„Kormányzati segítségre lesz szükség” - Áder János a Pilisben járt

„Kormányzati segítségre lesz szükség” - Áder János a Pilisben járt

2014. 12. 09. 9:36

Kormányzati segítségre és civil összefogásra is szükség lesz a múlt heti ónos eső miatti károk felszámolásához - jelentette ki Áder János köztársasági elnök hétfőn a Pilisben található Kakashegyen, miután megtekintette a jegesedés által egyik leginkább sújtott erdőrészt Pilisszentkereszt fölött.

Fotó: Kovács Attila\MTI

 

Az államfő, aki a területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársainak társaságában tájékozódott a helyszínen az ónos eső, majd a jegesedés okozta károkról, drámainak nevezte a szilánkosra tört, kifordult fák látványát. "Mint a sírkeresztek, mutatják, hogy 30-40 év munkája ment tönkre" - fogalmazott a köztársasági elnök. 
    

Szólt arról is, hogy hozzávetőleg 50 ezer hektár állami erdőt - az összes állami erdő 5 százalékát - kell valamilyen módon rendbe tenni, és "ez csak összefogással, komoly állami segítséggel történhet meg". Áder János azt mondta: szeretné mindenkinek felhívni a figyelmét arra, hogy "elkél a segítség, szükség lesz kormányzati segítségre, és civil összefogásra is".
    

Az államfő elismerését fejezte ki a szakszerű és gyors munkáért az azonnali kárelhárításában. Hozzátette: a helyreállítás sokáig eltarthat, ezért mindenkitől megértést és támogatást kér.
    

Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, a kezelésükben lévő területen mintegy 20 ezer hektárnyi erdőt érintett a jegesedés, ennek harmada súlyosan károsodott, a közvetlen kárfelszámolás és a helyreállítás akár jövő év végig is eltarthat.
    

Hozzátette: a jelenlegi információk szerint új erdők ültetésére is szükség lehet, ami főleg a fenyveseket érinti, illetve a turisztikailag kiemelt helyeket. Az erdészeti társaság területén mintegy 500 kilométernyi turista- és erdészeti utat kell járhatóvá tenni.

 

Forrás: MTI

2015. 01. 30. 15:44

Nagyon lassan haladnak a munkálatok,szörnyű látni nap,mint nap.