Mi lesz az esztergomi kórházzal?

Mi lesz az esztergomi kórházzal?

2015. 01. 29. 18:11

Változásra készülhetünk áprilistól az egészségügyben. Egy kiemelt kórház marad megyeszerte, a pénzelosztásról pedig a kórházvezetők tanácskozása dönt majd - írja az Index. Dr. Kanász Gábort, a Vaszary Kolos Kórház főigazgató főorvosát kérdeztük, hogyan érintheti ez az esztergomi kórház életét. Válaszát változtatás nélkül közöljük.

"Valóban megkezdődött az egészségügy átalakítás folyamata. Amit egyelőre tudni lehet az az, hogy a jelenleg az egészségügyre fordított összeg mellett az országban tapasztalható, ellátási aránytalanságok felszámolásra kerüljenek. Ezt követően olyan kórház struktúrának kell létrejönni amely a továbbiakban veszteség-képzés nélkül tud működni.

 

Ennek érdekében első lépésként létrejöttek a Megyei Egészségügyi Egyeztető Tanácsok, amelynek tagjai a kórházak működését befolyásoló intézetek képviselői, valamint az Intézményvezetők. A feladatuk, hogy a megadott volumenkorlát (a ráfordítható pénzösszeg) mellett megegyezzenek a különböző ellátások megyén belüli szétosztásáról. Megyei szinten ennek elvi határideje február 20. Ezt követi majd az országos egyeztetés illetőleg a minisztériumi jóváhagyás. Amennyiben megegyezés nem történik, még nem tudjuk, hogy mi történhet, de az  biztos, hogy az aktív ellátások nagy részénél a megyei kórház dominenciája fog érvényesülni.


A feladat nagyon nehéz, mert az egészségügyi ellátás alapvetően alulfinanszírozott, valamint a korlátozott keretek között a nagyszámú rászoruló, beteg ember egyre kevesebb szakembert talál, aki meggyógyíthatja őt. Az erre megoldásként szolgáló egészségpolitikai lépéseket még nem ismerjük. 


Nem titok, a helyi megoldás érdekében már megkezdtük az egyeztetéseket a megyén belül, hogy a legoptimálisabb megoldást megtaláljuk. Úgy gondoljuk, hogy az esztergomi Kórház évi 19 ezer fekvő és 400 ezer járóbetege érdekében mindent el kell kövessünk azért, hogy Kórházunk minél több funkcióval megmaradjon.

Dr Kanász Gábor
főigazgató főorvos"

2015. 02. 05. 20:37

   "Talán a politikusainkat kéne kérdőre vonni ez ügyben? Ja, hogy azt nem lehet mert demokráciában élünk! "

 Sajnos ez már régen nem a politikusok sajátja ! Ha figyeled a közvéleményt, milyen sokan vannak abszolút felháborodva elhagyott, elszökött kutyák macskák védelmére kelnek ! (Ami nem baj! ) Az viszont igen nagy baj ,hogy az elhagyott hajléktalan tengődő, önmagukat vonszoló, idős beteg embereket senki nem veszi észre, nem kelnek a védelmükre ! Önmagukról gondoskodni képtelen emberekért nem harcol senki !" Ez a kor szelleme"! Ilyenek a választók ennek következménye a politikus ! A szerintük legalkalmasabb személyt választják ki !

2015. 02. 05. 17:55

"Lehet,hogy ez a cél ?"

 

Mi más lenne a cél? Akiket nem sikerül elüldözni az országból, a megélhetési nehézségekből kifolyólag, vagy a koruk miatt, azokat majd elintézi az egészségügy.

Egyébként pedig az EU-s szabályok, több gondot fordítanak mondjuk az állatok tartásának körülményeinek szabályozására, mint pl. kórházi állapotok minőségére, szabályozására. Talán azt gondolják, nem szükséges mert magától értetődő? Hát úgy látszik nálunk nem az. Talán a politikusainkat kéne kérdőre vonni ez ügyben? Ja, hogy azt nem lehet mert demokráciában élünk!

2015. 02. 05. 8:08

  Lehet,hogy ez a cél ?

2015. 02. 05. 1:30

Még valami a témával kapcsolatban: Mennyit keres egy orvos? mennyit egy ápló? és mennyit egy politikus? Ezen tessék elgondolkodni.

Az egészségügy kezd valami népirtó feladatot ellátni

2015. 02. 02. 21:53

"Ez a hír a kórházról szól. Ez a hír Esztergomról szól. Ez a hír az esztergomi kórház jövőjéről szól. Érintőlegesen lehet értekezni akár az egészségügyről is. De ne keverjétek ide a világmegváltó chemtrail-es gondolataitokat -"

 

Én úgy gondolom, függetlenül attól, hogy milyen mértékben koncentrálunk Esztergomra, vagy az esztergomi kórházra, itt a Szeretgomon, nem fogunk bírni hatást gyakorolni a folyamatra.

