Ledobjuk láncainkat?
Gazdaság
2013. szept. 11.

<p>Csütörtökön derül ki, hogy Esztergom részt vesz-e az adósságkoszolidáció második ütemében. Nyolc milliárdtól szabadulhatunk.</p>

2012. évi CCIV. tv. 72. § (9) bekezdés: "A hitelező az államháztartásért felelős miniszternél írásban kezdeményezheti a 2012. évi költségvetési törvény 76/C. §-a alapján egyszeri, vissza nem térítendő költségvetési támogatással történt előtörlesztést követően az érintett önkormányzatoknál a 2012. december 12-ei adósságból fennmaradt, és a (8) bekezdés, továbbá a 74. § (6) bekezdése alapján átvállalással érintett önkormányzat (1)-(2) bekezdés szerinti, a 2012. december 31-ei adósságából az átvállalást követően fennálló adósságállománya állam általi átvállalását, az érintett önkormányzat írásos engedélyével."

A jogszabályok lehetőséget biztosítanak arra, hogy az adósságkonszolidációban részt vett önkormányzatok visszamaradt adósságállományának további 93%-át az állam átvállalja. Ennek feltétele, hogy a hitelező pénzintézet az átvállalásra felkínált adósságrész 7%-ának megfelelő összeget a saját portfóliójából a központi költségvetés részére december 20-áig megfizesse.

A Raiffeisen Bank jelezte a városnak, hogy a törvény értelmében lehetőség van arra, hogy a bank a miniszternél kezdeményezze Esztergom 2012. december 31-iki adósságából a konszolidációt követően fennálló adósságállománya állami átvállalását - a város engedélyével. A holnapi testületi ülésre elkészült előterjesztés szerint az idei adósságkonszolidáció után a Raiffeisen felé a tartozásunk 15,4 millió svájci frank (=3,7 milliárd forint), 13,8 millió Euró (=4,1 milliárd forint), 308 millió forint, valamint ezek járulékai.

Az adósságátvállalás kezdeményezésének végső határideje szeptember 30. Az átvállalás egyik feltétele, hogy a hitelező bank az adósságpénz 7%-át befizesse a központi költségvetésbe december 20-ig. A bankkal kötendő szerződés értelmében a város megtéríti a banknak ezt az összeget legkésőbb az esedékességet megelőző napon, azaz december 19-ig pénzóvadékként elhelyezi a hitelező bankszámlájára.

Az esztergom.hu-n olvasható előterjesztéshez mellékelt, a bank által írt levél szerint a Raiffeisen legkésőbb szeptember 15-ig várja a választ, hogy Esztergom részt kíván-e venni az adósságkonszolidáció második ütemében a fenti feltételekkel, alighanem ezért is kerül sor ezen a héten a rendkívüli testületi ülésre.

Holnap érdemes lesz követni a második napirendi pontot.

(forrás)