Múlttal trágyázott város

Múlttal trágyázott város

2014. 10. 21. 19:06

Miközben minden a legnagyobb rendben fut, valószínűleg a Románia-Magyarország mérkőzés sikere is hozzájárult a választások eredményeihez (ezt nem én fűzöm hozzá, hanem a frissen megválasztott esztergomi polgármester előtt színpadra álló, magát konzervatívnak bélyegző hölgy), a Fidesz-KDNP megtartotta kampányértékelő csúcscsúcsgyűlését Budapesten, ahol felszólalhattak a frissen megválasztott, a Fidesz színeiben településvezetői széket ellenféltől megszerző polgármesterek, így Romanek Etelka is. Szöveghű közlés és kommentek az 5 perc alatt kipörgetett, „múlttal trágyázott föld” (by Babits) történelméről.

„Olyan jól esik újra kimondani, Esztergomban a Fidesz-KDNP győzött, győzött (megalkuvást nem tűrő vastaps), nem is akárhogyan, a polgármesteri cím mellett mind a tíz egyéni választókerületben a pártszövetség képviselői szerezték meg a voksok túlnyomó többségét. Ez 100%-os siker (alábbhagyó, lankadó, de még mindig erőteljes taps).

 

Ez Esztergom sikere, az összefogás diadala a széthúzás felett, a józan ész, a tudatos választás győzelme a békétlenséggel szemben (nincs taps). Az elmúlt négy évben ez a város, Magyarország első fővárosa politikai botrányok, a várost és lelkeket leromboló pusztuláshoz vezető harcok színtere volt. Ennek most vége (én tapsolok).

 

Esztergomban egy új korszak kezdődik, amit elsősorban a nyugalom, a fejlődés és a kemény munka fémjelez majd. A választási siker ugyanis csak az első lépés volt afelé, hogy Esztergom ismét visszanyerje régi méltóságát. Másképpen fogalmazva: a selejtezőt magabiztosan megnyertük, de a valódi megmérettetés, a világbajnokság csak most következik.”

 

„Esztergom az ország egyik jelképe, amely évezredes történelme során mindig hűen szolgálta Magyarországot, és amelynek sorsa meghatározza az ország sorsát. Hiszen Esztergom a magyar kereszténység bölcsője, a magyar katolicizmus szimbóluma. Itt koronázták meg államalapító uralkodónkat, Szent István királyt (Tétényit is itt választották meg, és Meggyest is - a szerk.).”

 

„Itt élt és dolgozott Vitéz János érsek, aki Európa-szerte csodált kulturális központtá tette a várost. Itt esett el a törökökkel való küzdelmében Balassi Bálint, és itt aratott győzelmet szintén a törökök felett Sobieski János lengyel király.

 

Itt élt Bottyán János, akinek egykori háza ma Esztergom önkormányzatának ad otthont (lovasszobra pedig a városháza udvarában porosodik 2006 óta - a szerk.) és itt áll az ország egyik legnagyobb temploma (amúgy megközelíthetetlenül a legnagyobb - a szerk.), melynek felavatásán részt vett Ferenc József (aki ezek mellett kivégeztette az aradi tizenhármat is - a szerk.), és amely alkalomra írta Liszt Ferenc az esztergomi misét, melyet ő maga vezényelt az ünnepségen.

 

Itt építtet hidat Simor János (inkább Vaszary Kolos, mellesleg csupán arról van szó, hogy lemondott a vámszedés jogáról - a szerk.) hercegprímás, azt a Mária Valéria hidat, amelyet tizenhárom évvel ezelőtt, az első polgári kormány szolgálata alatt építettek újjá.

 

Esztergom volt az a város, amely a második világháborút követően egészen a rendszerváltásig a hatalom céltáblájává vált, és amelyet legszívesebben eltöröltek volna a föld színéről (ez igaz, tervek is voltak arról, hogy esetleg összevonják Doroggal - a szerk.).

 

Esztergom az a város, ahol Mindszenty bíboros-hercegprímás szolgált, és megannyi szenvedés és kínzás után végső nyugalomra lelt. Ez az örökség az, aminek meg kell felelnünk.”

2014. 10. 25. 3:04

 

“A Magyarság akkor lesz egységes, amikor majd megjelenik egy vezető, akiben felismerik a minőséget és felsorakoznak mögé. Ez nem diktátor lesz és nem is köztársasági elnök. „

 

Hanem mi lesz? Bálvány lesz?

