Szentmisét tartanak Ferenc pápa megválasztásának első évfordulója alkalmából
Egyház
2014. márc. 12.

<p style="text-align: justify;">Hálaadó szentmisét tartanak Ferenc pápa megválasztásának első évfordulója alkalmából csütörtökön a budapesti Szent István-bazilikában - közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense.</p>

A szentmisét Alberto Bottari de Castello érsek, Magyarország apostoli nunciusa mondja a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia jelen lévő tagjaival, élükön Erdő Péter bíborossal.

 

A szentmisére invitálták mások mellett a közjogi méltóságokat és a kormány tagjait. Ez idáig Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Tarlós István főpolgármester jelezte részvételét. A volt közjogi méltóságok közül ott lesz Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök, és jelezte részvételét Mádl Dalma, Mádl Ferenc köztársasági elnök özvegye is.

 

A diplomáciai testület tagjait és a történelmi egyházak képviselőit szintén várják a szentmisére. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének részéről jelezte részvételét Heisler András elnök és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató. Jelen lesznek az egyházilag elismert lovagrendek, és a szertartásra meghívást kaptak a szerzetesrendek képviselői is.

 

Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost tavaly március 13-án választotta pápává a konklávé. Az első latin-amerikai pápa a Ferenc nevet vette fel. Üdvözlő beszédében a Szent Péter-bazilika erkélyén egyebek mellett azt mondta: "Tudjátok, a konklávé kötelessége volt, hogy új püspököt adjon Rómának. Úgy tűnik, hogy bíboros testvéreim a világ végérre mentek érte. Köszönöm a fogadtatást."

 

Ferenc pápa nagy hangsúlyt fektet a szegények megsegítésére, egyebek mellett a rászoruló rómaiaknak feltöltött telefonkártyát, metrójegyet adott. Beiktatási szentmiséjével kapcsolatban úgy nyilatkozott: bölcsebbnek tartaná, ha az argentinok ahelyett, hogy Rómába utaznának, az erre szánt összeget a szegényeknek adnák.

 

Ferenc pápa elődeivel ellentétben lemondott a külsőségekről, a színarany pásztorgyűrűről, a pápák viselte piros színű mokaszinról, és a pápai lakosztály helyett a Szent Márta házban maradt.

 

Egy hónappal megválasztása után nyolcfős bíboros testületet állított fel a kúria és az egyház reformjainak kidolgozására. Ezt két további, egyháziakból, valamint laikusokból álló bizottság követte az IOR vatikáni bank és Vatikánváros gazdasági és működési átvilágítására.

 

Egyházi programját Ferenc pápa a mindennap a Szent Márta házban bemutatott misék homíliáiban és más beszédeiben vázolja: kezdettől arra ösztönzi egyházát, lépjen ki a világ és a társadalom peremére a szegények, betegek, szenvedők közé. Központi üzenetnek számít az örömöt és reményt sugárzó egyház képe is. Mindkét téma a november 24-i dátumú Evangelium öröme (Evangelii Gaudium) című apostoli buzdításban kapott szerves összefoglalást.

 

Húsvétkor Ferenc pápa egy római fiatalkorúak börtönében tizenkét elítéltnek mosta meg a lábát, muzulmánoknak és lányoknak is. Első útja a földrajzi és humanitárius szempontból is európai határvidéknek tartott Lampedusa szigetére vezetett (július 8.) az illegális bevándorlók közé. A Rio de Janeiró-i Ifjúsági Világtalálkozón (július 22-29.) hárommillióan hallgatták Ferenc pápát a brazil tengerparton.

 

Szeptember 7-én a Szent Péter téren imanapot vezetett a szíriai békéért. Ugyanezt sürgette a Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a szentpétervári G8-as csúcsra írt levelében. Október 4-én Assisi városában a szegényeket szolgáló szegény egyházat hirdette. November 25-én Putyin fogadta a Vatikánban. Decemberben a Time amerikai magazin az év emberévé választotta Ferenc pápát.

 

Erdő Péter tavaly év végén úgy nyilatkozott az: a szinódus intézményének ötvenéves történetében 2014 októberében lesz harmadszor rendkívüli ülés, amit rendszerint akkor hívnak össze, ha sürgős és fontos ügyet szeretnének megtárgyalni. A Szentatya a család kérdését olyan sürgősnek tartja, hogy a 2015-ös rendes szinódus és a 2015. szeptemberi, a családról rendezendő philadelphiai világtalálkozó előtt egy évvel ennek külön szinódust kíván szentelni.

 

A magyar bíboros - aki a püspöki szinódus III. rendkívüli közgyűlésének főrelátora - beszélt arról a 38 kérdésből álló kérdéssorról, amelyet a rendkívüli szinódus előkészítéseként a világ összes püspöki konferenciája és az egyes püspökök is megkaptak, ebben pedig szerepelnek egyebek mellett a családdal kapcsolatos lelkipásztori tapasztalatokkal, az újraházasodottak és elváltak lelkipásztori ellátásával, továbbá a házasság intézményének egyes országokban bekövetkező jogszabályi változásaival kapcsolatos kérdések.

 

/MTI/

(forrás)