Hídfutás és Szenttamási Napok Esztergomban
Kultúra
2013. szept. 25.

<p>Az Esztergom Város Diáksportjáért Egyesület és az Esztergomi Futóművek Amatőr Sportegyesület szombaton rendezi meg a Mária Valéria Hídfutást Esztergom és Párkány között, a Szenttamás Barátai Egyesület pedig a Szent Tamás-hegyen szombaton és vasárnap mutatja be a városrész értékeit az érdeklődőknek a közmédia Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! elnevezésű országos rendezvényfolyama részeként.</p>

A több ezer futó hat korcsoportban rajtol szombaton a Mária Valéria híd alól, majd a futók egy szigetkör után térnek rá a hídra és Párkány főterén keresztül futnak el a Vadas fürdőben kijelölt célig, a táv négy kilométer.
A nemzetközi versenyt a híd újjáépítésének évében, 2001-ben rendezték meg elsőként a két Duna-parti város között, azóta minden szeptember utolsó szombatja a futás népszerűsítésének és a testvérvárosi kapcsolatok ápolásának jegyében telik.
Esztergom Szenttamás nevű városrészének baráti egyesülete szombaton és vasárnap idegenvezetéssel egybekötött sétára várja az érdeklődőket a Kálvárián, majd családi napot tartanak, játszóházzal, kézműves foglalkozásokkal, bográcsozással.
Szombaton három zenei formáció, az AT6 együttes, a Vörös Niki Quartet, majd Kónya Levente szórakoztatja a hegy vendégeit, vasárnap a kápolnában Pribay Valéria és Bakai Marci fellépése zárja a rendezvényt.
Az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! címmel induló hagyományőrző programsorozatot Szent Mihály napjához kapcsolódóan szervezi a közmédia kormányzati támogatással, a Magyar Turizmus Zrt. részvételével. A szeptember 28-29-i hétvégén több mint 1300 település kínál különleges programokat a látogatóknak, amelyekről a közmédia öt csatornája összesen húszórás műsorfolyam keretében számol be, több mint húsz helyszínt kapcsolnak majd élőben.

Vasárnap az Esztergomi Futóművek Amatőr Sportegyesület rendezi meg a III. Esztergom Félmaratont. A részletes versenykiírás itt. A kétnapos verseny mostmár harmadszor "Esztergomi Futóhétvége" néven került be a versenynaptárakba

 

MTI/Szeretgom

(forrás)