Szerintem a társadalom annál sokkal rétegeltebb már csak a generációk közti értékkülönbséget nézve, hogy egy ilyen elképzelés realitását nyerje. Univerzális erköcsi értéket egy vezetö személyhez kötni inkább csak utópia. Bár Obi-Wan Kenobi aki csak egy tanító volt a képzelet világában akkor ezt nekem anno a filmvásznon megmutatta. Ártatlan

2014. 10. 24. 22:20

"Azt gondolom itt a hangsúj a felismerésen van ! Ahhoz viszont elősször is egy új paradigmára van szükség, általánosan a többség által elfogadott értékrendre ,de ez az adottság még nyomokban sem látható, a valós emberi értékek mesterségesen fenntartott iskolarendszer által lettek annulálva, tehát egy általános értékválságba élünk ! Amig ez nem változik addig nem lehet se felismerni se kiválasztani a vezetésre leginkább alkalmas embereket !"

 

A hangsúj nem csak a felismerésen, de az időzitésen is van. Talán még nem jött el az ideje.

Ez igy van ahogy itt leirtad, de a felismerés előtt néhány dolgra választ kell találjunk. Első sorban, hogy miért van ez igy ahogy van?

Én úgy gondolom, jelenlegi helyzetünk nem azért van igy, mert a magyar néplélek, a magyar ember valamijen deficitben szenvedne, hanem azért mert nemzetünket a háború után lefejezték. Ez aztán 56-ban csúcsosodott ki.

Talán időszerű most Mindszenti Józsefről egy kicsit megemlékezni, aki mártirságot vállalt a Magyar Nemzet és kersztény erkölcsök fennmaradásáért. Ezért őt a végtelenségig megalázták, megkinozták.  A végén a Pápa is elárulta, elárulta azt az értékrendet, amit neki követnie kellett volna. (Nem véletlen a mai Római Katolikus Egyház állapota.)

Mint jól tudjuk, egy lefejezett ember, pedig nem tudja elmondani, mi a baja, gondja. Igy van ez egy nemzettel is. Nekünk a háború óta nincs vezetőnk, csak az egymást követő gyarmatositók helytartói ülnek a nyakunkon.

Talán rosszul emlékszem, de nem Verbőczi foglalta törvénybe, hogy a Magyaroknak csak magyar vezetői lehetnek? Ez a probléma már akkor is létezett.

Mivel az Ember első sorban "szivlény," és nem "észlény" ezért nincs is szükség különös magyarázkodásokba bocsátkozni, hogy ki a magyar, és ki nem. 

Mi csak a saját gyökereinkből fogunk tudni újra éledni. Idegen gyökerekből nem. 

 

Törölt felhasználó

2014. 10. 24. 18:09

  "Folytatom - a 2010-es választással kapcsolatban azt az információt említeném meg, hogy Tétényi érkezése előtt két jelölt is szóba került Meggyes kihívójaként, tehát nem egyedül volt Éva, aki ezt a szerepet akkoriban vállalta volna. De Tétényi Éva megérkezett és kijelentette, ő mindenképp elindul a polgármesteri címért, így a két jelölt visszalépett szándékától. Ezzel Esztergom ellenállását egy irányba terelték és nem osztották meg. Tehát Tétényi mögé felsorakozott a teljes ellenállás, hogy Meggyest megbuktassa Esztergom."

 

Nos igen valójában ekkor történt a későbbiekben jóvátehetetlen hiba ! Mert a hangsújt nem a polgármester lecserélésére kellett volna fektetni, hanem a testületet kellett volna leváltani, akkor akár még Meggyes T is maradhatott volna, akkor már néhány milliárdal előbbre lennénk akár csak egy jó adósságrendezési eljárás okán is, meg a mélygarázs és a többi !

Igaz annó ezt is megirtam időben ! Érdekelt valakit ?

Ilyenformán aztán mindegy is ki lett a polgi, Tétényi vagy akárki más ! A fideszes testület bárki mással ugyanigy viselkedett volna !

Ez volt a jólfelfogott érdeke, s mint a példa mutatja, mint párt ennél jobban nemjöhetett volna ki a 26 milliárdos adósságból !

Igaz most beáldozott 8 parasztot de a meccset megnyerte "parasztot"meg talált helyettük !

2014. 10. 24. 17:40

  "A Magyarság akkor lesz egységes, amikor majd megjelenik egy vezető, akiben felismerik a minőséget és felsorakoznak mögé. 

Ez nem diktátor lesz és nem is köztársasági elnök.  

