Ápolók napja
Kultúra
2015. máj. 18.

<p><span>15. alkalommal rendezték meg az Ápolók Napját május 15-én Esztergomban. Az ünnepség idén tudományos konferenciával egészült ki a vár Lovagtermében, melyen több száz ápolónő és egészségügyi dolgozó vett részt. </span></p>

Az ápolók nemzetközi napját Florence Nightingale, a modern ápolási rendszer kidolgozója születésnapjára emlékezve tartják, a mostani esztergomi rendezvényen röviden megemlékeztek Kossuth Zsuzsannáról is, aki brit kolléganőjéhez hasonlóan gyógyellátást szervezett.

 

Az Esztergomban az Ápolók Napján tartott május 15-ei ünnepségen Romanek Etelka, polgármester, Dr. Richter Márta, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozó Kamara Komárom-Esztergom Megyei területi elnöke, Dr. Kanász Gábor, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház főigazgató főorvosa és Dr. Üveges Péterné, az ünnepség moderátora, a Vaszary Kolos Kórház ápolási igazgatója köszöntötte a résztvevőket.

 

Rövid köszöntőjében Romanek Etelka az őszinte nagyrabecsülés kifejezése mellett többek között az egészségről, mint pótolhatatlan kincsről beszélt, mégpedig abban az összefüggésben, hogy „az egészség egy olyan egység, mely biológiai, lelki, emocionális és szociális harmóniát jelent”. A polgármester azzal a személyes adalékkal egészítette ki beszédét, hogy édesanyja révén, aki 35 évig volt ápolónő, pontosan tudja, hogy mit jelent a három műszak, hogy mit jelent az éjszakás műszak után nőként hazatérve az otthoni, háztartási, gyereknevelési munkát pihenés nélkül folytatni.


Romanek Etelka azt is kiemelte beszédében, hogy az ápoló nemcsak ellátja a beteget, de hitet és reményt is ad a gyógyulásban, ami az egyik legértékesebb, amit egyik ember a másiknak adhat.

 

Richter Márta, kamarai elnök arra mutatott rá, hogy mennyire kiemelkedő az esztergomi Ápolók Napja ünnepség és konferencia, mely már hagyomány és az egyik legkiemelkedőbb ilyen országos szakmai, tudományos esemény.

 

Kanász Gábor kórházigazgató köszöntőjében elmondta, hogy tavalyi évtől – ahogy fogalmazott – „megváltozott a világ”, hiszen hatalmas mértékű segítséget kapott a Vaszary Kolos Kórház, köszönhetően Esztergom új vezetésének. Az igazgató beszédében felidézte azokat a korábbi időket, amikor a pénzhiány miatt kialakult helyzetben számos oldalról, sokszor a betegek felől is támadták a városi kórház kollektíváját. Kanász Gábor azzal folytatta, hogy minden nap újra kell kezdeni az egészségügyi munkát, minden nap új lelkesedéssel, a hivatás kezdetén érzett lendülettel kell végezni a munkát.

 

A köszöntők után és a konferencia előtt az ünnepség elnökei átadták az Ápolók Napja alkalmából tett elismeréseket, tulajdonképpen az esztergomi kórház minden osztálya részére.

(forrás)