Honvédségi kiárusítás
Gazdaság
2014. jan. 8.

<p style="text-align: justify;">Tavaly 648 millió forint értékben adott el honvédségi alkalmazásra már használhatatlan, vagyis inkurrens eszközöket a Honvédelmi Minisztérium (HM). Ezek között voltak gépkarabélyok, helikopterek, repülőgépek és T-72-es harckocsik, légvédelmi rakéták is. Ennek köszönhetően többek között az esztergomi katonai raktárat is bezárták.</p>

Hende Csaba honvédelmi miniszter tavaly év végén adott interjújában azt mondta: a kormányváltástól 2013 végéig 125 adásvételi szerződést kötöttek, azokból nettó 1,2 milliárd forint bevétel keletkezett, és sikerült megszabadulni például 1500 tonnányi veszélyes hulladéktól és vegyi anyagtól. A kormány honlapján megjelent összesítés szerint csak 2013-ban 25 adásvételi szerződésben több mint 648 millió forintnyi felesleges eszközt értékesítettek.

 

A vevők között több, a HM-hez tartozó társaság is szerepel: a HM EI Zrt., a HM Arzenál Zrt., a HM Armcorm Zrt. és a HM Currus Zrt. Ezek a cégek különféle ruházati termékeket, távcsöveket, kézifegyvereket, továbbá Mi-2-es és Mi-8-as típusú helikoptereket, cseh gyártmányú T-72-es harckocsikat és rakétákat is vásároltak. Több szerződést kötöttek a Pilis Vadászbolt Kft.-vel is, amely repülő-géppuskát, gépágyút, valamint légvédelmi rakétát is vett.

 

Számos további céggel és magánszeméllyel is kötöttek adásvételi szerződést a honvédség számára felesleges ingóságokra. A szerződések többsége milliós nagyságrendű. A legnagyobb összegű - mintegy 415 millió forintos szerződést - 7,62 milliméteres AK63D típusú gépkarabélyokra kötötték, Albatrosz típusú kiképző repülőgépeket 80,6 millió forint értékben adtak el. A harmadik legnagyobb értékű szerződést egy egyéni vállalkozóval kötötték, aki több száz tételnyi (Kalocsán és Mezőfalván tárolt) ingóságot és hulladékot vásárolt meg a HM-től több mint 70 millió forintért.

 

A kormányváltás óta sikerült kiüríteni és bezárni az inkurrens eszközök hajdúsámsoni, esztergomi és nyíregyházi raktárait. 2014 első felében további három ilyen objektumot zárhatnak be Kalocsán, Isaszegen és Mezőfalván.

 

/MTI/

/Fotó: U. S. Marine Corps/

(forrás)