Családi napok az esztergomi múzeumokban
Kultúra
2015. máj. 8.

<p>Május 9-én indítják útjának rendhagyó kezdeményezésüket a városi múzeumok, minden hónap első szombatján játékos formában elevenedik meg Esztergom története. Minden egyes múzeum saját profiljába vágó tematikával fogadja a családokat.</p>

A programsorozat márciustól decemberig tart, minden hónap első szombatjára kínál múzeumi családi programot. A kezdeményezés célja, hogy Esztergom történetét mutassa be az egyes múzeumok profilján keresztül. A Keresztény Múzeum márciusban a húsvétra készült, a Babits-házban április 11-én a költészet napja volt az aktuális téma. Májusban a Dzsámi a Török Hódoltság esztergomi életét szemlélteti („Élet a török félhold árnyékában” - Kalandozások a török korban), júniusban Szent Korona Nap kezdődik a Vármúzeumban, júliusban ismét a Keresztény Múzeumon a sor: „Isten emberei” – Segítő -és gyógyító szentek, majd a Dzsámi második alkalma pontosan augusztus 8-án (1543. aug. 8. a Malom-bástya elfoglalása) „Egy viharos korszak kezdete” - Szulejmán, a hódító címmel.

 

A Vármúzeumban szeptemberben az Árpád-kor vagy Vitéz János palotája jelenik meg.  A Duna Múzeum októberben a vízi történelmünkről ad képet, majd novemberben a Balassa Múzeum a Látványtár hajógyűjteményét állítja középpontba. A sort a Keresztény Múzeum decemberi adventi készülődéssel zárja. Tehát szépen láncra fűztük a kalandokat, amelynek eredeti ötlete Szakálos Éva, Prantner Ivett, Vereckei András múzeumpedagógusoktól származik, majd az első felkínált pillanatban csatlakozott hozzá a többi résztvevői is.

 

Ez a program egyfajta kedvcsináló a múzeumtól idegenkedők számára is. Játék, amely lehetőséget ad arra, hogy a családok, barátok együtt próbálják ki magukat, de közösségépítő mindenképpen. A múzeumok bemutathatják szórakoztató arcukat, a látogató pedig rácsodálkozhat azokra a kulturális értékekre, amelyek mellett nap mint nap elhalad. Babits Mihály szavaival élve: „Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.”

 

 

 

(forrás)