A nyugattal az a legnagyobb probléma, hogy ők a hierarhikus rendszert, csak diktátorral tudják elképzelni, nem pedig természetes kiválasztódás alapján "

Azt gondolom itt a hangsúj a felismerésen van ! Ahhoz viszont elősször is egy új paradigmára van szükség, általánosan a többség által elfogadott értékrendre ,de ez az adottság még nyomokban sem látható, a valós emberi értékek mesterségesen fenntartott iskolarendszer által lettek annulálva, tehát egy általános értékválságba élünk ! Amig ez nem változik addig nem lehet se felismerni se kiválasztani a vezetésre leginkább alkalmas embereket !

Azután tisztába kellene lenni azzal mi a feladat ? Amit elvárok a kiválasztottól ! Milyen adottságok kellenek az ellátásához ?

Csak ezután ennek ismeretében lehetne megtalálni azt az embert aki személyes kvalitásai folytán leginkább alkalmas a feladatra .

Márpedig ennek a feltétel rendszernek minden eleme hiányzik ! Már az elsővel is óriási gondok vannak, vajon a választók hány %-ának van valamiféle reális elképzelése arról mit is kellene csinálni egy jó polgármesternek? vagy képviselőnek ? Valaha valakik ezt megpróbálták már a választókkal tudatositani ? Lehet,hogy az én hibám de nemtudok róla. Igaz ez a választás egy újabb lecke a városnak, hogy mi lesz a tanulság amit levonnak belőle, azt majd meglátjuk !

Amig ez nem változik addig akár maga a megváltó is leszállhat közénk  őt se fogja észrevenni senki, mert mindenki a maga pitiáner kis problémájával van elfoglalva, miközben szentül megvan győződve arrol,hogy az Ő problémája a legnagyobb gondja a világnak ! Ő az áldozat !

De azzal is tisztában vagyok saját hazájában senki se lehet fróféta ! Még örülhet neki ha nem köpködik le , nemdobálják meg záptojással és mégcsak keresztre se feszitik ! Csak lepontozzák ! Ilyetén formában akár szerencsésnek is mondhatom magam.

2014. 10. 24. 16:17

Minden eddigi tapasztalat arra utal,hogy az esztergomi többség nem demokrata! Képtelenek pluralizmusban gondolkodni !

A régi egypárt rendszerben rögződött reflexek működnek, tehát itt a demokrácia még hosszú időkig nem fog működni !

 Um:Több külömböző felfogású, értéket képviselő, külömböző aspektusból alkotott jószándéku vélemények ütköztetésével létrejött konszenzus !

Csak egy egységes uralmat akarnak látni !

 

Ezt nagyon jól látod, de ez nem csak Esztergomra, hanem az egész Magyar Nemzetre vonatkozik. A Magyarság természetes létformája nem demokrácia, és nem is lesz az soha. Viszont nem is diktatúra, ezt kéne már megérteni.

A természetes létforma az hierarhia. Igy működik a teremtett világ is.

A Magyarság akkor lesz egységes, amikor majd megjelenik egy vezető, akiben felismerik a minőséget és felsorakoznak mögé. 

Ez nem diktátor lesz és nem is köztársasági elnök.  

A nyugattal az a legnagyobb probléma, hogy ők a hierarhikus rendszert, csak diktátorral tudják elképzelni, nem pedig természetes kiválasztódás alapján.

Törölt felhasználó

2014. 10. 24. 14:10

Nagyjából helytálló, amit írsz, kivéve ezt:

"Folytatom - a 2010-es választással kapcsolatban azt az információt említeném meg, hogy Tétényi érkezése előtt két jelölt is szóba került Meggyes kihívójaként, tehát nem egyedül volt Éva, aki ezt a szerepet akkoriban vállalta volna. De Tétényi Éva megérkezett és kijelentette, ő mindenképp elindul a polgármesteri címért, így a két jelölt visszalépett szándékától. Ezzel Esztergom ellenállását egy irányba terelték és nem osztották meg. Tehát Tétényi mögé felsorakozott a teljes ellenállás, hogy Meggyest megbuktassa Esztergom."

