Javításra szállították el a Franka előtti keresztet

Javításra szállították el a Franka előtti keresztet

2014. 07. 01. 16:10

Aki ma reggel elsétált a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium előtt, az észrevehette, hogy az épület falához állított embernagyságú kőkereszt nincsen a megszokott helyén.  A keresztet restaurálásra szállították el, mert olyan állapotban volt már, hogy életveszélyt jelentett az arra közlekedők számára.

Az intézmény igazgatójától, Tokár Imrétől, ismertebb nevén János atyától megtudtuk, hogy „a kereszt eredetileg szorosan a templom falához volt vakolva. Napjainkban viszont a felső vége 8-10 cm-re a fal síkjához képest előre dőlt a kereszt egész szárával együtt. A puha kőből készült feszület az erősítésként beleépített vasrudak mentén minden irányban szétrepedt. Az elbontása során a szakemberek azt mondták, hogy a telet már nem bírta volna ki. A szétszedéskor darabokra hullott kereszt életveszélyt jelentett minden gyalogos közlekedő számára. Ezért kellett elbontani. Restaurálása folyamatban van”.

 

János atya elmondta még, hogy a templom előtt álló kereszt felirata szerint (Misszió 1868) egy nagyobb lelkiéleti esemény megörökítésére szolgált. Sajnos nem szerepel rajta olyan személyi megjelölés, hogy kihez is lenne köthető.


Nagyobb térképre váltás 

 

/Fotó: Márkus Péter/

Még nincsenek kommentek :(