Mi lesz az esztergomi kórházzal?
Egészségügy
2015. jan. 29.

<p>Változásra készülhetünk áprilistól az egészségügyben. Egy kiemelt kórház marad megyeszerte, a pénzelosztásról pedig a kórházvezetők tanácskozása dönt majd - írja az <a href="http://index.hu/belfold/2015/01/27/igy_alakitja_at_a_korhazi_rendszert_a_kormany/">Index</a>. Dr. Kanász Gábort, a Vaszary Kolos Kórház főigazgató főorvosát kérdeztük, hogyan érintheti ez az esztergomi kórház életét. Válaszát változtatás nélkül közöljük.</p>

"Valóban megkezdődött az egészségügy átalakítás folyamata. Amit egyelőre tudni lehet az az, hogy a jelenleg az egészségügyre fordított összeg mellett az országban tapasztalható, ellátási aránytalanságok felszámolásra kerüljenek. Ezt követően olyan kórház struktúrának kell létrejönni amely a továbbiakban veszteség-képzés nélkül tud működni.

 

Ennek érdekében első lépésként létrejöttek a Megyei Egészségügyi Egyeztető Tanácsok, amelynek tagjai a kórházak működését befolyásoló intézetek képviselői, valamint az Intézményvezetők. A feladatuk, hogy a megadott volumenkorlát (a ráfordítható pénzösszeg) mellett megegyezzenek a különböző ellátások megyén belüli szétosztásáról. Megyei szinten ennek elvi határideje február 20. Ezt követi majd az országos egyeztetés illetőleg a minisztériumi jóváhagyás. Amennyiben megegyezés nem történik, még nem tudjuk, hogy mi történhet, de az  biztos, hogy az aktív ellátások nagy részénél a megyei kórház dominenciája fog érvényesülni.


A feladat nagyon nehéz, mert az egészségügyi ellátás alapvetően alulfinanszírozott, valamint a korlátozott keretek között a nagyszámú rászoruló, beteg ember egyre kevesebb szakembert talál, aki meggyógyíthatja őt. Az erre megoldásként szolgáló egészségpolitikai lépéseket még nem ismerjük. 


Nem titok, a helyi megoldás érdekében már megkezdtük az egyeztetéseket a megyén belül, hogy a legoptimálisabb megoldást megtaláljuk. Úgy gondoljuk, hogy az esztergomi Kórház évi 19 ezer fekvő és 400 ezer járóbetege érdekében mindent el kell kövessünk azért, hogy Kórházunk minél több funkcióval megmaradjon.

Dr Kanász Gábor
főigazgató főorvos"

(forrás)