Senki nem lépett vissza Tétényi Éva miatt.De abban igazad van, hogy legfőbb pozitívuma az volt, hogy jókor volt jó helyen. Az ezt követő négy évben meg sikeresen szétverte a megválasztása előtt, az őt polgármesteri székbe emelő helyi ellenzéket. Sajnos ezt utólag sem veszi észre, lásd az előzmények utáni-szerintem-törvényszerű-vereséget követő megnyilvánulásait. Azt nem tudom, hogy ezek a megnyilvánulások tudatos gondolkodás termékei, avagy egy olyan sajátos tudati állapot következménye, amelyben csak mások lehetnek mindenben a hibásak. Egyik sem szerencsés. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy rövid időn belül-országgyűlési választások, önkormányzati választások során- nem a valóságnak megfelelő kijelentéseket tette az ellenzéki pártokkal való kapcsolatáról. Ahogyan tavasszal, úgy ősszel sem kereste meg egyetlen demokratikus ellenzéki párt sem azzal, hogy országos politikust akarna belőle csinálni, vagy támogatják további polgármesteri ambícióit. És most, a választások utáni azon kijelentése sem tükrözi a valóságot, hogy az összes demokratikus ellenzéki párt megkereste volna az együttműködés reményében.  A helyi ellenzéknek, ha valamit el akar érni a későbbiekben, már most keresnie kell egy konszenzusos, a feladatra minden szempontból  alkalmas polgármesterjelöltet, és igen, a körzetekben is körül kell nézni a nem is olyan távoli jövőben. 

2014. 10. 24. 11:52

Hamár igy belejöttünk az esztergomi választások utólagos elemezgetésébe akkor nekem is ,mint legnagyobb vesztesnek s mint egyben  nyertes is,

hozzátegyem a magam elképzeléseit és tapasztalatát ! Ami remélem néhány "másképp" gondolkodónál ismét kiveri a biztositékot !

Elősször is néhány alapvető dolgot le kell szögezni !

Minden eddigi tapasztalat arra utal,hogy az esztergomi többség nem demokrata! Képtelenek pluralizmusban gondolkodni !

A régi egypárt rendszerben rögződött reflexek működnek, tehát itt a demokrácia még hosszú időkig nem fog működni !

 Um:Több külömböző felfogású, értéket képviselő, külömböző aspektusból alkotott jószándéku vélemények ütköztetésével létrejött konszenzus !

Csak egy egységes uralmat akarnak látni ! Talán még az is mindegy ki az aki az egységet meg tudja valósitani ! Meggyes Tétényi vagy akár a Fidesz, egy a lényeg, teljes legyen az egyetértés egységes a döntés ,de lehetőleg vita nélkül ! Az se baj ha ebbe éppen beledöglünk (Meggyes korszak)

Ebből volt egy csirájában elvetélt rossz próbálkozás 210-ben ! Ezen téves keserű tapasztalat alapján született a 2014- választási eredmény !

Ami szükség képpen következett be ! Lett volna ugyan még egy alternativa, nevezetesek ha a lokálpatrióták élére állnak a választásoknak és mind a 10 körzetben állittanak jelöltet élükön a polgármester jelölttel . Ennek lényegesen jobb esélye lett volna mintha a Tétényi  "elitt" állit maga mögé 10 jelöltet.! De már ez a vonat is elment ! Csakúgy mint a 2010-es választáskor! De még mindig itt van a csodavárás mint remény !

Mert Tétényi 4 év alatt, egyfelől teljesen kiégette magát, másrészt kiderült a korábbi érában betöltött szerepe ! Ami nem túl hizelgő ránézve.

Mentségemre legyen mondva ezeket én mindig előre megirtam ami akkor se érdekelt senkit ! Ellenben a felső, mitöbb az alsó ruházatom többeket érdekelt.Tulajdonképpen a mostani választási eredménnyel se az a nagyobbik baj hogy a Fidesz totális hatalomra jutott ! Hanem a testület, összetételében alkalmatlan az eredményes gazdálkodásra ! Egyrészt nincsenek olyan képviselők akik akár alap szinten is értenének valamennyit a gazdálkodáshoz, másrészt viszont a költségvetés eltatottjai s mint ilyen abszolút mértékben függenek a mindenkori hatalomtól !

 bérük (jövedelmük )soha nem függött a teljesitményüktől ! Igy a logikájuk se működik cél és teljesitmény centrikusan ami a gazdaságban az elvárható minimum követelmény ! Meggyesből se a szándék vagy akarat hiányzott hanem legfőképpen a hozzáértés mert ha a beruházásait maradéktalanul meg tudta volna valósitani és működnének a város javára az összes hibájával együtt is még mindig ő lehetne a város polgármestere !

Márpedig az elköltött 50 milliárdból " ékszerdobozt"csinálhatott volna a városból, ehhez képest romhalmaz!

Tehát Meggyes is a szakértelem hiánya miatt bukott meg és a mostani testülettől se várok mást

! Bár csalódnék de tudom,hogy nemfogok, mert csodák meg nincsenek ! Sőt még véletlenek se !

A régi mamelukok helyett újak löttek a szakértelmet meg mindenki mástól várja ami pedig garantáltan nem működik !