Sőt én úgy gondolom, hogy a főigazgató főorvos úr Dr Kanász Gábor aki talán  megfelelő pozicióban van ahoz, hogy valami hatást gyakoroljon, attól tartok sőt meggyőződésem, hogy ő sem lesz képes. Nem gondolom hogy neki itélethozó szerepet szántak volna, inkább végrehajtóit. 

Nagy hiba lenne véleményem szerint, az esztergomi kórház sorsát különválasztani (bármi is történik most rövid távon) az ország többi kórházának sorsától, mint ahogy a kórházak sorsát az egészségügytől, az egészségügyet a kormányok által gyakorolt korrupciótól, a korrupció ilyen mértékét pedig igen az úgynevezett rendszer váltástól, tudom hogy a demokratikus berendezkedésről alkotott véleményem sok tollat felborzolt, úgyhogy ezt most nem említem.

Egyébként én is, bátyám is az esztergomi kórházban születtünk, nagymamámat ott hozták ki kómából, az ötvenes évek vége felé karja amputállása árán, a körzeti orvos hibás diagnózisa következménye folytán. Édesanyám pedig itt szenderült örük nyugalomra a közelmúltban.

2015. 02. 01. 18:57

Ha itt erről lenne szó, meg sem említem.

De ami itt folyik, az nem az általad leírt folyamat, hanem a köztörvényes bűnözés kategóriája. Nagy a gond, amikor egy ország kormányának, parlamenti többségének jelentős része egyértelműen köztörvényes bűnöző, és hatalmukat önnön, illetve szűkebb-tágabb köreik gyarapodására használjaák. Akár úgy is, hogy lenullázzák az alkotmányt.

Remélem, hogy az általam említett béka nem fog megfőni a lassan forróvá váló vízben, hanem időben észbe kap.

2015. 02. 01. 18:01

Az, hogy a hatalmi hierarchia csúcsa relatíve jobban hozzáfér a javakhoz és zömében maga illetve a  holdudvara között osztogatja el a javakat nem újdonság és nem is mai magyar sajátosság, hanem fajunk és kultúránk tökéletlenségéből fakadó mindenkori adottság. Az alap, hogy a közös medencébe mindenki belevizel, legfeljebb ugye nem a trambulinról, és őszintén röhög ha valakiről kiderül, hogy az nem teszi meg, mert micsoda lúzer, úgyis híg vizeletben úszkál.

Ami a lemaradó tömegeket illeti... Sajnos jelenkori társadalmunk zöme azzal a hazug ígérettel nőtt fel, hogy egyéni teljesítményétől függetlenül a mindenkori magyar állam biztosítani fog számára minden körülmények között bizonyos alap életszínvonalat. Ez az ígéret nyilvánvalóan betarthatatlan több okból is. Napjainkban épp azt éljük meg, ahogy az állam sorba dobálja kifelé a ballasztot, hogy a léghajó kevésbé gyorsan zuhanjon. Ez nyilván egyéni tragédiák tömegét okozza. Azt viszont még nem tudhatjuk, hogy ad-e nagyobb túlélési esélyt annak a társadalmi-kultúrális halmaznak, amit magyar nemzetnek szokás nevezni.

2015. 02. 01. 16:35

" Ami nem baj, lassan meg kellene már tanulnia mindenkinek nem mások lábán taposva boldogulni."

Szerintem nem bennem van a hiba, ha a jelen magyar közállapotok arcátlan igazságtalanságaira értelmezhetetlennek tartom ezt a választ.

 

2015. 02. 01. 16:02

Azok az emberek, akik személyükben vagy munkájuk révén valamilyen módon az államhoz, a hatalomhoz kényszerűen kapcsolódnak, azoknak az érvényesülése elsősorban a hatalom kegyétől függ. 

Mondj egy olyan államberendezkedést, amire ez nem igaz.  Az arányokon múlik minden. Mert ha ez a társadalom 5%-a, akkor minden fasza. Ha - mint Magyarországon - közel 60% (nyugdíjasok, közalkalmazottak, segélyezettek, nemzeti (nem piacról élő) "vállalkozók", satöbbi), akkor az van, ami itthon: nagy gáz, sok eszkimó és kevés fóka. És értelemszerűen a hatalmi hierarchia csúcsa kapja a legtöbb erőforrást, az alja meg egyre inkább semmit. Ami nem baj, lassan meg kellene már tanulnia mindenkinek nem mások lábán taposva boldogulni. És most ez alatt kifejezetten nem az egészségügyre gondolok - ott pont van értelme egy nemzeti szintű kockázatközösségnek.

