Dömös vs. Esztergom a közös önkormányzati hivatal ügyében
Közélet
2014. nov. 26.

<p style="text-align: justify;">A két település önkormányzata még 2013-ban <a href="https://www.szeretgom.hu/content/73382-letrejott-a-kozos-hivatal-domossel">állapodott meg</a> a közös hivatal felállításáról, amelynek székhelye Esztergom lett. A létrejött közös hivatal esztergomi helyiségeit Esztergom város önkormányzata, a kirendeltség helyiségeit pedig Dömös önkormányzata biztosította. A hivatalok azonban nem álltak fel a törvényben meghatározott időpontig, ezért az államkincstár a dömösi önkormányzatnak utalta a kirendeltség működésének biztosítására szánt összegeket, a székhely település helyett. A községnek most vissza kellene utalni a pénzt Esztergomnak, viszont ők inkább új partnert választanának, Pilismarót „személyében”. A holnapi testületi ülés napirendjén az ügy.</p>

A 2011. évi CLXXXIX törvény 85. paragrafusa kimondja, hogy a Közös önkormányzati hivatalt hoznak létre azok a járáson belüli községi önkormányzatok, amelyek közigazgatási területét legfeljebb egy település közigazgatási területe választja el egymástól, és a községek lakosságszáma nem haladja meg a kétezer főt. A kétezer fő lakosságszámot meghaladó település is tartozhat közös önkormányzati hivatalhoz.

 

Ez alapján pedig az 1100 lakosú Dömös dönthetett úgy, hogy nem Pilismaróttal, hanem a távolabbi Esztergommal közösen hoz létre hivatalt.

 

Most Dömös mégis visszakozik és a megállapodás felmondását kezdeményezi, egyúttal pedig Pilismarót önkormányzatával szeretne társulni 2015. január elsejétől.

 

Esztergom a szándékkal és a dömösi önkormányzat döntésével nem ért egyet. Mint az előterjesztésből kiderül a Magyar Államkincstár átutalta a havi nettó finanszírozás keretében az önkormányzati hivatal havi működési támogatását a Dömösi Község Önkormányzatának. Az 5 699 477 forintos összeget 2013. év második felében folyósították, Dömös ezt az összeget a mai napig nem utalta vissza Esztergom Város Önkormányzata részére, pedig a megállapodás 13., pontjának értelmében a székhelyet illeti meg.

 

Viszont a közös hivatal nem állt fel a törvényben maghatározott időpontra, ezért a Magyar Államkincstár 2013-as évre vonatkozóan nem tudott változtatni a finanszírozás formán és Esztergom Város Önkormányzata helyett Dömös Község Önkormányzata kapta meg a támogatást, amely a Dömösi Kirendeltség részére járt volna.

 

Dömös Község Önkormányzatának 2014-es költségvetésébe ugyan betervezték az adott összeget, a normatíva átutalása azonban nem történt meg. Az esztergomi önkormányzat pedig nem lát reális esélyt a pénz kifizetésére, hiszen a község adóbevételei és egyéb bevételei nem fedezik maradéktalanul a tartozás összegét.

 

Ugyanakkor az új pilismaróti közös hivatal létrejöttével 4 hivatali dolgozó státusza kerülne veszélybe, tekintettel arra, hogy az előzetes szóbeli tárgyalások szerint az ő munkájukra nem lenne szükség az új hivatalban. A végkielégítések kigazdálkodásáról Esztergomnak kellene dönteni, továbbá az ott dolgozó tisztviselők megélhetése is egyik napról a másikra megszűnne.

 

A fejlemények tükrében Esztergom város Önkormányzata Képviselő-testülete nem fogadja el a megállapodás felmondását, egyidejűleg a megállapodás tartalmát változatlan feltételekkel fenn kívánja tartani, Dömös Község Önkormányzatát pedig felszólítja fennálló adósság rendezésére.

(forrás)