Erdő Péter mutatta be a nagycsütörtök esti szentmisét a bazilikában
Egyház
2015. ápr. 3.

<p class="lead">Április 2-án, nagycsütörtökön este Erdő Péter bíboros mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia során a főpásztor elvégezte a lábmosás szertartását.</p>

Homíliája kezdetén a bíboros János evangéliumából idézte fel a lábmosás történetét. Emlékeztetett: a lábmosás a szívélyes vendéglátás gesztusa volt. Jézus egyszer szemére is vetette egy farizeusnak: „Betértem házadba, és nem adtál vizet a lábamra.” (Lk 7,44)

 

Ezt követően az Ószövetséggel vont párhuzamot a főpásztor, megállapítva: Csodálatos hasonlóság figyelhető meg Ábrahám és a három vándor közös étkezése, valamint az utolsó vacsora között. Az ószövetségi elbeszélésben maga Isten látogatja meg a kiválasztott embert, hogy örömhírt hozzon neki, hogy megjövendölje Izsák születését. Előképi értelemben gazdag történet ez: a három látogató az egyetlen Isten üdvözítő tervét közli.

 

A keresztény olvasó méltán fedezi fel a három vendégben a Szentháromság titokzatos megjelenését – mutatott rá Erdő Péter. – Isten találkozik tehát az emberrel, hogy beteljesítse a várakozást, hogy értelmet adjon egyén és közösség történetének. Az utolsó vacsorán szintén Isten és ember találkozik. Itt is az ember üdvösségéről és boldogságáról van szó. De micsoda ellentét!

 

A főpásztor Páduai Szent Antalt idézte: „Krisztus úgy tesz az apostolokkal, akik majd az igazság hírnökei lesznek, akik majd hirdetni fogják az egész világnak a Szentháromság hitét, ahogyan Ábrahám tett a három hírnökkel. De Jézus lehajolt a lábukhoz, mintha szolga lenne… Felfoghatatlan alázat! Kimondhatatlan leereszkedés! Akit az égben az angyalok imádnak, lehajol a halászok lábához… akitől reszketnek az angyalok, a szegények lábához borul.”

 

Míg Ábrahám lakomáján az ember a házigazda, és a vendég az Isten, addig az utolsó vacsorán Krisztus személyében maga Isten látja vendégül az embereket – emelte ki Erdő Péter. – Isten és ember találkozásának titka azóta is működik a történelemben. Minden szentmisében jelenvalóvá válik Krisztus keresztáldozata. Testét és vérét valódi táplálék gyanánt vehetjük magunkhoz.

 

Ha a mindennapi kenyér és az ital arra szolgál, hogy az életünk napról napra tovább folytatódjék az időben, az Oltáriszentség azt az életet táplálja bennünk, amely túllép a téren és az időn. Az átváltoztatott szent színek lényege már az örökkévalósághoz kapcsol minket. Ezért olyan fontos a hívő ember életében a gyakori szentáldozás. Ebből kapjuk az erőt – hangsúlyozta a nagycsütörtök esti szentmisén a bíboros.

 

Végül ezzel a buzdítással zárta homíliáját: Adjunk hálát Krisztusnak a megváltás ajándékáért! Köszönjük meg neki az Oltáriszentséget! Sugározzuk magunk körül a világban az ő ajándékozó szeretetét!

 

A homíliát követően Erdő Péter megmosta az esztergomi Szent Péter és Pál- (belvárosi), valamint a Loyolai Szent Ignác- (vízivárosi) plébánia két-két egyházközségi képviselőjének, illetve az esztergomi Érseki Panevelő Intézet nyolc növendékének a lábát.

A szentmisén Paskai László bíboros és a főegyházmegye papjai koncelebráltak.

Fotó: Lambert Attila

Forrás: Magyar Kurír

(forrás)