Esztergomban két nemzetiségi szavazókör is lesz
Közélet
2014. aug. 11.

<p style="text-align: justify;">A nemzetiségi önkormányzati képviselők október 12-i választásán a választók településenként kijelölt, úgynevezett nemzetiségi szavazókörben adhatják le voksukat, de lesz 12 olyan település, ahol több nemzetiségi szavazókört kellett kijelölni a választói jegyzékben szereplők nagy száma miatt. Esztergomban két nemzetiségi szavazókör lesz.</p>

A települési nemzetiségi választásokat egy napon tartják a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával, ám a voksolásban csak az vehet részt, aki szeptember 26-ig felveteti magát a nemzetiségi névjegyzékbe.

 

A Nemzeti Választási Bizottság 2715 települési nemzetiségi választást tűzött ki az ország 1744 településen. A nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok a nemzetiségek számára kialakított külön szavazókörben adhatják le a nemzetiségi választásra szóló szavazatukat.

 

A nemzetiségi szavazókörben több nemzetiség választópolgárai is voksolhatnak, külön-külön választói jegyzék alapján. Újabb szavazókört akkor lehet kialakítani, ha a nemzetiségi választói jegyzékben vagy jegyzékekben szereplő választópolgárok száma 1200 felett van.

 

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján 12 olyan település van, ahol egynél több nemzetiségi szavazókört kellett kialakítani.

 

 Két nemzetiségi szavazókör lesz Nagykanizsán, Mohácson, Dabason, a főváros VIII. kerületében, Győrben, Miskolcon, Szarvason, Esztergomban és Békéscsabán.

 

 Három olyan település is van, ahol a várakozások szerint nagyon sokan jelentkeznek majd a névjegyzékbe, így három nemzetiségi szavazókör kialakításáról döntöttek a főváros XVIII. kerületében, Pécsen és Újhartyánban.

 

/MTI/

(forrás)