Mert ha valaki olyan dolgokat akar irányitani befojásolni ,determinálni amihez nem ért, már eleve régen megbukott !

Legyen bár akármilyen szimpatikus és simabeszédü !

 

2014. 10. 24. 1:21

Nem erről van szó szerintem. Tétényi szólójátékos, felépített egy brandet (lásd 5100 feletti szavazat), de nem tudta vagy nem akarta ezt a brandet megosztani mással. Akárkit, akár körzetenként a leghülyébb jelölteket ha felbrandeli "szavazz az N. körzetben XY-ra, Tétényi emberére" felkiáltással akkor ezek a jóemberek egyrészt megnyerik a körzeteket, másrészt behúzzák még Tétényit is a testület élére. A Fidesz megköszönheti Évának, hogy semmi ilyet nem tett és ezzel tálcán szállította az abszolút hatalmat nekik.  Volt 5100 Tétényi szavazó akik nem tudták, hogy a körzetükben kire szavazzanak (pont mint 2010-ben), ki ott Tétényi szövetségese, pedig ha tudják rászavaztak volna. Ráadásul ha van csapata, az 5100 is minimum egy 10%-kal több.... Win-win helyett így lesz lose-lose. Csak annak örülhetünk, hogy  ekkora politikai éleslátással és stratégiai érzékkel nem jött össze ismét 5 évre a Tétényi vs 10 fideszes felállás. Addig is: http://www.simcity.com/hu_HU ezzel lehet gyakorolni.

2014. 10. 23. 23:41

Hasznos volt számomra többet megtudni a háttérfolyamatokról egomijövö elemzéséböl. Ùgy jön le nekem ez az egész, hogy az ö tömörülésük hamar lepattant a Tétényi  féle irányzatról. Viszont nem vállalkoztak tagjai közül egyik sem indulni képviselöjelölként a mostni választásokon. Tehát egomijövö i s ott állt egyedül polgármester jelöltként. Miért nem indultak a többiek képviselöként? Talán mert van egy politikától mentes egzisztenciális status quo-juk? Akik többségben bekerültek a testületbe és egy frakciót alkotnak mostantól, milyen függöségi viszonyban állnak a kenyéradóikhoz, hányan dolgoznak a versenyszférában vagy nem ott? Erös kampánypropagandával bekerülni a testületbe de végül is valamilyen közalkalmazotti viszonyban lévö  egzisztencia erösen kiszolgáltatthatja az egyéneket.( persze ezt a jelenlegi gyakorlatra értem). Viszont egomot illetöen nekik kell meghozni a döntéseket. Elgondoltató az egész.

2014. 10. 23. 17:50

Felvetődik bennem a kérdés,ha nem volt jó polgármester Meggyes Tamás akkor miért választották meg polgármesternek 2 alkalommal is?

Szerintem mert fideszes volt,10 év már sok(k) volt?

26 milliárd adósság,ezt produkálta .

2014. 10. 23. 17:39

Érdekes lenne megvizsgálni, kielemezni, milyen lélektani hatás váltotta ki ezt a választási eredményt?

Különösen  az elmúlt ciklus figyelembevételével.  Mivel ez még frissen benne van az emberek emlékezetében.

Mi játszódhatott le a fejekben?

Véleményem szereint ez nem más, mint az Orwell-i 1984 "Big Brother" szindróma.

Jaj nekünk, ha a szerető Big Brother leveszi kezét a mi kis buksinkról.

 

 

Törölt felhasználó

2014. 10. 23. 15:28

V. Egy ikonfestő huszárkarddal… avagy, ki a hibás Esztergomban?

 

Kezdésnek azt kijelenthetjük, Esztergomnak 2014-ig még nem volt jó polgármestere!

 

Kezdeném az elején, 2010-re Esztergom megelőzte korát. Igaz, ez Meggyes Tamás emberi mivoltának köszönhető. Tamásunk 2010 előtt önkényesen döntött minden esztergomi polgár életéről. Meggyes egyre lejjebb és lejjebb küzdötte magát a lakosságnál, egyre több polgárt akart megfegyelmezni és a saját képére formálni. A személységéből fakadóan összeállította az 50 főből álló, az ellenségeit tartalmazó Feketelistát, persze ez a lista nem volt teljes. Nem tartalmazott további ~500 olyan nevet, akinek tönkretette életét, vagy csak keresztbetett valamilyen tiltással. Aztán fordult a kocka, eljutott az ominózus Szent István Gimnázium esetéig, ahol az emberi gyarlóság csúcspontjára ért. (Persze mindezt úgy tette meg városunkkal, hogy létrehozta gátlástalan csapatát, akik végigasszisztálták ezt a folyamatot.)  

