Bangó Miklós kiállítás nyílt a Sugár Galériában
Kultúra
2014. márc. 21.

<p style="text-align: justify;">Március 20-án, csütörtökön nyitották meg Bangó Miklós festőművész alkotásait felvonultató kiállítást a Babits Mihály Általános Iskolában működő Sugár Galériában.</p>

"Bangó Miklós a képzőművészek, a pedagógusok és diákjai körében élvezett tekintélyét, tehetségével, kitartó munkájával, valamint tanulással érdemelte ki. A tanítás mellett szívesen foglalkozott a tehetséges tanulókkal, főiskolai hallgatókkal. Festett, rajztáborokat vezetett. Munkája eredményeként tanítványai közül többen léptek művészpályára. Elegendő, ha a teljesség igénye nélkül csak a Svédországban élő Bende Éva díszlettervező, a fővárosba költözött Kund Eszter textilművész, a dorogi gimnázium rajztanáraként munkálkodó Mayer Eszter, vagy a grafikus Varga Zsolt, a képzőművész Andráskó Péter vagy a természetfotóiról országosan ismert Galyasi Géza nevét említjük"- hangzott el a megnyitón Dr. Bárdos István művészettörténész előadásában.

 

A kiállításról a K-TV készítet felvételt:

 

Bangó Miklós

festő

(Esztergom, 1945. augusztus 22.–)

1978: diploma az egri Tanárképző Főiskolán; 1980: Magyar Képzőművészeti Főiskola, rajztanárok továbbképzése, mesterei: Fenyő A. Endre, Tamás Ervin, Blaskó János. Díjak, kitüntetések: 1986: az Esztergomi Képzőművész Szakkörért végzett munkájáért 35 éves jubileumi emlékplakett, miniszteri dicséret; 1998: az Európa Tanács bronz plakettje, a Magyar Nemzeti Bizottság diplomája; 1999: a Magyar Köztársaság Országgyűlése plakettje, az Európa Tanács diplomája; 2000: az Európa Tanács ezüst plakettje és diplomája. Tagja 1960-tól az Esztergomi Képzőművész Szakkörnek, a budapesti Dési Huber István Körnek, 1996-tól az Esztergomi Művészek Céhe csoportjának. Esztergomban él, a VJRKTF Gyakorló Általános Iskolában földrajz-rajz szakos tanár. A tanítás mellett fest, rajztáborokat vezet. A város képzőművészeti életében nemcsak mint alkotó, hanem mint kiállításszervező is tevékenykedik. 1971-től rendszeres kiállító városi, megyei és országos tárlatokon.

Mesterei: Fenyő A. Endre, Tamás Ervin, Blaskó János.

(forrás)