2015. 02. 01. 15:24

   "Ezzel kapcsolatban egy kísérlet jutott eszembe. Hallottam csak róla, nem tudom, hogy igaz-e, de igen jól ideillik. Egy béka kísérletről van szó. Ha egy békát egy lapos tál forró vízbe teszel, azonnak kiugrik. Ha a békát hideg vízbe teszed, és lassan forróra melegíted a vizet, nem mozdul. "

Szerintem ez nagyon szoros összefüggésben áll az esztergomi kórházzal ! A kórház is megmarad ! meg a béka is bent marad !

Ez ilyen egyszerű !Ártatlan

2015. 02. 01. 15:10

http://bencsikjanos.hu/a-fiatalok-elvandorlasanak-tenye-az-egyik-legfontosabb-nemzetstrategiai-kerdes/

 Csak az emelkedettebb szinvonal érdekében olvass !

 

  "Függetlenül strázsa és kurázsi megszólalásainak színvonalától, teljesen jogosan hozzák össze az esztergomi kórház ügyét a magyar egészségügy jelenlegi állapotával,"

  Minthogy az általad képviselt szivonaltalanságról beszéljek !

2015. 02. 01. 12:42

És hogy visszatérjek a tárgyhoz:Az esztergomi kórház sorsa attól függ,  hogy

A/Milyen pozíciót foglal el a hiererchiában az esztergomi városvezetés, pontosabban a mögötte álló érdekcsoport.

vagy

B/ A mögöttes érdekcsoport mlyen szerepet szán Esztergomnak

 

Én abban reménykedek, hogy jó lóra tett a város.

2015. 02. 01. 12:10

Azt hiszem, másról beszélünk. Én azt írtam le, hogyan épül fel, és hogyan működik Magyarországon a hatalom. Azok az emberek, akik személyükben vagy munkájuk révén valamilyen módon az államhoz, a hatalomhoz kényszerűen kapcsolódnak, azoknak az érvényesülése elsősorban a hatalom kegyétől függ. Erre gondoltam, mikor a hűbéri rendszer visszatértét említettem. És e szempontból lényegtelen, hogy a rendszert tankok hozták, vagy az emberi ostobaság. Ami a hárommillió szegénységben élő embert illeti, ők vannak a hűbéri rendszer legalján. Némi túlzással azt is írhatnám, hogy a hatalom számára ők nem többek, mint sorszámok. 

Írtad, hogy  a rendszer választás útján megváltoztatható. Ha eljön az ideje. Ezzel kapcsolatban egy kísérlet jutott eszembe. Hallottam csak róla, nem tudom, hogy igaz-e, de igen jól ideillik. Egy béka kísérletről van szó. Ha egy békát egy lapos tál forró vízbe teszel, azonnak kiugrik. Ha a békát hideg vízbe teszed, és lassan forróra melegíted a vizet, nem mozdul. 

2015. 02. 01. 11:48

Minden emberi csoport hiearchiába szerveződik. A pártok, a cégek, az egyházak, az egyesületek, még a családok is. Ez ellen nem nagyon lehet tenni, az ember társas lény, az emberi csoportokban pedig természetszerűleg hierarchikus szervezet alakul ki. Nagyon kevés olyan csoportot lehet mondani, amiben lapos struktúra van, nincs vezető, és mégis sikeres a maga nemében. Mondjuk most nem jut hirtelen eszembe egy sem.

Amúgy én a pártról beszéltem, mint hierarchiáról, annak egyáltalán nem része a 3 millió lecsúszó mélyszegény. Sok esetben pont azért is csúsznak le emberek ebben az országban, mert semmilyen csoportnak, hierarchiának nem a részei. Se munkahelyük (ami 1 hierarchia), se erős családi kapcsolataik (ami 1 másik hierarchia), se civil tevékenységük, nem tagjai egyházi közösségnek, se dalárdának, se legény/leányklubnak, se gazdakörnek, se semminek. 

2015. 02. 01. 11:34

Lehet, nem pontosan fogalmaztam. A rendszert egy szűk csoport irányítja, ők vannak a piramis tetején. Ők döntik el, hogy a többiek a piramis mely részére kerülnek. Nyilván az irányító hatalomhoz közeliek igen jól élnek. Még a piramis közepén is kényelmesen el lehet élni. A piramis alján pedig már három millió fölötti  a szegénységben/ mélyszegénységben élők száma.Tipikusan hűbéri rendszer.Egy ilyen rendszernek egyébként lényegéból fakadóan nem érdeke valódi társadalmi változások véghezvitele. Nem értelmes és tökéletesen egészséges polgárokra van szüksége, hanem kiszolgáltatott, a kegyekért hálás tömegekre.  