 

Véleményem szerint a Szent István Gimnázium ügye volt a fordulópont, mivel addig a lakosság többsége elnézte Meggyes dilettáns tevékenységét a pártszimpátia miatt. De itt volt a határ, Tamásunk már a gyermekük jövőjével kapcsolatban kontárkodott – melynek napjainkra is van kihatása (lásd.: 4. általános osztály után, hogyan tanuljon tovább gyermekünk Esztergomban?). Tehát az Istvános szülők szembeállást tanúsítottak – kockáztatva azt, hogy ők is felkerülnek Meggyes feketelistájára. Minden megfélemlítés ellenére, a közös értékek védelmében, a pártidentitásukat is feladva egységbe tömörültek. 

 

Ehhez csatlakozott a Szeretgom hírportál, kik teret adtak ezeknek a hangoknak. Így az iskola körül kibontakozó visszaélések könnyen elérték városunk lakosságát. Ehhez az ellenálláshoz további gondolkodó, vagy egyéb okból sértett esztergomiak is csatlakoztak – ezzel létrehozva a nagy és egységes ellenállást. Itt emelném ki a helyi Fidesz törésvonalait, melyből létrejött a Polgári Esztergomért Egyesület. Kik jó példával, az értékek melletti kiállással segítették városunkat. A spontán kialakuló csoportok egységbe tömörültek, igaz egyenként különböző érdekeket és értékeket hordoztak magukban.

 

Eljött a 2010-es önkormányzati választás, nem ecsetelném hosszan a körülményeket. A fekete bűvészkalapból előkerült Tétényi Éva, ki jókor és jó időben került az ellenállás élére. Igaz, a hölgy 2010-ig ismeretlen volt a város lakossága előtt, csak Meggyes körei ismerték. Utólag kiderült, ő volt Meggyes városfejlesztője és tanácsadója, tehát a Meggyes korszak egyik haszonélvezője. Valószínűleg a szigeten történt dilettáns városfejlesztést (élményfürdő, mélygarázs, hotelfejlesztések koncepcióit) és a belvárosi helyzetet (pl.: a Regia Civitas ügyet) a Meggyes-Tétényi duónak köszönhetjük – melynek jelenleg is élvezhetjük hatásait. Ide vehetjük a Bazilika alatti sportkomplexum tervezetét is, mely szerencsére már nem valósulhatott meg.

 

Folytatom - a 2010-es választással kapcsolatban azt az információt említeném meg, hogy Tétényi érkezése előtt két jelölt is szóba került Meggyes kihívójaként, tehát nem egyedül volt Éva, aki ezt a szerepet akkoriban vállalta volna. De Tétényi Éva megérkezett és kijelentette, ő mindenképp elindul a polgármesteri címért, így a két jelölt visszalépett szándékától. Ezzel Esztergom ellenállását egy irányba terelték és nem osztották meg. Tehát Tétényi mögé felsorakozott a teljes ellenállás, hogy Meggyest megbuktassa Esztergom.

 

Meggyes hatalmasat bukott és jött Éva, aki úgy gondolta, hogy városunk a személye miatt emelte őt a polgármesteri székig. Nem vette észre, itt nem ő győzött, itt Meggyes bukott. Tétényi Éva ezt nem érti a mai napig! Nem érti azt sem, hogyan veszthetett ilyen pozícióból most 3000 szavazatot, ráadásul mindezt úgy, hogy a „nagyfidesz” nem vonta ki Meggyest és így a 10 dilettáns „Meggyesfan” végigasszisztálta neki a négy évet. Folyamatosan fenntartva a „Meggyes rémképet”. Tétényi a megmaradt 5100 szavazatát a Meggyes korszaknak és az országos médiának köszönheti, tehát nem magának - szerintem.

 

Tétényi most keresi a hibásokat, keresi az okokat miért vesztette el a választást. Pedig csak tükörbe kellene néznie. Éva a bukása után, a támogatást nyújtó kezekbe is beleharapott, pedig a haladó gondolkodásúak istennőként tekintenek (tekintettek) rá. Éva a régi egységet (a 8200 szavazatot) leépítette a négy év alatt, ráadásul úgy hogy ott volt neki Meggyes és a fideszes többségű testület, kik végigszántották Esztergomot.

