Fideszes győzelemre számít a Republikon Intézet ősszel is
Közélet
2014. máj. 22.

<p style="text-align: justify;">A pártfüggetlen Repuklikon Intézet elvégezte az április 6-i választási eredmények települési szintű összegzését. Mindez többek között az idén ősszel tartandó önkormányzati választások szempontjából lehet iránymutató: a 2010-es önkormányzati választásokhoz képest idén a verseny vélhetően szorosabb lesz.</p>

Az összesítés ugyanis azt mutatja, hogy a Fidesz-KDNP dominanciája csökkent: több helyen is két – vagy akár három – szereplőssé vált a pártok közötti verseny. Az önkormányzati választási eredményt természetesen nagyban befolyásolja a regnáló polgármester személye és párthovatartozása; a tavaszi listás adatok így e személyes hatás nélkül megtisztított „bázisnak” tekinthetők.

 

A vizsgálati eredmények közül most a 10 000 fő feletti településekkel kapcsolatos eredményeket adta közre az intézet.

 

A 121, tízezer főnél nagyobb települések közül 94-ben a Fidesz-KDNP igen meggyőző, 10-41 százalékpontos előnnyel végzett, további nyolc helyen 6-10 ponttal szerzett többet, mint a második helyen végzett párt vagy pártszövetség. Míg a megyei jogú városoknál az látható, hogy a baloldal második helye szinte egyértelmű, ezekben a városokban több helyen tapasztalunk hármas versenyt és van köztük néhány olyan település is, ahol a Jobbik a második erő - olvasható az elemzésben.

 

A baloldal őt, 10 000 fősnél nagyobb városban győzte le a kormánypártot: Kazincbarcikán magabiztos, 12 százalékponttal jobb eredményt ért el, míg Dorogon, Komlón, Oroszlányban és Tiszaújvárosban 3-6 pont az előnye. A baloldal további hat 10 ezer fő feletti településen végzett kevéssel a Fidesz mögött (legfeljebb öt százalékpontos hátrány), úgy, hogy a Jobbiktól kevésbé kell tartania; elsősorban Kalocsán és Ajkán – mindkét településen négy százalékpontos baloldali hátrányról és húsz százalék körüli Jobbikról beszélhetünk.

 

 

A teljes elemzés a Republikon oldalán olvasható

 

(forrás)