Mindenszentek ünnepe Esztergomban

Mindenszentek ünnepe Esztergomban

2014.11.03. 13:18

Boldogok, akik sírnak, mert ők vigasztalást nyernek – emelte ki Erdő Péter bíboros Esztergomban bemutatott szentmisén a nyolc boldogság sorából azt a jézusi tanítást, mely ma, mindenszentek ünnepén, a halottak napja előestéjén különösen fontos számunkra.

Az ünnep 2013-tól újra kötelező egyházi ünnep, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hívek számára kötelező a szentmisén való részvétel.

Mindenszentek főünnepén Erdő Péter bíboros szentmisét mutatott be az esztergomi bazilikában.

A nyolc boldogságról szóló jézusi beszéd Krisztus erkölcsi tanításának egyik nagyszerű összefoglalása - mutatott  rá homíliájának kezdetén a főpásztor. Ha az evangéliumokat és az Újszövetség többi könyveit vallatjuk, különböző formákban találjuk meg Jézus tanítását arról, hogy hogyan kell élni.

 

Krisztus néha törvény módjára, általános érvényű parancsokban fogalmaz. Néha még az ószövetségi törvénnyel is szembeállítja a saját útmutatását, amikor például így fogalmaz: „Mondatott a régieknek …, én pedig mondom nektek”. Máskor szemléletesen, példabeszédekben szól. Elmondja az irgalmas szamaritánus történetét, de nem vezet le belőle szóban megfogalmazott törvényeket. Inkább azt feleli a kérdezőnek: „Menj, és cselekedj te is hasonlóképpen!” (Lk 10,37). Ismét máskor jajt kiált arra, aki lelkiismeretlen, gonosz módon él, vagy boldognak nevezi, aki cselekedeteiben vagy állapotában összhangban van Isten akaratával. A nyolc boldogság (Mt 5,1-12) az erkölcsi útmutatásnak ebbe az utóbbi fajtájába tartozik - hangsúlyozta Erdő Péter.

 

A cikk teljes egészében a Magyar Kurír oldalán érhető el.

Fotó: Mudrák Attila

Még nincsenek kommentek :(