Az Árpád-házi új épületében jártunk
Kultúra
2013. dec. 12.

<p style="text-align: justify;">December 11-én az érdeklődők két turnusban is megtekinthették az Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda és Általános Iskola új épületrészét, ami a város egyik legmodernebben felszerelt iskolai sportlétesítményéből, és az intézmény ünnepségeinek, báljainak ezentúl otthont adó aulából áll. Az új létesítményben az iskola igazgatója, Chalupa Zoltán kalauzolt végig minket.  </p>

A karácsony előtti utolsó szombaton megszentelésre kerülő épület az eredeti, 2008-as legelső elképzelés szerint is az iskola udvarában épült volna meg, de a mostaninál sokkal szerényebb változatban. Az iskolát fenntartó Páli Szent Vincéről Nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek ettől a tervtől leginkább azért álltak el, mert az új sportcsarnok egy része a Rend udvarából kanyarított volna le területeket magának, ezt pedig nem szerették volna. Ekkor kezdtek a Prímás-szigeten keresni egy megfelelő telket; az Aquapark mellett találtak is egy alkalmasnak látszó, 3000 m2-es területet, amit kisebb-nagyobb huzavona után sem sikerült megszerezniük, mivel az akkori önkormányzat kinézte magának azt, mint az élményfürdő földterületének növelésére igazán alkalmas telket.

 

Az új épület modellje

 

A meghiúsult építkezés igazi haszna, hogy ekkor ismerkedtek meg Lukács Péter építészmérnökkel, akinek a keze alatt formálódott a mostani épület is. Már a szigeten meg nem valósult sportcsarnoknál előjött a földbe süllyesztett csarnok képe; akkor még a városképre való tekintettel készült volna el ily módon az épület, míg most a jobb helykihasználás végett kényszerült erre a megoldásra a tervező.

 

Amikor az első a beruházás 2011 környékén nem valósulhatott meg, akkor került szóba az udvarra szánt létesítmény újratervezésére. Az iskolát fenntartó Nővérek ekkorra belátták, hogy csak oda lehet megépíteni az időközben egyre jobban szükségessé váló sportlétesítményt. Ekkor született meg az udvar egy részét elfoglaló, de nagyrészt a földbe süllyesztett csarnok ötlete, mely akár egy szabályos kosárlabda pályának is helyt adni tudó 16 x 30 méteres tornateremből és egy 300 m2-es aulából áll.

 

 

Az épület tetejére egy 1000 m2-es tetőterasz került, ami a rá telepített zöldnövényeknek köszönhetően a korábbi aszfaltos udvarhoz képest egy igazi kis zöld szigetet jelent. Az eredeti elképzelések szerint a tetőn is sportpályát alakítottak volna ki, de az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal szakemberei szerint az nem lenne igazán megfelelő látvány a Bazilikába látogató turisták számára, ezért került végül oda a bokrokkal, fákkal körített sétálóudvar.

Mivel maga a létesítmény nem csak a sportolásnak, hanem iskolai rendezvényeknek, megnyitóknak, báloknak is helyéül fog szolgálni, ezért vész esetére menekülési kijáratokat, menekülő lépcsőket építettek, melyek megtervezése és kivitelezése a szűk hely miatt igazi technikai bravúrnak mondható. A csarnok főbejárata a volt Szent István Gimnázium bejáratától induló lépcsőházból nyílik.  Az új épületrész oldalára (a régi udvar megmaradt részénél) latinul és magyarul is olvasható lesz Szent Erzsébet szentté avatási bullájának néhány híres sora.

 

 

Az utolsó simításokra váró új tornaterem

 

Az épület komoly árvízvédelemmel rendelkezik: ha szükséges, akkor vízzel áraszthatnak el direkt erre a célra fektetett földalatti tartályokat, ezzel kiegyenlítve a feltörő belvíz okozta nyomást. Erre múlt télen, és a tavaszi árvíznél is szükség volt; a rendszer csillagos ötösre vizsgázott. A régi és az új épületben is modern tűzvédelmi Spinkler-rendszer lett telepítve, ami tűzjelzés esetén percenként 500 liter vizet képes szétspriccelni. Természetesen a rendszer be van biztosítva véletlen bekapcsolás ellen, elvégre az életmentő szerepe mellett igen komoly károkat tud okozni a lezúduló hatalmas vízmennyiség.

 

Az új tornaterem segítségével ebben a (tan)évben  kötelező 150 órányi testnevelés órát biztosan tudja biztosítani az iskola: a ketté osztható új tornaterem, és a továbbra is használatos régi terem ezt a mennyiséget tökéletesen ki tudja szolgálni.

 

A létesítmény a különféle járulékos költségekkel együtt mintegy bruttó 600 000 000 forintba került.

 

-mTz-

 

(forrás)