Bemutató túra a Sátorkőpusztai-barlangban
Környezetünk
2013. dec. 9.

<p style="text-align: justify;">A Sátorkőpusztai-barlangban előkerült, eddig nem látott ásványokat és képződményeket mutatja be december 14-i szervezett túráján a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) - közölte az egyesület elnöke. </p>

Lieber Tamás elmondta, hogy a barlang Benedek-termének takarítása közben hozzáférhetővé váltak eddig láthatatlan formák, valamint a törmelékhalmok takarásából olyan ásványcsoportok is előkerültek, amelyeket korábban csak a barlang felfedezőinek leírásából ismertek. Az egyesület bemutatható formába rendezte a feltárt anyagot, a kristályos képződmények egy részét védelmet nyújtó vitrinben helyezték el. A Benedek-terem rendezésével a bejárható tér is nagyobb lett. A túrára a korlátozott létszám miatt előzetes bejelentkezés szükséges a www.bebte.hu oldalon.

 

A BEBTE közölte: szeretnék felvenni a kapcsolatot magángyűjtőkkel és azokkal a múzeumokkal, amelyekben Sátorkőpusztáról származó képződmény található, mivel örökölt gyűjtemények esetében már többször kaptak erről értesítést. Az ásványokat keletkezésük helyén, a barlang nagytermében, az adományozók nevének feltüntetésével mutatnák be.

 

A Sátorkőpusztai-barlangot 1946-ban dorogi természetjárók fedezték fel. Feltárása további hévizes barlangok megismerésére ösztönözte a szakembereket. Felfedezése után a látogatók, valamint a környékben állomásozó magyar és szovjet katonák a kalcit-, aragonit- és gipszkristályokkal borított, 286 méter hosszú barlang jó részét tönkretették. A Sátorkőpusztai-barlang 1993-tól Komárom-Esztergom megye egyetlen, a nagyközönség számára is - előzetes bejelentkezés után - látogatható barlangja.

 

A BEBTE 2012-ben egy új járatot talált, amelynek folyosóját az 1946-os, felfedezéskori állapotokra jellemző kiválások borítják. Érintetlen gipszkristályok és borsókő figyelhető meg a falakon, a mennyezetet limonitos kiválások és kalcitlemezek fedik. Az új szakaszt a bejutás napjára utalva Pünkösdi-ágnak nevezték el.

/MTI/

(forrás)