A Szent Korona Esztergomban: 225 éve őrizték városunkban a Szent Koronát

A Szent Korona Esztergomban: 225 éve őrizték városunkban a Szent Koronát

2015.02.15. 8:28

Reményi János kezdeményezésére, a Duna Múzeum Baráti Köre Egyesület és a Magyar Koronaőrök Egyesülete közreműködésével a Szent Korona 225 éves esztergomi "éjszakázásának" tiszteletére ünnepségsorozat indul (ágyúdörgés, fáklyás díszmenet, kiállítás, előadások), melynek első eseménye február huszadika (péntek), a Szent Korona esztergomi őrzésének évfordulója.

A Szent Korona Esztergomban

1790 februárjában Bécsből Budára menet egy éjszakát Esztergomban töltött a Magyar Szent Korona.

„Egész Esztergom vármegyében a merre elvitetett a korona, majd egy majd más sereg nemesség kísérte mindenütt. Esztergomból eleibe mentek száz lovasok s ugyanannyi gyalogok, mind csinos magyar öltözetben. Az érseki városból is sok fegyveresek s az érsek katonái mind egyforma zöld ruhában. Azalatt háromszáz egyforma fehér magyar köntösben levő, hajukat rózsaszín pántlikába kötött, s kezeikben égő viaszgyertyákat tartó leányok két sorjában várták a város végén. Február 20-án este kilenc órakor érkezvén a korona Esztergom határába, kezdettek minden felé az ágyuk és harangok megszólalni. Bevitetett a városba, melyben azelőtt is valaha lakott ezen palládium, sok gyertyák s szövétnekek világánál. Elől ment a lovasság s gyalogság, két oldalról az említett leányok; a tolongó népnek pedig a legszélesebb utca is keskeny volt. Azt követték az Esztergom és Hont vármegyei uraságok. A koronát a prépost kivilágított szobájába felvitték a legelső urak, és egy selyemmel bevont asztalra tévén, magyar beszédet mondott felette a püspöki helynök úr. Aztán a korona kivétetett és mindenek nézhették.

Éjjeli 10-kor ismét reggeli 10 órakor Te Deum Laudamus tartatott és 7 órakor hasonló renddel Buda felé indíttatott a korona” – írja a krónika.

 Az ünnepségsorozat nyitó eseményét színes programmal idézi meg a koronának szállást adó, egykori káptalani épületben működő Duna Múzeum.

A Szent Korona másolata a koronaőrök és cserkészek kíséretében 17 órakor indul el a Szent István kápolnától a Duna Múzeum felé.

A menet tiszteletére négy ágyúlövés is eldörren a Szent Tamás-hegy irányából.

A Korona ezután a Duna Múzeum udvarába érkezik, ahol az ünnepélyes fogadás után 19 óráig tekintheti meg a nagyközönség.

Ezzel párhuzamosan 17.30-tól az érdeklődők a Koronaőrség történetéről és a koronázás szertartásának hagyományairól hallgathatnak előadásokat

a múzeum földszinti kiállítótermében, ahol a Szent Korona zománcképeit Nyáry Éva festményein még jobban megismerhetik a látogatók.

Az alkalmi tárlat a rendezvényt követő hétvégén is látogatható lesz.

A festmények ezt követően a Szent Adalbert központba költöznek át, ahol még akár a Múzeumok Éjszakájának keretein belül is megtekinthetőek lesznek.

 

A február 20.-i nagyszabási nyitóesemény után, márciustól júniusig a Szent Korona esztergomi látogatásának emlékére ismeretterjesztő előadássorozatot is szerveznek a Zsolt Nándor Zeneiskola Liszt Ferenc Kamaratermében.