Iskolák rangsora: A Dobó és a Mindszenty diákjai voltak a legjobbak

Iskolák rangsora: A Dobó és a Mindszenty diákjai voltak a legjobbak

2014. 04. 30. 13:15

Az Oktatási Hivatal minden évben közzé teszi a legfrissebb kompetenciamérés eredményeit.  A most közreadott 2013-as eredmények szerint az esztergomi gimnáziumok közül az egyes osztályok teljesítménye alapján a legjobb a Dobó Katalin Gimnázium lett, szoros versenyben az Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda és Általános Iskolával (van olyan eredmény, mely szerint az egyik, van, mely szerint a másik intézmény diákjai a jobbak). Az általános iskolások közül pedig a Mindszenty József Katolikus Általános Iskola diákjai teljesítettek a legjobban, szorosan a nyomukban a Gyakorló tanulóival.

 Az Oktatási Hivatal által szervezett országos kompetenciamérésen minden évben három teljes évfolyam (6., 8., 10.) tanulóit vizsgálják. Nem a tantárgyi tudást, hanem szövegértési és matematikai készségeket, képességeket mérik fel, így megismerhető az adott iskola, és az egyes osztályok teljesítménye.

 

 

Az általános iskolások közül a Mindszenty-be és a Gyakorlóba járó hatodikosok és nyolcadikosok is jobban teljesítettek a matematikai és a szövegértési feladatokban az országos szintnél. Ahogyan az árpádházis hatodikosok is.

 

A középiskolák közül külön a Balassát emelnénk ki, melynek a jó hírnevéről nemrégiben már volt szó. Az itt elért mostani eredmények az országosnál még mindig gyengébbek, ellenben van olyan tárgy, melyben az előző évihez képest javítottak a diákok.

 

Esztergomi középiskolák matematika eredményei

 

 Esztergomi középiskolák szövegértés eredményei

 

Aki a felmérés eredményeire részletesebben kíváncsi, mint pl. összehasonlítás a korábbi évekkel, telephelyi jelentések vagy az alapszintet el nem érő tanulók aránya, az itt böngészhet kedvére:

Arany János Általános Iskola

Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda és Általános Iskola

Babits Mihály Általános Iskola

József Attila Általános Iskola

Mindszenty József Katolikus Általános Iskola

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Katolikus Általános Iskola

Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola

 

Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda és Általános Iskola

Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola

Dobó Katalin Gimnázium

Géza Fejedelem Ipari Szakképző Iskola

Kolping Katolikus Szakképző Iskola

Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola

Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium

 

 

 

 

 

2014. 05. 02. 11:30

Bocs ! Természetesen Mester Dezső-Dénes az iskola alapitója volt halála után teljes vagyonás erre a célra szentelte mint a település szülöttje.

2014. 05. 02. 11:19

"Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát, megtanulja szeretni, amit csinál, és megtalálja azt a munkát, amit szeretni fog."
/Szent-Györgyi Albert/

 Talán ennyit röviden az iskolákról, de azért ehhez még nagyon sokat hozzá lehet tenni.  Mivek itt alul azt irják!

                                                            " Mond el a véleményed!"

 Hát elmondom, mert kompetensnek érzem magam, nemcsak azért mert közöm van hozzá és a közösség iránt is van kötelezetségem sőt a felelősségemnek is tudatában vagyok, ezenkivül komplex betekintésem vol több mint 10 éven át a megye összes iskolájának az összes anomáliájába ismerem, a társadalmi gondokat beleértve a diákok linkségeit csakugy mint a tanárok alkalmatlanságát!

Jut eszembe, ki érzi magát kompetensnek arra, hogy a diákok kompetenciáját vizsgálja, mert?  A tanárok kompetenciáját, már mielőtt kiképezték őket, ki vizsgálta? No és most?

Mert aki már kezdéskor eleve alkalmatlan, motiváltsága,érdekeltsége, talán nulla de inkább ellenérdekelt (legalábbis az anyagi érdekeltsége az,hogy minéltöbben minél többször megbukjanak) ami aztán felbecsülhetetlen károkat okoz az országnak!

Szóval beleolvasgattam a kompetenciára nevelés stratégiájába.

Amit tulajdonképpen nagyon jónak és feltétlen támogatandónak gondolok.

Egész röviden visszatérünk az 50-60-as évek jólbevált módszereihez legalábbis

(lehet,hogy csak szerencsém volt) én igy nevelkedtem, igaz,hogy azt az" iskolát"

ami azért sokkal több volt mint iskola! ui " Dionizianum" volt eredeti nevén.

Mester Dezső- Dénes, az uralkodó, Habsbug királyi ház házi tanitója volt megjárva a Francia és Angol kirlyji házakat is !

Erre a tapasztalatra támaszkodva mondtam én egyfolytában mindig, mindenhol azt amit ebben a programba megtaláltam, talán még ennél is többet. Mignem réjöttem csak ellenségeket gyűjtök magamnak, nincs más eredmény, mert nekik bolonyai rendszer kellett meg tanműhelyek miegymás, ugydöntottem lemondok! márcsak ezért is szivmelengető számomra olvasgatni az új irányzatot némi szkepticizmussal.

Mert sokmindent mondtak már az elmúlt 25-évben,  esetenként egy hét múlva meg az ellenkezőjét. Igy inkább csak figyelem a történéseket, de azért bizakodó vagyok,(talán az unokáink?/

Márcsak azért is mert nemtudom,hogy igy az 50% béremelések után hogyan fogják ezt a programot az ellenérdekelt felekkel megvalósitani ?!

Nekem erről Hofi jut az eszembe, " tud uszni-nem-és ha megfizetem"!?

Vagy talán mégse? vagy mégis?

Azt azért tudom sokak egyet értenek velem, de csak remélni tudom sokakat megsértettem jelzem: ez volt a szándékom !!

                                        "  Mond el a véleményedet."

                                                                                                        De ne rólam!