Harcok mezején – világháborús emlékezés és konferencia Párkányban
Helytörténet
2014. szept. 1.

<p style="text-align: justify;">Az I. és a II. világháborúra emlékezve rendezte meg augusztus 30-án a Harcok mezején… című XII. Regionális Történelmi Konferenciát a párkányi kultúrházban a Limes-Anavum Regionális Honismereti Társulás.</p>

Az I. és II. világháború áldozataira és hőseire emlékeztek szombaton Párkányban a Kultúrházban rendezett a Harcok mezején… című XII. Regionális Történelmi Konferencián. A Limes-Anavum Regionális Honismereti Társulás eseményét Popovics György a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés fideszes elnöke és Farkas Iván az Magyar Közösség Pártjának gazdasági és régiófejlesztési alelnöke nyitotta meg.

 

Popovics György a megnyitón kifejtette, az I. világháború kitörésének 100 évfordulója alkalmából megrendezett konferenciáknak, megemlékezéseknek azért óriási a jelentősége, mert ezek által ismerhetjük meg igazán a világháborús események ok-okozati összefüggéseit, részleteit. Éppen ezért a jövőben is szükség lesz hasonló nemzetközi rendezvényekre, hogy ismereteinket tovább szélesítsük, amellett, hogy megemlékezünk és tisztelgünk a hősök, áldozatok előtt.

 

Farkas Iván beszédében kitért arra is, hogy tiszteletadás mellett a rendezvénynek köszönhetően sokkal szélesebb képet kapunk a világháborúk felvidéki eseményeiről is, így egyebek közt, hogy milyen harci események zajlottak a térségben.

 

A konferencián Bánhidy Vajk, az Ezredév Polgári Egyesület tagjának moderálásában előadást tartott Popély Gyula történész A cseh politika és a Felvidék az I. világháború alatt címmel, majd Szakály Sándor történész Magyarország hadba lépése 1941-ben címmel. Ezt követően Illésfalvi Péter a Honvédelmi Minisztérium hadtörténésze előadásában a Felvidéki alakulatok második világháborús szerepéről beszélt, végül pedig Kiss Balázs Honvédelmi Minisztérium tartalékos főhadnagya a magyar hadisír-gondozás eredményeit és aktuális feladatait tárta a résztvevők elé.

 

Az előadásokat követően „Mire a falevelek lehullanak” címmel nyílt kiállítás az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából a Párkányi Városi Múzeumban. A tárlatot Illésfalvi Péter hadtörténész nyitotta meg, az eseményt pedig Vecserka Péter tárogatón előadott műsora színesített.

 

A Behtlen Gábor Alap főtámogatásában megvalósuló konferencia végén a résztvevők megkoszorúzták a Párkány Fő terén álló I. és II. világháborús valamint holokauszt emlékműveket.

(forrás)