2015. 02. 01. 11:27

Nem olyan szűk az a csoport. Ami nem is csoport, hanem valójában egy hierarchia, szerteágazó alsó ágakkal. Ezért is olyan sikeres, mert nem egy szűk csoportról beszélünk, hanem a teljes vidéket is át meg áthálózó rendszerről. 

2015. 02. 01. 11:18

A végeredmény viszont ugyanaz. És ez a lényeg. Egy igen szűk csoport irányítja az országot, kizárólag sajátos érdekek figyelembe vételével.  A gondolkodó emberek jó részének valóban van lehetősége a lábával szavazni. Ezt egyre többen meg is teszik. De nem hiszem, hogy ez kell legyen a valódi megoldás. 

2015. 02. 01. 10:58

2010 óta folyamatosan megválaszolhatatlan kérdés, hogy miben különbözik az Orbán rendszer a Kádár rendszertől.

Mondok neked egy nagy különbséget: a Kádár rendszerben nem épülhettek ekkora magánvagyonok. Egy másik nagy különbség: nincs megszálló hadsereg az országban. Harmadik nagy különbség: ezt a nép választotta, demokratikusan, nem a tankok hozták a fejünkre. Negyedik különbség: nyitva vannak a határok, bárki szavazhat a lábával. Ötödik nagy különbség: csupán a hatalomgyakorlás (törvényhozó, végrehajtói ágakon) módja az, ami esetenként önkényesnek mondható, de a nagy szerencse, hogy mindez nem igazán ideológiai alapon történik, hanem inkább csak egyéni érdekek mentén, ami azért egyelőre limitálja az össztársadalmi negatív hatásokat (úgy értem sok érdek sérül, mert rengeteg közpénz máshová jut, mint optimális esetben juthatna, de mondjuk közvetlen életveszélyt ez egyelőre talán csak elvétve okozott, nem tömegesen, és nem rendszerszerűen... hmm kivéve talán tényleg az egészségügyet, ha jobban belegondolok). Hatodik nagy különbség: ez a rendszer demokratikusan leváltható, ha lesz rá igény. Egyelőre úgy néz ki még mindig nincs.

2015. 02. 01. 10:34

Függetlenül strázsa és kurázsi megszólalásainak színvonalától, teljesen jogosan hozzák össze az esztergomi kórház ügyét a magyar egészségügy jelenlegi állapotával. Most például az történik, hogy előszedett az egészségügyi kormányzat egy korábban már joggal elvetett elképzelést. Valódi változás ennek rendszernek a bevezetésétől nem várható. Mindössze annyi, hogy sikeresen összeugrasztják az önkormányzatokat, az ott lakókat. És mert egy illiberális demokráciában, közismertebb nevén egy diktatúrában minden politikai alapon dől el, most a Hatalomnak újabb lehetősége nyílik kisded játékainak eljátszásához. A játék lényege most az, hogy a fideszes városvezetők közül, melyik település vezetése áll közelebb a kondérhoz. Nyilván ezt a rangsort a hatalom a sajátos érdekeinek -nem az érintettek érdekeinek- megfelelően állítja össze. A döntés egyetlen következménye számunkra, esztergomiak számára az lesz, hogy megtudjuk, érdemes volt-e fideszes városvezetésnek adni sokaknak a bizalmukat. Ha Esztergom kapja a központi kórház szerepet, kicsit enyhülhet a fideszre szavazólk lelkiismeretfurdalása, mert valami haszna lett ebből a városnak. Valamelyest a hatalom kegyeltje.( Azért ez számomra kellemes meglepetés lenne annak tudatában, hogy Esztergom nem kapott karácsonyra ajándékcsomat kegyes uralkodónktól, míg Veszprém és igen sok más település igen. ) Szóval az egészségügy katasztrofális helyzete fikarcnyit sem fog változni ettől, legfeljebb egy lépéssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy tudjuk, érdemes volt-e a város szavazói többségének az illiberális párt képviselőire szavazniuk. ) Mindenestre az számomra 2010 óta folyamatosan megválaszolhatatlan kérdés, hogy miben különbözik az Orbán rendszer a Kádár rendszertől. )

2015. 01. 31. 0:55

Ez a hír a kórházról szól. Ez a hír Esztergomról szól. Ez a hír az esztergomi kórház jövőjéről szól. Érintőlegesen lehet értekezni akár az egészségügyről is. De ne keverjétek ide a világmegváltó chemtrail-es gondolataitokat - ha a hozzászólásokban nem tudtok fókuszálni a hír tartalmára, inkább ne kommenteljetek ide, köszi.