 

Az ATV –ben azt nyilatkozta, hogy „a Fidesznek szervezett választási stratégiája volt”, hát ez az kedves Éva..., nekik volt. Neked meg annyi volt a stratégiád (megint), hogy „én megyek elől, ti jöhettek mögöttem”. Kedves Éva, tényleg nem vetted észre, hogy ez csak Meggyes miatt működött 2010-ben? A Fidesznek csak egyet kellett csinálnia, nem indítja Meggyest és kivonja a tíz csinovnyikot. Megtette és nyert!

 

Továbbmegyek - Kálmán Olga megkérdezte műsorában Tétényi Évát: „az elmúlt négy évben a helyi Fidesz sanyargatta városukat, ezt a lakosság nem látta?” A kérdés előtt Éva is értetlenül állt, pedig a beszélgetésükben később szépen körvonalazódott a válasz.

 

„Nem mertek a lokálpatrióták elindulni a választáson” – jelentette ki Éva. Meg azt, hogy „az egyesület elnöke elindult vele szembe jelöltként”. Ez logikailag ellentmondásos - szerintem! Sőt Éva logikáját Gödöllő, vagy Siófok is felülírja.

 

Két lehetséges eset miatt nem akartak elindulni körzeti jelöltként a lokálpatrióták, mert Tétényi Éva ezt a csapatot nem építette fel politikailag maga mellé. A négy év alatt csak a tétényi téri nőkkel állt szóba (meg azzal az egy-két férfival, akik most nagy gondban lehetnek). Talán a lokálpatrióták nem olyan kaliberek, mint a Meggyes csinovnyikok. Kevés nekik az a jelszó, hogy „gyertek utánam”. De azt nem hiszem, hogy többségében féltek volna, mivel Meggyes már rég a süllyesztőben van. A másik lehetséges válasz, hogy látták Éva dilettáns a városvezetéshez és alkalmatlannak találták erre a szerepre. Mindként esetben kijelenthetjük, Tétényi Éva négy évig nem épített csapatot maga mögé. Így kénytelen volt beérni a maradékkal – akikkel nem lehetett nyerni.

 

Eljátszottam a gondolattal, ha körzetekbe jó megítélésű, jó kaliberű lokálpatrióta jelöltek lettek volna – akiket négy év alatt felépítethetett volna maga mellé Éva és az 5100 szavazatát kivetítjük az egyes körzetekre, ez átlagosan 510 szavazat. Tehát, ha Éva nem királynő szerepben tetszeleg az ország előtt és a város érdekében a pozíciójából felépít tíz várospolitikust, akkor most a testület összetétele nem így nézne ki. (Lásd: Gödöllő!)

 

Tétényi Éva "B" tervéhez nem fűznék bővebb kommentárt, kijelentette - sikeres kiállítása volt (ezt a festő szakma nem így ítéli meg), nagy projekteknek levezénylését vizionálja (kérem, ez lehetőleg ne Esztergomban történjen). Az önkormányzatok menedzsment alapú kialakításának oktatása, vagy a gyakorlati megvalósítása (kérnénk ezt a tevékenységét is jól távol tegye Esztergomtól). Ha meg saját pártot alapít, akkor javaslom változtasson a jelszaván: „én megyek elől, ti jöhettek utánam”.

 

A mostani választás üzenet az volt, hogy városunk nem kér Meggyes Tamásokból és Tétényi Évákból! Jó lenne, ha nem személyekről szólna ez a város, hanem közügyekről.

 

Reméljük innentől pozitív lesz a folytatás, mivel a Meggyes-Tétényi duót már a helyére tette városunk…

                                                                            

2014. 10. 22. 12:19

Romanek Etelka beszéde olyan volt, amilyen. Ő ezeket gondolta elmondani. Valaki más esetleg mást mondott volna.

De bárki mondókáját soronként meg lehet kritizálni egy másik szempont szerint.

Eszembe jut egy bugyuta akciófilm. Egymás ellen harcolnak a dzsungelben a kormánykatonák és a gerillák. Közben a rádióban bemondják, hogy az államelnök lemondott és tárgyalások folynak az új kormány megalakításáról.

A kormánykatonák parancsnoka tűzszünetet rendel el, a gerillák is elfogadják és találkozik a 2 parancsnok.

"Lehet, hogy nemsokára ismét egymás ellen harcolunk, de ennek a percnek adjuk egy esélyt."

Talán ezt kellene tenni Esztergomban is. Befejezni a marakodást és elfogadni a demokrácia szabályát: a többség döntött. 

2014. 10. 22. 11:57

Giccses ömlengés. Volt már ezerszer.

"Itt választották meg polgármesternek Meggyes Tamást az első polgári kormány szolgálata alatt. Aztán még kétszer..., de a kommunisták ármánykodása miatt a Fidesznek csak 26 milliárddal sikerült eladósítania a várost."
 
