Viszontválasz Váczy-H. Istvánnak György Róberttől
Közélet
2013. júl. 23.

<p>György Róbert, a Fidesz Esztergomi Szervezetének új elnöke írásban reagált Váczy-Hübschl István tegnapi közleményére. </p>

Tisztelt Váczy-Hübschl István úr!

Engedje meg, hogy a Fidesz Esztergomi Szervezetének új elnökeként itt válaszoljak a tegnapi sajtótájékoztatónkon elhangzott dolgokra adott reakciójára!

Válaszomat négy pontban közölném, idézve az Ön állításait. 

 

I. "Most mégis a régi beidegződéseknek megfelelően a polgármester távollétében tartottak sajtótájékoztatót..."

- A sajtótájékoztatót az esztergomi Fidesz tartotta, amely szervezetnek tudtommal nem tagja Tétényi Éva.

 

II. "a Fidesz-frakció által sürgősséggel behozott előterjesztés nem felelt meg a törvényességi kritériumoknak"

- A jelenleg hatályos SZMSZ 14. § (3).-(6.)így rendelkezik:

3. A sürgősségi javaslatot előterjesztés formájában a polgármesternél kell írásban benyújtani legkésőbb a testületi ülést megelőző munkanapon tizenkét óráig.
4. A sürgősségi javaslatnak tartalmaznia kell a tárgyat, a határozati javaslatot, rövid indokolást, továbbá az előterjesztő nevét és aláírását.
5. Amennyiben a polgármester a javaslatnak nem ad helyt, akkor a Képviselő-testület vita nélkül dönt a sürgősség tárgyában.
6. Rendkívül indokolt esetben - külön indokolással - a sürgősségi javaslat szóban is előterjeszthető. A határozati javaslatot egyidejűleg írásban kell benyújtani.

A fenti jogszabály alapján tehát, törvényességi záradék nem kell az előterjesztésre, 48 óráról nincs szó, a javaslatot szóban és egyidejűleg írásban is benyújtotta a frakció. Az eset pedig rendkívül indokolt a veszélyhelyzet miatt.


III. "A polgármester jogköréről veszélyhelyzetben a katasztrófavédelmi törvény rendelkezik - majdnem mindenki számára világosan."

- Ami miatt jogellenes a polgármester parkolási díjjal kapcsolatos intézkedése az a katasztrófavédelmi törvényben található, amire hivatkozással a polgármester (téves) jogértelmezésében hivatkozik. E törvény 22. pontja a "veszélyhelyzetre vonatkozó sajátos irányításiszabályok" címet viseli. Az irányítási szabályok sorában a törvény 46.§ (4) bekezdése keretében rögzíti, hogy "Veszélyhelyzetben a települési önkormányzatok képviselő-testületének feladat-és hatáskörét a polgármester gyakorolja. Ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti."

Az irányítás jogi fogalmát megadó törvényhely (a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény 2.§) az irányítás fogalmát szervezet-irányítási jogosultságok összességeként definiálja. Következésképpen a polgármestert csak azon szűk értelemben vett képviselő-testületi hatáskörök illetik meg amelyek az önkormányzat intézményinak irányításával kapcsolatosak -másképpen fogalmazva: a polgármesternek nincs helyi rendelet alkotási-módosítási jogköre veszélyhelyzetben sem.
Erre utal az idézett törvényhely második mondata, amely úgy szűkíti a felhatalmazó rendelkezést, hogy abból egyértelműen kiderül, hogy veszélyhelyzet esetén is csak intézmény irányítási jogköröket gyakorolhat - azokat is szűkített tartalommal - a polgármester, és a felhatalmazása nem terjed ki helyi rendeletek alkotására, módosítására, végrehajtásuk felfüggesztésére.

Ugyanezen törvény 19.§ (1) bekezdése megerősíti a fentiekben kifejtetteket: "a polgármester a katasztrófavédelmi feladatoknak e törvényben meghatározott irányítása és végrehajtása során államigazgatási jogkörben jár el."
Az államigazgatási jogkörben való eljárás nem foglalja magában a helyi rendelet alkotási hatáskört, hanem kifejezetten jogalkalmazó-végrehajtó jellegű tevékenységet jelent.

 

IV. "Nem Tétényi Éva polgármester akadályozza a normális parkolási feltételek kialakítását Esztergomban, hanem..."

- Felhívnám szíves figyelmüket arra, hogy a sajtótájékoztatónk témája a veszélyhelyzet ideje alatt kiszabott pótdíjak visszafizetése volt, amelyet Tétényi Éva megakadályozott azzal, hogy félbeszakította az ülést.

 

Ezen tények alapján tisztelettel megkérem Önt, hogy a jövőben hagyjon fel a közvélemény félrevezetésével és bízom benne, hogy a következő testületi ülésen a Polgármester Asszony konstruktív közreműködésével orvosolni tudjuk a veszélyhelyzetben parkolási bírsággal sújtott polgárok ügyét!


Üdvözlettel:


György Róbert
Fidesz Esztergomi Szervezetének új elnöke

(forrás)