvények értékét, és összességében 30 százalékkal csökkenti a társaság jegyzett tőkéjét. A jegyzett tőke 302 871 048 euróról 212 828 304 euróra csökken úgy, hogy az eredménytartalék 218 276 866 euróról 153 383 744 euróra, a tőketartalék pedig 4 634 491 euróról 3 256 669 euróra mérséklődik. Mindezek eredményeként a társaság saját tőkéje 156 millió euróval csökken, miközben részvényeinek névértékét 37 euróról 26 euróra szállítják le. A társaság befektetett tőkéje a tranzakció után is csaknem tízszerese marad az eredeti tőkebefektetés értékének.

 

A tranzakció során szabad eszközök, azaz holt tőke átcsoportosításáról van szó, ezért a pénzügyi művelet semmilyen formában nem érinti a Magyar Suzuki Zrt. tevékenységét, így a társaság likviditását vagy forgótőke-ellátottságát sem. Az esztergomi üzem továbbra is a cégcsoport egyik büszkesége, amely a cég történetében először gyárthat külföldön személygépkocsit a japán piacra.

 

A Magyar Suzuki Zrt. az SX4 S-CROSS és a Vitara gyártásakor is több száz millió eurós beruházást valósított meg, a futó projektekhez szükséges fejlesztésekre pedig továbbra is elegendő tartalék áll rendelkezésre. A társaság jelenleg két műszakban termel, és három modellt állít elő. Ezek közül az új Vitarából – komoly világpiaci siker és növekvő kereslet esetén – a mainál lényegesen nagyobb gyártási darabszámra is szükség lehet, ám ezt a gyár saját kapacitással, akár pluszműszak beállításával képes kielégíteni.

 

Magyar Suzuki Zrt.

 

2015. 06. 07. 0:12

Hmmm.... Elég érdekes és optimista kijelentéssel zárul a hír. Méghogy három műszak. Úgy hallottam lassan a kettőre sem lesz elég ember, annyian számolnak le.