Ja, hogy ezt nem mondta? Nem is értem.

2014. 10. 22. 11:22

  "Ez egy gyönyörű beszéd volt a független polgármester asszonyunktól,elhasználtam egy százas papírzsebkendős csomagot,megérte."

 

Igy van! Éppen ezért ide idézném Csepregi Nándor államtitkár úr által idézett bölcs kinai közmondást !

 "A szép beszéd nem igaz,az igaz beszéd meg nem szép "

 Ez egy tipikus politikai beszéd volt amit bármikor bárki bárhol elmondhat ugyanis úgy beszélt,hogy nem mondott semmit !

 Valóban elismerés illeti ahhoz képest,hogy egy független, párton kivüli Fidesz jelölt mondta el ! Akinek még nagyon sok egyeztetni valója van a jelölő párttal !

 

2014. 10. 22. 9:21

Ez egy gyönyörű beszéd volt a független polgármester asszonyunktól,elhasználtam egy százas papírzsebkendős csomagot,megérte.

2014. 10. 22. 7:52

Az elképzelt gyógyulás érdekében a tüskéket kellene kigyomlálni szakszerűen az emberekből, mert ellenkező esetben nagyon el tud mérgesedni, és ott vagyunk ahol voltunk.

Képes lesz erre a 100 %-os ( totális ) siker ? 

2014. 10. 21. 23:13

Egy ilyen kaliberü rendezvényen ilyen beszédet illik mondani a részletek nem férnek bele az idöbe. A beszéd tartalmát illetöen már minden esztergomi ezt hallja `90- óta. Ez rendben van tudjuk. Vagyis a város esztétikailag, szellemileg még eme múlt érdemeinek örökségéböl szerez ismertséget, hírnevet. De most 2014-et írunk. A jelenkori feladata az újdonsült döntéshozóknak az lenne, hogy az adott lehetösegeket felhasználva (pl. iparüzési adó) egy ésszerü átgondolt építkezésbe fogna. Prioritásként a legégetöbb szükségletekkel lehetne kezdeni amit az összes induló képviselöjelölt az elmúlt 3 hétben valós, napi szinten a lakosságot érintö problémaként felhozott.  Ezenkívül a Strigonium  Zrt. reformja, átláthatósága lehetne egy kiinduló pont az új kezdéshez.

Persze mindehhez egy pozitív légkör megteremtése hasznos lehetne…

2014. 10. 21. 22:12

Nem volt ez egy rossz beszéd, kis képzavarral a lényeg meg úgyis a tettek mezején várja az odalépőket.  Az árkokat betemetni "nem kell félnetek jó lesz", a vesszőt mindenki tegye oda, ahová szeretné, de hozzáteszem, hogy ez egy kisváros, és nem zérus összegű játszma folyik: ha kooperáció és nem kompetitív kiszorítósdi indul be a helyi politikában és gazdaságban azzal az egész város csak növekedni tud. Ez lehet az, ami egyszer és mindenkorra lezárhatná a Meggyes-Tétényi korszakot.

És egy másik szempontból nézve is kisváros vagyunk: nem lehet elszigetelődni egymástól múltbeli vélt vagy valós sérelmek szerint. A nagyobbik lányom az óvodában közös szekrénnyel bír Bánhidyék kislányával, a legjobb barátnője a csoportban Takács exsajtósúr unokahúga, volt olyan is, hogy ugyanez a lányom Petrovicsék gyerekével kergetőzött a főtéren és ma délután meg az Aradi téri játszótéren, konkrétan a Meggyes ikrekkel játszottak együtt. Biztosan vannak olyanok a városban, akik a saját három éves gyereküknek a lelkére kötögetnék, hogy kivel állhat és nem állhat szóba a játszótéren, ismerek is ilyeneket, de tényleg ilyen városban akartok ti lakni?

2014. 10. 21. 21:46

"Esztergomban a Fidesz-KDNP győzött, győzött (megalkuvást nem tűrő vastaps), nem is akárhogyan, a polgármesteri cím mellett mind a tíz egyéni választókerületben a pártszövetség képviselői szerezték meg a voksok túlnyomó többségét. Ez 100%-os siker"

 

Igaz a bírósági döntés még elvileg holnap születik csak meg, de lehet, hogy Etelkáék már tudják a holnapi döntés végeredményét. Vagy a bíróság tudja, hogyan dönthet..

"Elnézést Virág elvtárs de ez az ítélet..." valamiért ez jutott az eszembe