Gitárokat kaptak a fiatal tehetségek
Kultúra
2013. aug. 16.

<p>A fiatal zenei tehetségek támogatása a célja annak a kezdeményezésnek, amelyet az Eötvös Zeneművészeti Alapítvány hívott életre. Klasszikus japán mesterhangszerek segítik a jövőben a fiatalok gyakorlását és fellépéseit, s ebben a Magyar Suzuki Zrt. is közreműködött.</p>

Hat darab, egyenként 12 000 euro értékű japán Kohno mesterhangszer birtokba vételével kezdi meg működését az Eötvös Zeneművészeti Tehetségsegítő Alapítvány.

 

Tehetséges fiatal zenészek kapnak támogatást kölcsön-mesterhangszer formájában. A mesterhangszereket a világhírű japán gitárkészítő mester, Masaki Sakurai adományozta Eötvös József Liszt-díjas gitárművésznek, hogy rajta keresztül a fiatal magyarországi gitárosokat segítse. A különleges mestergitárok Magyarországra szállítását a Magyar Suzuki Zrt. támogatta. A cég évtizedek óta töretlen támogatója a klasszikus gitározás világának, hiszen a korábban kétévente megrendezett Esztergomi Gitárfesztivált az anyacég, a Suzuki Motor Corporation pénzbeli támogatása, valamint a Magyar Suzuki Zrt. által biztosított gépjárművek segítik.

 

A Japánból érkezett gitárokat ünnepélyes keretek között augusztus 14-én, szerdán délelőtt 11.00 órakor adta át Dr. Urbán László vezérigazgató-helyettes Eötvös József gitárművésznek, s ilyenformán az Eötvös Alapítványnak. Az ünnepséget Esztergomban, a Vármúzeum Lovagtermében rendezték meg, ahol rövid, Eötvös-növendékek adta koncert zárta az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatót.

 

 

Az Eötvös Zeneművészeti Tehetségsegítő Alapítvány

Az Eötvös Zeneművészeti Tehetségsegítő Alapítványt Eötvös József alapította tehetséges fiatalok támogatásának érdekében. A hat mesterhangszer ennek az alapítványnak a tulajdonába került. A gitárokat egyéves, megújítható használatra adja az alapítvány azoknak a közép- és felsőoktatásban tanuló tehetséges hallgatóknak, akik anyagilag nem engedhetik meg maguknak, hogy mesterhangszert vásároljanak. Azoknak, akik elnyerik a hangszerek használati jogát, évi tíz koncertet kell adniuk a hangszeren. Az alapító reméli, hogy a hangszerek segítségével a fiatalok további hazai és nemzetközi sikerekkel öregbítik a magyar gitározás jó hírnevét.

(forrás)