Megszavazták, csökkenni fog a szemétdíj
Közélet
2015. márc. 20.

<p>Húsz százalékkal csökken a hulladékszállítás díja, elfogadták az Esztergomot védő gát koncepcióját, változások jönnek a piac életében.</p>

Egységesen húsz százalékkal csökken a hulladékszállítás díja a polgármester javaslatára Esztergomban, új, alacsonyabb díjszabás lép életbe a piacon, részben mobilgát-rendszerrel védenék be a Nagy-Duna parton a várost, utóbbi tervezéséhez a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ötmillió forint támogatást nyújt. További öt évig Várady Eszter vezeti a városi könyvtárat, egy fővel bővül az Olvasókör állománya, részben pályázati támogatással bővítik a kertvárosi óvodát, előrendezői vasúti pályaudvar épülhet Esztergom-Kertvárosban. Többek között ezekben a témákban döntött – szinte kivétel nélkül egyhangúan - Esztergom képviselőtestülete.

 

Az előzetesen meghirdetettek közül öt napirendi pont lekerült, helyette három sürgősségi javaslat érkezett.

A képviselők az elsőként az Esztergom Város Önkormányzat Képviselő-testülete és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2014.XI.19.) ör. rendeletet módosították, amely nem felelt meg magasabb törvényi előírásoknak. A bizottsági elnökhelyetteseket a bizottságok helyett a képviselőtestületnek kell megválasztania közvetlenül. A képviselők egyhangúan megszavazták a módosítást, majd szintén egyhangúan döntöttek az eddigi bizottsági elnökhelyettesek jóváhagyásáról.

Következő pontként a testület módosította a közművelődési rendeletet. A döntés értelmében az önkormányzat a szlovák nemzetiségi kultúra, művelődés és közösségi élet ápolásához közösségi színteret biztosít a Pilisszentléleki Közösségi Házban. Szintén döntöttek arról, hogy az Idegenforgalmi és Kulturális Bizottság koordinációs szerepet lát el a városi rendezvénysorozatok területén. A civil szervezetek számára fontos módosítás, hogy ez évi támogatási kérelmüket április 15-ig, ezt követően szeptember 30-ig, a jövő évi programjukat és támogatási igényüket pedig november 30-ig kell leadniuk. 

 

A képviselőtestület döntött a Helischer József Városi Könyvtár igazgatói pozíciójáról is: e szerint a következő öt évben továbbra is Várady Eszter vezeti az intézményt. A könyvtár mellett egy másik kulturális intézmény, a Szentgyörgymezői Olvasókörrel kapcsolatban is döntöttek a képviselők: e szerint adminisztrátori feladatok ellátására plusz egy főt alkalmazhat az intézmény. A kertvárosi óvoda férőhelybővítéséről is döntött a testület, egy ötven százalékos önerőt biztosító pályázat keretén van lehetőség az intézmény kapacitásának fejlesztésére.

 


A testület napirendre vette Esztergom árvízvédelmi koncepcióját. Az elképzelés szerint az árvízi védekezés átkerülne közvetlenül a Nagy-Duna partra. A Palkovics-padtól mobil gátrendszer épülne, attól felfelé pedig földgát védené a várost. A Kis-Dunát zsiliprendszerrel zárnák le. A részletekről még szakmai és lakossági egyeztetések szükségesek, az árvízvédelmi rendszer megvalósítását prioritásként kezeli az önkormányzat. A testület döntött továbbá a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara felajánlásának elfogadásáról. Az Iparkamara 5 millió forintot ajánlott fel Esztergomnak az árvízvédelmi rendszer tervezéséhez, amelyért Romanek Etelka polgármesterasszony köszönetét fejezte ki az kamarának és elnökének, dr. Szerencsés Lászlónak.

 

A képviselők további napirendi pontként elfogadták egy előrendezői vasúti pályaudvar építését Esztergom-Kertvárosban a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában.


A képviselők több napirendi pont keretén belül is foglalkoztak a hulladékkezeléssel és szállítással. Az esztergomiak számára a legfontosabb döntés, hogy a Romanek Etelka által benyújtott polgármesteri módosítási indítványt jóváhagyó képviselő-testületi döntés értelmében április 1-től 20 százalékkal csökken a szemétszállítás díj Esztergomban, miután az önkormányzat magára vállalja a díjcsökkenés finanszírozását, nagyságrendileg a 2015-ös évben ez 41 millió forintot jelent. A szemétszállítás díjának csökkentését egy készülő kormányzati jogszabály rendezheti majd, e mellett Romanek Etelka polgármester javaslatára a testület felkérte az aljegyzőt, vizsgálja meg a korábbi, 35 literes gyűjtőedények visszaállításának lehetőségét.


Szintén polgármesteri módosításra a képviselők elfogadták, hogy a szelektív hulladékgyűjtéshez az elkülönített gyűjtésben megfelelő minőségű és méretű zsákokat a közszolgáltató VERTIKÁL Közszolgáltató Nonprofit Zrt ingyenesen biztosítsa a lakosság számára.


A képviselőtestület tárgyalt továbbá komposztáló telep létesítéséről és tervezéséről, valamint hulladékudvar létesítéséről a speciális és háztartásban keletkező veszélyes hulladékok számára a MOL töltőállomás mögött a Kiss János altábornagy úton. Az ülésen elhangzott továbbá, hogy sürgős megoldást keres az önkormányzat az illegális hulladéktelepek felszámolására.

 

További napirendi pontként a képviselők elfogadták a Széchenyi tér 13. szám alatti önkormányzati ingatlan bérlőjének bérleti díjfizetésre vonatkozó haladékkérelmét, az I-Pro Hungary Kft. területvásárlási kérelmét Esztergom-Kertvárosban, az Eurohíd Alapítvány területbérlési kérelmét a Katona István utcában, valamint egy Esztergom-Kertvárosi ingatlan értékesítését a Temesvári utcában. A képviselő-testület döntött továbbá arról, hogy visszavonják a Tari-Prod Kft-vel kapcsolatos korábbi határozatokat.


Szintén döntés született a piacról: Április 1-től várhatóan új, egységes díjszabás lép életbe az esztergomi piacon. A képviselő-testület döntésére váró tervezet alapján a bruttó havi folyóméter árak csökkennek a jelenlegi árakhoz képest. Az előterjesztés alapján mindemellett minden év január és február hónapjában 25 százalék kedvezmény jár a bruttó folyóméter árakból annak érdekében, hogy a jellemzően gyengébb vásárlóerejű időszakban is minél több árus legyen a piacon. Az új rendelet továbbra is biztosítja az őstermelők számára az eddigi, 75 százalékos kedvezményt, melynek feltétele a szükséges igazolások megléte.

 

Az esztergomi piacot februártól új piacfelügyelő ellenőrzi: az eltelt időszakban, 2015. januárjához viszonyítva februárban jelentősen nőtt a hivatalosan regisztrált árusok száma, ezzel párhuzamosan pedig az önkormányzat bevétele is emelkedett. A piacból származó bevételeket az önkormányzat szándékai szerint teljes egészében a piac fejlesztésére, fenntartására fordítja. Az esztergomi piaccal kapcsolatos további döntés, hogy polgármesteri javaslatra a testület arról is döntött, hogy hagyományteremtő szándékkal a Széchenyi téren heti egy alkalommal megszervezi a helyi termelői piacot, havi egy alkalommal pedig színvonalas régiségvásár lehetőségét teremti meg.

A képviselők döntöttek továbbá arról, hogy pályázaton próbálnak forrást szerezni az Esztergomi Históriás Napok néven tervezett városi rendezvénysorozatra. 

(forrás)