Újra várja a látogatókat a Fekete-hegyi Kulcsosház és a Kisirtási Menedékház
Környezetünk
2014. máj. 30.

<p style="text-align: justify;">A Dunakanyar hazánk és Közép-Európa egyik kiemelkedő turisztikai célpontja:  itt került sor pénteken két, teljes felújításon, korszerűsítésen és bővítésen átesett turista-szálláshely átadására. A Kesztölc és Pilisszentlélek között található Fekete-hegyi Kulcsosház felújítása a Pilisi Parkerdő Zrt., a Börzsönyben található Kisirtáspusztai hegyi menedékházé pedig az Ipoly Erdő Zrt. turisztikai beruházási programjának keretében valósult meg.</p>

A 2013-ban és 2014-ben elvégzett fejlesztések eredményeként mintegy 300 millió forintos beruházással összesen 150 férőhellyel gyarapodott a Pilisi Parkerdő Zrt. és az Ipoly Erdő Zrt. területein elérhető klasszikus bakancsos turisztikai szálláshely kapacitás. Május 30-án, pénteken a két erdőgazdaságnál két, minden szempontból különleges turista-szálláshely átadására került sor.

 

Fekete-hegyi Kulcsosház – Pilisi Parkerdő Zrt.

A Kesztölc és Pilisszentlélek között található Fekete-hegyi Kulcsosház Magyarország egyik legszebb panorámájával hívogatja a turistákat: ablakaiból, teraszáról belátni majdnem a teljes Dunakanyart.

 

Felújításakor az volt a Pilisi Parkerdő Zrt. törekvése, hogy felszereltségét, kényelmi fokozatát a lehetőségekhez képest a mai igényekhez igazítsák, de a ház megőrizze eredeti, bakancsos menedékház jellegét. A felújítási munkák során kicserélték a tetőt, felújították a kéményt, szigetelték a falakat, kialakítottak egy jól felszerelt konyhát, egy vizesblokkot és építettek egy új cserépkályhát is. Az elektromos áramot napkollektorok és napenergia, illetve egy aggregátor biztosítja, emellett az épület új bútorzatot kapott. A kulcsosház felújítását, korszerűsítését a Pilisi Parkerdő Zrt. mintegy 25 millió forintból valósította meg.

A ház 1933-ban épült. Többféle elnevezése is ismert, hivatalos neve Fekete-hegyi Kulcsosház, de József Attila-díjas költőnk, Berda József tiszteletére – akinek ez volt az egyik kedvenc kirándulóhelye - Berda József Kulcsosháznak is nevezik. A turistatérképeken pedig sok helyen a „Sasfészek” elnevezés is olvasható, amelyet minden bizonnyal a háborítatlan környezetnek, valamint a teraszáról nyíló lenyűgöző panorámának köszönhet. A II. világháborút követően az alaposan megrongálódott épületet helyre kellett állítani - ekkor az építők lovas kocsival, illetve sokszor háton vitték fel a szükséges építőanyagokat. A ház a Pilisi Parkerdő Zrt. tulajdona, üzemeltetését a Dorogi Sportegyesület Természetjáró Szakosztálya végzi.

 

A péntektől ismét a hazai turistatársadalom rendelkezésére álló Fekete-hegyi Kulcsosházat ünnepélyes keretek között Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke, Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, Dr. Tittmann János, Dorog polgármestere és Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója közösen avatták újjá.

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. turistaház-felújítási programja keretében tavaly és idén négy turista- és menedékházat újított fel, 200 millió forintos összköltséggel. A Som-hegyi Turistaház, a Mogyoró-hegyi Tábor és Jurta kemping, valamint a Kőhegyi Menedékház után most már a Fekete-hegyi Kulcsosház is újra várja a turistákat, kirándulókat.

 

Kisirtáspusztai hegyi menedékház – Ipoly Erdő Zrt.

