Zarándokútlevél, zarándokutalvány – kedvezményes lehetőségek a magyar El Camino úton
Kultúra
2015. jún. 1.

<p class="Norml1">Május 27-én az esztergomi Bottyán-palota nagytermében tartotta aktuális ülését a Magyar Zarándokút Önkormányzati Társulás (MZÖT) elnöksége. Esztergomnak sok szempontból nagy szerepet szánva a tanácskozáson elsősorban az északitól a déli határig tartó zarándokút új fejlesztéseiről volt szó.</p>
<p class="Norml1"> </p>

Az Esztergomtól Máriagyüdig tartó mintegy 450 kilométeres zarándokút állomásait jelentő települések önkormányzatainak vezetősége tanácskozott május 27-én Esztergomban. A polgármesterek egyben a zarándokutat gondozó társulás munkacsoport vezetői is, az ülés zömében ezeknek a munkacsoportoknak a beszámolói voltak hallhatók. A napirendi pontok megbeszélése során számos téma került előtérbe, számos ötlet, új elképzelés hangzott el. Többek között szó esett a zarándokút marketingjének további fejlesztéséről, a zarándokállomások technikai, informatikai felszereltségének javításáról, az úgynevezett támogatói települések csatlakozásáról is. Az elnökség ugyancsak ezen a napon tárgyalt a zarándokút nyomvonalának esetleges módosításáról, a zarándokpontokkal, szálláshelyekkel és a közelükben lévő programokkal kapcsolatos információk publikálásáról, a kerékpárutak fejlesztéséről és egy közös programfüzet elkészítéséről. Érdekes felvetésnek tűnt a zarándokútlevél ajándékozása diákoknak, az elnökség több megközelítésben elemezte, hogy miként lehet az ifjúság érdeklődését felkelteni a zarándokút szépségeire. Hasonlóan beszélték át a zarándokutalvány rendszerét, mely dokumentum segítségével további kedvezményekhez juthatnak az út résztvevői.

 

Esztergom képviseletében Romanek Etelka polgármester, s mint egyben az eseménynek otthont adó város, házigazda szerepében is köszöntötte a MZÖT elnökségét. Mint ekkor fogalmazott: Esztergom lakói és a város vezetői is úgy gondolják, hogy Esztergom az egyik legfontosabb város Magyarországon, mely nemcsak államalapítói első fővárosként, de a katolikus egyházhoz való kötődése miatt is jelentős magyar település, ezért ez a város is megérdemli, hogy méltó módon fejlődhessen. Ennek a fejlődésnek egyik szegmensei a zarándokutak, melyek közül többnek is kiindulópontja, állomása Esztergom.

 

Kőszegi Zoltán, a társulás elnöke, Dabas polgármestere az elnökségi ülés kapcsán úgy fogalmazott a sajtónak adott rövid tájékoztatójában, hogy a nyolc napirendi pontból álló elnökségi ülésen a beszámolók mellett az úgynevezett zarándokutalvány bevezetésének kérdése az egyik legérdekesebb téma. A MZÖT elnöke kiemelte, hogy a zarándokutat támogató önkormányzatok célja, hogy az úton résztvevők minél olcsóbban és minél könnyebben tudjanak részt venni az zarándoklaton, a mostani ülés közvetlen és közvetett célja is ennek erősítése.

 

Rumi Imre, a Magyar Zarándokút Egyesület elnöke, a MZÖT elnökségi tagja sajtónak adott tájékoztatása során elmondta, hogy az Esztergomtól Máriagyüdig tartó zarándokút az egyéni zarándokoknak készült, a spanyol El Camino zarándokút mintájára. A Magyar Zarándokút Egyesülete elnöke hozzáfűzte, hogy a magyar El Camino-n való részvétel lehetőséget ad a magyar szent helyek megismerésére, az utat tetszőleges távon és időtartamra is lehet tervezni a zarándokoknak. Rumi Imre felhívta a figyelmet a zarándokút közel negyven szálláshelyére, ahol a zarándokútlevelet kiváltók 1500 és 2500 forint közötti összegért szállhatnak meg egy-egy éjszakára, de a május 27-ei ülésen tárgyalják meg annak lehetőségét, hogy bevezetik az úgynevezett zarándokutalványt, mellyel újabb kedvezményeket kaphatnak a résztvevők a szállások igénybevételekor és egyes éttermekben való étkezéskor.

 

(Esztergomi Közös Önkormányzati Hivatal)

(forrás)