Múzeum-kör-út a Gömbsátorban
Helytörténet
2013. dec. 13.

<p style="text-align: justify;">Rendhagyó időutazásra invitál a Magyar Nemzeti Múzeum. Legelőször az esztergomi Szent István téren lesz látható az a több mint tíz méter magas és tizennégy méter átmérőjű, óriás gömbsátor, ami jövőre végigutazza az országot és virtuálisan bemutatja majd a Múzeum történetét és intézményeinek gazdag gyűjteményét. </p>

Bazilika tőszomszédságában, az esztergomi Szent István téren december 14-től 17-ig lesz ingyenesen látogatható az ideiglenesen felállított gömbsátor. Az előtte álló 8 oszlop a Nemzeti Múzeum oszlopcsarnokát idézi.


A projekt nem titkolt célja az MNM és filiáléinak minél szélesebb körű promotálása, valamint az, hogy az iskolás gyerekek kedvet kapjanak az MNM bármelyik múzeumának felkeresésére. A Múzeum ennek érdekében mindent elkövet, az EMMI pedig a szükséges támogatást biztosítja.

 

Az első állomás Esztergom, ahol a Várkápolna átadását ünnepelhetjük együtt a Szent István-év befejezéseként. Mivel az esztergomi várhegy központi szerepe Géza fejedelem idején bizonyosra vehető, mert Esztergomból indultak a követek a nevezetes quedlinburgi királytalálkozóra 973-ban, így Esztergom városa ettől az időponttól számítja történelmét. Itt született Vajk, akit itt is kereszteltek István nevére, s aki itt is hunyt el. Esztergom szimbolikusan is jó indító helyszíne az MNM-időutazásnak. A Bazilika környékén tehát életre kel a történelem a karácsonyt megelőző napokban.

Az óriási félgömbbe lépve mindkét oldalon lépcső vezet egy fahíd-építményre, ahonnan letekintve a sátor szinte egész padlófelületét befedő, a látogatók talpa alá is vetített videomapping-bemutató (azaz egy 12 perces mozgóvetítés) látható. A látványterv Pintér Réka, a 12 perces animáció Széles Anna munkája. A sátor közepén óriásspirálon Széchényi Ferenc felajánlásának sorai olvashatóak, amellyel megalapította az első múzeumot Magyarországon.

 

A 12 perces videomapping-vetítés tartalmának, üzenetének szerkezetét erős szimbolikával bíró, visszatérő elemek (a végtelen fekvő nyolcasa, forgó spirál, az utazást jelző repülés és megérkezés stb.) strukturálják és rendezik. A film egyrészt megidézi és népszerűsíti Várkápolnát és annak freskóit, megelevenednek keletkezésének és létének történelmi századai; másrészt a videó-installáció segítségével történelmi utazást teszünk az MNM filiáléhálózatának intézményeiben is.

 

/MNM Vármúzeuma/

(forrás)