Hogyan képzeli el a 2020-as évek Esztergomát?
Gazdaság
2015. máj. 15.

<p>Össznépi fórummá változott a volt megyeháza díszterme, ahol a lakosok súlyozhatták a város jövőbeli fejlődésének lehetőségeit, illetve saját elképzeléseiket is felvihették az ötletfalakra. Nézzük meg: mit kíván az esztergomi 2020-ra?</p>

 

Jó fél ház a teremben. Romanek Etelka nyitja meg az eseményt. Készül a város gazdasági programja és ITS-e, amely 2020-ig ível előre Esztergom kilátásait illetően, felvázolva a potenciális kitörési és fejlődési irányokat. Vagyis a város legalapvetőbb projektjeinek laza fűzére, amely mentén megtervezhető Esztergom hosszú távú fejlesztési stratégiája. A tegnapi fórum ötletcunamijából kerülnek majd ki a gazdasági program főbb komponensei is, amelyet a képviselő-testület jövő héten tárgyal.

 

Hogy mi az ITS?

 

A 2014-2020. évi uniós programozási időszakban a megyei jogú városok és járási székhelyek tervezésének és forrásfelhasználásának irányadó dokumentuma az Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) lesz. Az ITS egy alapdokumentum, amely azt szolgálja, hogy a benne foglalt tevékenységek, projektek megvalósuljanak a 2014. évet követő időszakban és a város optimálisan kihasználja az EU 2014-2020 közötti időszakának fejlesztési lehetőségeit.

 

Interaktív rendezvény veszi kezdetét. A teremben hat helyen függnek a falon a különböző tematikák, az egyes tablóknál más-más témát prezentálnak. A hatos darabjai: városi közösségek – civil élet, turizmus és kultúra, humán infrastruktúra, városkép, gazdaság – foglalkoztatás, közlekedés - infrastruktúra.

 

 

Másra készültünk, amolyan közmeghallgatás-szerű dologra, ahol mindenki elmondhatja saját véleményét, ötleteit, kifogásait és a hosszú évek alatt benne felgyülemlett fixációkat. Ehelyett a szó szoros értelmében vett fórum kezdődött a volt megyeháza dísztermében. A közmeghallgatásokat amúgy is túlhaladta a világ, az elmúlt évek során bizonyították tökéletes alkalmatlanságukat a súlyosabb témákban, gyakran csaptak át sérelmi regékbe, rendszerint pedig humortalan stand up estekké változtatták az ankétokat.

 

 

Mi a leghasznosabb Esztergomnak?

 

A kifüggesztett papírokat a későbbiekben kommentálni is lehet. Ráadásul szófelhőt is mellékeltek a kiállított elképzelések sodrába „Nekem Esztergom” kezdéssel. Projektek felsorolva, de nem kell feleslegesen felírni elképzeléseinket, ugyanis lehetőség van apró felragasztható pontok segítségével zöld utat adni az elképzeléseknek. Így a városlakó súlyozhatja a város bedobta elképzeléseket.

 

A következő 6-8 év fejlesztéseit ez a stratégia határolja be, cél, hogy az uniós projektek és támogatások összhangba kerüljenek a városok terveivel és elképzeléseivel. Minden szinten és főbb ponton különböző dilemmák kerültek a fókuszpontokba, amelyek segítik majd koordinálni a tervezést: így az esztergomi közösségi élet fellendítése, amelyben fontos szerepet tölthet be a jövőben az egyház is, a multinacionális környezet erősítés, a városkép szépítése és frissítése, vagy pl. az elhagyatott ingatlanok élettel való megtöltése stb…

 

 

Hosszú távú cél röviden: Esztergomot élhetővé, attraktívvá és gazdaságilag is vonzóvá tenni.

 

„Esztergom a szívügyem” – karcolják fel az első „szót” a felhőbe. Majd az „itt születtem” kifejezés kerül a papírra. Azt hiszem, ez reflektál leginkább az esztergomi mentalitásra, a királyvárosi lelki alkatra: büszkék vagyunk magunkra, a városra, mert itt születtünk, ezen a helyen élünk, viszont nagyon nehéz megtölteni új gondolattal ezt a beállítottságot, nehéz túllépni saját határainkon. Szóval elkezdődtek a vidéki „brainstormingok” és az obligát mosolykörök a közmeghallgatásból fejlesztési vásárrá transzformálódott „piacon”.

 

Legtöbb pontot kapott elképzelések, avagy prioritások az esztergomi lakosoktól:

  • Egykoron elképzelt buszpályaudvar hasznosítása a Tesconál.
  • Akadozik az esztergomi kommunikáció, rendszerint nem jutnak el a programok az emberekhez. Így az emberek sem jutnak el a programokhoz. Változtatni kellene a tájékoztatáson, esetleg új csatornák megnyitásával.
  • Műszaki, informatikai és gazdasági felsőoktatási képzések Esztergomba telepítése.
  • Kórházi infrastruktúra bővítése.
  • Erzsébet park rekonstrukciója (játszótér felújítás, Sobieski emlékmű rendbetétele).
  • Szabadidős közösségi tér a Duna parton.
  • Prímás-sziget sportszigetté avanzsálása.
  • Polgármesteri hivatal felújítása, lehetőség, hogy új épületbe költözzön a hivatal.
  • Könyvtár vagy nagyobb városi tudásközpont létrehozása.
  • Kerékpárutak kialakítása.
  • Piac elhelyezése, leginkább a Szemüvegkeretgyár területén piactér kialakítására „pontoztak” az emberek.
  • Esztergom árvízvédelmének megoldása.
  • Szent István emlékhely kialakítása.
  • Város épületeinek állagmegóvása – homlokzatfelújítás.
  • Egyhetes búcsú a bazilikánál Szent István ünnepén.
  • Esztergomi történelemóra iskolás diákoknak – iskolás diákokra helyezni a hangsúlyt történelmi attrakcióinknál.
  • Simor János utca sétálóutcává alakítása.

2014 decemberében már megkérdezte az önkormányzat a civil szervezeteket, akkor a következő javaslatok érkeztek be.

(forrás)