Erősen terjed az influenza
Egészségügy
2014. febr. 19.

<p style="text-align: justify;">Egyre intenzívebben terjed az influenza: az előző héthez képest 30 százalékkal többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerdán délután.</p>

Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb jelentése szerint a 7. héten az ország valamennyi közigazgatási területén emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma. A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései szerint február 10-16. között 22 400 beteget regisztráltak.

 

Az előző héthez viszonyítva Somogy megyében több mint két és félszeresére, Csongrád és Nógrád megyében pedig több mint kétszeresére nőtt az influenza miatt orvoshoz fordulás gyakorisága. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 7. héten nem érkezett jelentés.

 

Összességében a betegek csak kevesebb, mint egyharmada volt gyermek, de Veszprém megyében például a betegek 63 százaléka 15 évesnél fiatalabb volt.

 

Budapesten, továbbá Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében az influenzavírust is kimutatták.

   

Az ÁNTSZ összesítése szerint szerda délutánig három megyében rendeltek el kórházi látogatási tilalmakat. A Pest megyei Flór Ferenc Kórházban múlt péntek óta részleges látogatási tilalom van érvényben.

 

Nógrád megyében a Szent Lázár Megyei Kórházban múlt csütörtök óta valamennyi osztályon érvényben van a látogatási tilalom. A balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézetben szerdán rendelték el a tiltást az újszülött részlegen, a gyermekgyógyászati-, szülészet-nőgyógyászati és az infektológiai osztályon.

   

A Fejér megyei tisztifőorvos a megye valamennyi fekvőbeteg ellátást nyújtó intézményében, minden osztályára kiterjedően péntektől rendelte el a kórházi látogatási tilalmat.

 

/MTI/

(forrás)