A legjobbak között van a Prímási Levéltár kiadványa
Helytörténet
2014. jan. 30.

<p style="text-align: justify;">Átadták a tavalyi év legjobb levéltári kiadványainak járó díjakat szerdán Budapesten. A Magyar Levéltárosok Egyesülete által alapított elismerést forráskiadványok, monográfiák, levéltári szakmai kiadványok és levéltári adatbázisok kategóriában osztották ki a Nyitott Levéltárak programsorozat keretében rendezett díjátadón.</p>

A Magyar Levéltárosok Egyesületének közleménye szerint forráskiadványok kategóriában a Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár Shvoy Lajos székesfehérvári püspök amerikai útja, 1937. Válogatott források című DVD-kiadványa kapta az első díjat.

 

A monográfiák, tanulmánykötetek kategóriában az MNL Veszprém Megyei Levéltárának Cserhát című kiadványa lett a győztes.

 

A levéltári szakmai kiadványok között az esztergomi Prímási Levéltár - Fodor Nóra és Szőnyi Tamás szerkesztésében készült - Archivum Ecclesiasticum Vetus című kiadványa kapta az első díjat.

 

A Nógrád vármegye feudális-kori összeírásait összegző adatbázisért az MNL Nógrád Megyei Levéltára kapta a levéltári adatbázisok kategória első díját.

 

A zsűri kiállítási katalógusok kategóriában különdíjakat is alapított, ezt Budapest Főváros Levéltára a Kós Károly világa című katalógusért, a Magyar Nemzeti Levéltár pedig a Bethlen Gábor és kora című kiadványért kapta meg.

 

Az év levéltári kiadványa díjra a magyarországi közlevéltárak, nyilvános magánlevéltárak és határon túli levéltári intézmények pályázhattak 2013-ban közzétett, magyar nyelvű kiadványaikkal. A pályázatokat szakmai zsűri bírálta el a kiadványok szakmai, közművelődési jelentőségét, fontosságát, valamint szakmai és esztétikai színvonalát, a létrehozott szellemi érték és anyagi ráfordítás arányát vizsgálva.

 

Az online adatbázisok esetén külön szempont volt a fejlesztés technikai korszerűsége, a projekt fenntarthatósága, a szabványos adatcsere lehetőségének biztosítása, illetve a hazai és nemzetközi szabványok használata.

   

A Nyitott Levéltárak 2013. évi programsorozatának záró rendezvényét februárban tartják.

 

/MTI/

/Fotó: Wikipédia/

(forrás)