Víz világnapi programok a Duna Múzeumban
Környezetünk
2014. márc. 21.

<p style="text-align: justify;">Bár a Víz Világnapja hivatalosan március 22-én van, a Duna Múzeum már ma színvonalas programokkal várja az iskoláskorú gyermekeket. Az idei világnap víz és energia jelmondatát érdekesebbnél-érdekesebb kiállításokkal és különféle játékos feladatokkal ismertetik meg az érdeklődőkkel a múzeum munkatársai.</p>

A nap programja:

  • A római-kori vízi orgona hangjai Rózsár Brigitta előadásában (9, 10 és 11 órakor)
  • Játsszunk együtt! - szellőtől a szélviharig, csepptől a záporig
  • Ne dobd bele! - a lefolyók ellenségei
  • Ne félj tőlem!/ nekem is volt bölcsőm!- vízi ízeltlábúak interaktív bemutatója
  • Legyél te is vízimolnár!- a gabonaőrlőtől a ványoló malomig
  • Vizek hátán új hazába- az ulmi skatulya
  • Régi vízi járművek, eszközök, kézműveskedés

 

Felsőbb évfolyamosok számára:

  • Klímaváltozás és ivóvízhasználat - beszélgetéssel egybekötött előadás
  • Mi lehet az ivóvízben? – vízvizsgálati bemutató
  • Külső helyszín: az esztergomi dzsámi vizes történetei

 

 

Az esemény megszervezésében a Duna Múzeum Baráti Köre Egyesület, Duna-Ipoly Nemzeti park, Esztergomi dzsámi, Esztergomi Környezetkultúra Egyesület, Nemzeti Környezetügyi Intézet segítette a múzeumot.

 

A program március 22-én, az óvodás gyerekeknek szánt rendezvénnyel folytatódik.

 

Frissítés: Tájékoztatás!
A Zeneiskola által tévesen és önhatalmúan meghirdetett víziorgona bemutató nem kerül megtartásra a mai (hétfői) nap folyamán.
A víziorgona megtekintésére és meghallgatására a Múzeumok Éjszakája program keretén belül lesz lehetőség minden érdeklődő számára.

A Víz Világnapjának megünnepléséről az ENSZ 1992-es riói konferenciáján döntöttek, és először éppen 20 éve, 1994-ben tartották meg világszerte. A világnap célja az, hogy a döntéshozók és az átlagemberek figyelmét egyaránt a tiszta víz fontosságára és a fenntartható vízgazdálkodásra, tudatos vízhasználatra irányítsa. Az UNESCO és az UN-WATER minden évben egy kiemelt témára fókuszál, ehhez kapcsolódik a Víz Világnapja mottója. A szervezet e témaválasztással évente újabb és újabb irányból világít rá a fő üzenetre, és szembesít minket azzal, hogy az élet milyen sok területe kapcsolódik össze a vízzel, a vízhasználattal. Az elmúlt 20 évben a kézenfekvőnek tűnő vízminőség, vízhiány és áradás témái mellett a víz és a nők helyzete, víz és kultúra, víz és egészség, víz és városok, víz és élelmezés összefüggésein gondolkodhattunk el. Visszatérő üzenet a közös felelősség vállalása is – tavaly az ENSZ az egész évet a vízi együttműködés nemzetközi évének hirdette meg. 2014-ben a Víz Világnapján víz és energia kapcsolata áll a középpontban.

(forrás)