Mária Terézia Díjjal tüntették ki a Suzuki igazgatóját
Gazdaság
2013. okt. 28.

<p style="text-align: justify;">Az Esztergomi Vármúzeum Lovagtermében adták át a Mária Terézia Díjat és Emlékérmet, amelyet a Vállalkozók Esztergomért Egyesület (VEE) ítél oda azon vállalkozások és magánemberek számára, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a város és a Régió gazdasága fellendítésének érdekében. Az idei díjat Noriyoshi Machino úr, a Magyar Suzuki Zrt. (MSC) igazgatója kapta, az autógyár pedig átvehette a Komárom-Esztergom megye Év Autóipari gyártója kitüntetést.</p>

Az ünnepélyes díjátadó kezdetén az 50 éves Monteverdi kórus klasszikus dalokat adott elő. Ezután Sasvári Géza, a Vállalkozók Esztergomért Egyesület elnöke tartotta meg ünnepi beszédét. Ebből megtudhattuk, hogy a 2006. június 20-án, közel félszáz vállalkozó közös képviseletében létrejött Egyesület legfontosabb célkitűzései közé tartozik a vállalkozások összefogása, működésük eredményesebbé tétele, Esztergom városa és a régió gazdasági, társadalmi fejlődésének elősegítése. Az Egyesület megalakulása óta aktívan vesz részt a város életében: pénzügyi támogatásokat nyújt a város oktatási, művelődési intézményeinek, civil szerveződéseinek. Emellett díjat alapított az Esztergom város gazdaságfejlesztésében kiemelkedő szerepet játszó személyek részére, és egy másikat a város oktatási és kulturális életében meghatározó munkát végző személyek méltó elismerésére is. Ezekre az elmúlt 3 év folyamán közel 4 millió forintot fordított, mely összeg kizárólag a tagok által befizetett tagdíjakból állt össze.

 

2009-ben döntött úgy az Egyesület, hogy Esztergom térsége gazdasági fejlesztésének elismeréséért díjat hoz létre, amit Mária Terézia uralkodónőről nevezett el. A díjat idén Noriyoshi Machino úrnak, a Magyar Suzuki Zrt. igazgatójának ítélték oda, elismerve ezzel az Esztergom városának gazdasági életét meghatározó Ipari Parkban végzett kiemelkedően eredményes munkáját. Noriyoshi úr 2003 áprilisától tíz éven és hét hónapon át, folyamatosan változó, nehéz gazdasági környezetben dolgozva ért el jelentős eredményeket, többek között az autóipari beszállító háttér fejlesztésében, a gyár gazdasági teljesítményének növelésében, a Suzuki modellek versenyképességének növelésében és a vásárlók menedzselésében is.

 

 

Bres Mihály, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója olasz mesterek gitárremekeiből adott elő.

 

A program folytatásaként Horányi László színművésztől hallhattunk előadást Mária Teréziáról, akinek a tevékenységei közül kiemelten fontos megemlíteni az oktatás és a gazdaság fejlesztését, amiért a VEE az uralkodónőt választotta a díj névadójául.

 

Horányi László ezután hosszan méltatta Noriyoshi Machino úr munkásságát. „A kezdetektől fogva érezhető volt az az erő, amit ő képviselt, gyors és határozott döntései szakmailag és emberileg is megalapozottak voltak... ... Noriyoshi Machino úr részvételével 7 Suzuki autó fejlesztésére került sor. A válság éveiben ő volt az, aki nagyon fontos válságmenedzselési feladatokat látott el a gyárban. Itt is megmutatkozott az az eddig is jól ismert tehetsége, kitartása és szorgalma, rendkívüli szervezői képessége és az emberek, a cégek felé irányuló felelősségérzete. Nagy szerepe volt abban, hogy ezt a nehéz időszakot az MSC és a beszállítói sikeresen átvészelték.” – hangzott el.

 

Hozzátette még, hogy „Magyar munkatársainak folyamatosan adta át tudását, ezáltal nagyon hatékony szakembergárda alakult ki az évek folyamán. A magyar gazdaság és a régió megerősítését szem előtt tartva több japán és külföldi cég letelepedését segítette elő hazánkban, elsősorban az esztergomi Ipari Parkban. Noriyoshi Machino úrban mindannyian egy fantasztikus embert ismerhettünk meg, aki együtt tud gondolkodni a magyar emberekkel, és problémáik megoldását szívügyének tekinti. Egyszemélyben igazi vezető és barát marad a mi számunkra... ...köszönjük a japán államnak és a MSC vezetésének, hogy minket választottak!”

 

 

Doktor Kunos István, a Miskolci Egyetem docense, intézeti tanszékvezető adta át a Mária Terézia Emlékérmet

 

Ezután Pordán Zsigmond, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Komárom-Esztergom megyei Szervezetének elnöke átadta a Komárom-Esztergom megye Év Autóipari gyártója kitüntetést.

 

Ekkor Noriyoshi Machino úr elmondta, hogy nagyon hálás, amiért megkaphatta ezt a díjat, hiszen élete 67 éve során eddig még soha nem részesült ilyen nagy elismerésben. Köszöni a térség fejlesztésében tevékenykedő embereknek a munkájukat, nélkülük ő sem kaphatta volna meg ezt az kitüntetést. Elmondta, hogy a több mint tízévnyi munka során, amit a Magyar Suzukinál végzett, mindig is fontosnak találta, hogy az alkatrészeket beszállító cégek körét fejlessze, méghozzá úgy, hogy ezek a vállalatok be is telepedjenek az esztergomi régióba. Ennek érdekében többféle módon is támogatta az új beszállítókat, aminek köszönhetően az évek során 7 új vállalat érkezett ide, és így emberek százainak tudtak munkahelyet biztosítani. „Úgy vélem, hogy a most kapott Mária Terézia díj nagymértékben ezt az eredményt hivatott elismerni. Több, mint amit megérdemelnék, hálásan köszönöm! Imádkozom az Esztergomi Régió további fejlődéséért és az itt élők egészségéért” – fejezte be beszédét Noriyoshi Machino úr.

 

Az átadó zárásaként a Pázmány Péter Tudomány Egyetem Vitéz János Katolikus Általános Iskola növendékei népdalcsokrot adtak elő magyar és japán nyelven. A gyermekkórust Gyurácz-Németh Györgyi vezényelte. Az előadás után pedig a kórus két tagja emlékkarpereceket adott Noriyoshi Machino úrnak és feleségének.

 

/Hírszerk./

/Fotó: Marczali Tamás/

(forrás)