Lakossági tájékoztató, június 5
Környezetünk
2013. jún. 5.

<p>Tegnap éjszaka elkészült a Molnár sor bevédése. A várható, 8 métert meghaladó vízállás feletti szintezést kértünk a Vízügy szakmai irányításától. A fóliával védett nyúlgátat homokzsákokkal erősítették meg.</p>

Kérem az ott lakókat, hogy a megépített gátra figyeljenek. Tegnap szintén elkészült az Erzsébet parkot lezáró gát. A védekezésbe bevont polgárvédelmi beosztottak a közútnak segítenek a 11-es és a dorogi út megvédésében. Szerda reggel 50 katona érkezett, akiket délután még 100 fő követett. Ők 3 műszakban elsősorban az elsőrendű árvízvédelmi vonalat, a Kis-Duna partot építik. A meglévő gát és mellvéd megerősítése és magasítása folyik. A sétány platánfáinak gyökerei között a víz átszivároghat, ezért azok gyökér zónáját is megtámasztják a szakemberek. Változatlanul kérem, hogy a sétányra csak a védekezésben résztvevők és behajtási engedéllyel rendelkezők hajtsanak be.

 

A rendőrségtől és polgárőrségtől fokozott ellenőrzést kértünk a területen. A Prímás-sziget lezárásra került, oda csak engedéllyel lehet belépni. A Mária-Valéria híd járható. Az Esztergomba vezető közúti lezárásokról a http://internet.kozut.hu/utinform/Lapok/aktforgkorl_tablazat_megye.aspx honlapon kaphatnak tájékoztatást.

 

Ma reggeltől önkéntesek is részt vesznek az árvízvédelmi munkában. Délelőtt az iskolák felsőbb osztályainak fiú tanulói, délután a felnőtt önkéntesek dolgoznak. Ma több százan vettek részt a munkában, a homokzsákok töltése folyamatos a homokdeponáló helyeken. Az élelmezésről a Máltai Szeretetszolgálat, a Vöröskereszt, a TESCO, a Hungast és önkéntes felajánlások gondoskodnak. Köszönjük!

 

A városban az a hír terjed, hogy a víz elönti a belvárost. Több százan napok óta azon dolgozunk 24 órában, hogy ez ne forduljon elő. Az ilyenkor szokásos kiürítési tervet azonban aktualizálni kell, és a veszélyeztetett lakosságot tájékoztatni szükséges, hogy fel legyen készülve a pánik elkerülése érdekében. A hatalmas vízmennyiség gyorsan okozhat veszélyhelyzetet, ezért a mellékelt tájékoztató az árvízi tudnivalókat tartalmazza. Alapvetően a Duna menti lakóterületet, a belvárost és a déli városrészt érintheti a fokozott felkészítés. Kérek mindenkit, hogy a belvárosba fölöslegesen ne hozzon be homokzsákot, mert az nem ad kellő védelmet, csak riadalmat kelthet, viszont azt kérem, hogy pénteken, amikor az intézmények, üzletek bezárnak, akkor végezzék el az áramtalanítást, és a közüzemi vezetékek elzárását.

 

A Déli városrész védelmének fokozására a gátat kővel erősítik meg, ezért az ott lakók kertvégeinek 7 méteres sávját műveleti területként kérte a Vízügy. Kérem a tulajdonosokat, hogy a munkálatokat segítsék!

 

A Városházán (Esztergom, Széchenyi tér 1.) állandó 24 órás telefonos és személyi ügyelet teljesít szolgálatot. 33-542 092

 

Továbbra is kérem segítő együttműködésüket!

 

Esztergom, 2013. június 5.

 

                                                                                                                  Tétényi Éva

                                                                                                               Polgármester

Polgári védelmi parancsnok

(forrás)