Javult a levegő minősége
Egészségügy
2013. nov. 19.

<p style="text-align: justify;"> Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései szerint ma már sehol sem egészségtelen a levegő minősége a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt. Esztergom levegője az "elfogadható" kategóriába lett besorolva.</p>

Tegnap az OKI honlapján található térképen Budapestet, Miskolcot, Sajószentpétert és Kazincbarcikát az egészségtelen levegőminőséget jelző narancssárga színnel jelölték meg.

 

Ma már egy település levegőjét sem minősítették egészségtelennek. A kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel tegnap még hat települést jelöltek: Budapestet, Miskolcot, Esztergomot, Tatabányát, Székesfehérvárt és Pécset. A többi települést a levegőjének minősége alapján az elfogadható kategóriába sorolta az OKI.

  

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

 

/MTI/

(forrás)