A Kisirtáspusztai szálláshelyek felújítása is része annak a tervszerű közjóléti fejlesztési koncepciónak, amelyben egyszerre készülnek vonzó turisztikai attrakciók és korszerű, elérhető árú erdei szálláshelyek. A mostani beruházás keretében az eredeti régi kőépületek teljesen megújultak, elkészült a víz-, fűtés- (télen a szállás melegét egyedi fafűtés biztosítja), és szennyvízrendszer, az áramellátás, vagyis az ide érkezők pihenését teljes komfortot adó helyiségek teszik teljessé. Teljesen új lett a teljes bútorzat, a hőszigetelt nyílászárók, a vizes blokkok. A természetjárók kényelmét közös büfé helyiség és melegítőkonyha is szolgálja. Jó időben sátorozhatunk is, itt akár 70 főre is lehet bérelni a kiváló minőségű hatszemélyes sátrakat. 

 

A házak a Nagybörzsönyi Erdei Vasút megállóhelyén, a Tolmács-hegyi csúcsfordító (ipartörténeti ritkaság) tőszomszédságában találhatóak. Az 1900-as évek elején megépített erdei vasút az esztergomi Primácia tulajdona volt, csakúgy mint ezek a most felújított épületek, melyek szolgálati, erdőőri lakásként, raktárként, istállóként működtek. Mivel a vasút szerepe is fokozatosan csökkent 1960-tól, az épületek is magukra maradtak, s bár működött kulcsosházként is a BKV Előre Sc. természetjáróinak üzemeltetésében, komoly szerep mégsem jutott a túrázók elszállásolásában.

 

A 2013-ban elkezdett és most befejezett felújítási munkákra méltán lehetnek büszkék az erdészek, a tervezők és a kivitelezők egyaránt, s reméljük a turisták is nagy becsben tartják majd a gondosan felújított épületeket. A beruházás nyomán létrejött újabb 38 szálláshely a kormány által meghirdetett „Bejárható Magyarország” program céljait fogja szolgálni, és a remények szerint minél több turistával megszeretteti a gyalogos természetjárást.

 

A szálláshelyek ünnepélyes átadásán köszöntőt mondott Harrach Péter országgyűlési képviselő, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt., a Magyar Természetjáró Szövetség képviselői, Antal Gyuláné, Nagybörzsöny polgármestere és Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója.

 

Az Ipoly Erdő Zrt. idén felújította és kibővítette a Pénzásási Erdei Turistaházat és a zebegényi Erdei Sátortábort, ezeknek a munkálatoknak az összköltsége elérte a 90 millió forintot, most pedig a Kisirtáspusztai épületeket hozta rendbe, így a Börzsönyben is modern, turistabarát szállás várja a kirándulókat.

 

Állami erdőgazdaságok a hazai turizmusért

Az állami erdőgazdaságok 2013-14-ben mintegy négymilliárd forintot fordítanak közjóléti, turisztikai beruházásokra. A program keretében a Pilisi Parkerdő Zrt. az elmúlt időszakban összesen négy turista- és menedékházat újított fel, a Rám-szakadékban új tanösvényt alakított ki, és megújította az Országos Kéktúra területén áthaladó mintegy 110 kilométeres szakaszát, melynek során 2013 őszén megszépült a II. kerületi Látó-hegyen található Árpád-kilátó. Az Ipoly Erdő Zrt-nél négy helyszínen újulnak meg a turistaházak és erdei táborok, ugyanakkor a Nógrád-Novohrad Geopark két bemutatóhelye is kiépült, felújították a Julianus-kilátót, és ez évben a Csóványosi kilátót is át fogják adni a nagyközönségnek.

 

2014 tavaszán az állami erdőgazdaságok elindították közös honlapjukat, a www.erdeiszallas.hu oldalt, melyen keresztül az ország bármely pontján lehet az erdőgazdaságok kezelésében lévő szálláshelyekről információt kapni.

 

/Pilisi Parkerdő/

 

(forrás)