Árvíz: A szeminárium is kivette a részét a védekezésből
Környezetünk
2013. jún. 12.

<p>Közvetlen közelről láttuk, és aktív közreműködéssel éltük meg az esztergomiak összefogását az árvíz általi veszélyeztetettségben – mondta Frankó Tamás, az Esztergomi Hittudományi Főiskola prefektusa beszámolva a Magyar Kurírnak az elmúlt napokról.</p>

Az Érseki Papnevelő Intézet elöljárói, tanárai és a szeminaristák az árvízveszély kezdetétől aktívan bekapcsolódtak a védelmi munkálatokba. A Dunához közeli épületünkben testközelből éltük át a várost érintő vészhelyzetet. A papnevelő intézet szomszédságában létesített depónál az első naptól kezdve részt vettünk a munkában – mondta Frankó Tamás. A két kritikus éjszaka ügyeletet vállaltak a kispapok, és a rendkívüli helyzet kialakulásakor riasztották őket, így az éjszakai órákban együtt lapátoltak az önkéntes segítőkkel. Nekik is köszönhető, hogy a város biztonságba került.

A védekezés erős összefogást teremtett. Elsőként az Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola, Óvoda és Általános Iskola mozdult meg, a gyerekek, tanárok és szüleik intenzíven dolgoztak. A városban egyre többen csatlakoztak, jó hangulatban, egymásra figyelve folyt a munka. A homokzsákot töltő munkásokat a városlakók ellátták étellel-itallal.

Jó volt látni, hogy mi is része vagyunk a város életének – osztotta meg élményét a szeminárium prefektusa. Megnyitottuk az épületet a védekezést irányító hatóságok előtt, és törekedtünk segíteni munkájukat. Teljesen természetes módon kerülhettünk kapcsolatba az emberekkel – mondta a prefektus - igyekeztünk élni a tanúságtétel ezen lehetőségével.

Magyar Kurír

(forrás)