Nem volt szakmai mulasztás a Rám-szakadéknál történt tűzoltóbalesetnél
Bulvár
2013. nov. 4.

<p style="text-align: justify;">Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szakmai vizsgálata szerint a tűzoltók a szabályoknak megfelelően jártak el, amikor halálos balesetet szenvedett egy mentést végző tűzoltó november 1-én a Rám-szakadékban - jelentette ki sajtótájékoztatón az OKF tűzoltósági főfelügyelője.</p>

Megfelelő volt mind a tűzoltók felkészítése, mind a védőfelszerelés. A baleset akkor történt, amikor éppen fix kikötési pontot kerestek a sérült felhúzásához. Ezért nem volt még kötél rögzítve a szerencsétlenül járt tűzoltóra.  A dandártábornok felidézte, múlt pénteken nem sokkal 17 óra után kapták a jelzést, hogy három ember szerencsétlenül járt a Rám-szakadékban, közülük egy súlyos sérüléseket szenvedett.  

 

A riasztásra a helyszínre indultak az esztergomi és a szentendrei egységek is, meghatározták a sérült helyét és két oldalról, alulról és felülről is hozzáláttak a mentéshez. A mentést fentről megkezdő páros fix kikötési pontot keresett a sérült felhúzására szolgáló, illetve magukat a tűzoltókat is biztosító kötél kikötéséhez, amikor Kövecs Gergő megcsúszott és lezuhant. Az esztergomi tűzoltó olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette.

 

Minden tűzoltót felkészítenek a kiképzés során ilyen jellegű mentési feladatok elvégzésére, és rendelkeznek az ehhez szükséges eszközökkel: mentőövvel, karabinerrel és kötelekkel is.  A mentésvezető pedig minden alkalommal ellenőrzi az eszközöket, mentőövet, karabinereket, köteleket, amelyeket a bevetés során használnak.

/MTI/

(forrás)