Esztergomnál rekord közeli vízállással tetőzhet a Duna
Környezetünk
2013. jún. 3.

<p>A Duna vízmagassága Komárom-Esztergom megyében péntekre megközelítheti az eddig mért legnagyobb értékeket, Komáromnál a 801 centimétert, Esztergomnál pedig a 771-et az Országos Vízjelző Szolgálat internetes oldalán található előrejelzések szerint.</p>
<p> </p>

A képen az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság hajója, az Atlasz II.

 

A folyó vízszintje Komáromnál két nap alatt két és fél métert emelkedett, szombattól hétfőn 13 óráig 300-ról 550 centiméterre nőtt. Esztergomnál ugyanebben az időben a vízszint 350-ről 500 centiméterre emelkedett.
Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint az esztergomi védvonal esztergomi gátőrjárására első fokú készültséget rendeltek el, a táti gátőrjárásra viszont a legmagasabb, harmadfokú készültséget léptették életbe, mert Táton időközben megkezdték a Kenyérmezői- és az Únyi-patak visszatöltésezésének munkálatait annak érdekében, hogy a Duna ne duzzaszthassa vissza a két patakot.
Szenes Lajos (Fidesz-KDNP), Tát polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a vízügy szakemberei az ideiglenesen elbontott töltéseket visszaállították, a község megkezdi az árvízre való felkészülést.
A Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság kérésére száz-száz katona váltásokban folyamatosan erősíti és magasítja a gátakat Komárom és Szőny térségében.

MTI

 


Tisztelt Ingatlantulajdonos (Bérlő, Használó)!

 

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzetre való tekintettel a mai napon I. fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Duna esztergomi szakaszán. Az előrejelzés szerint a térségünkben a III. fokú árvízvédelmi készültség elrendelésére is sor kerül. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a várható vízállásokat az alábbi elérhetőségen követhetik figyelemmel: http://www.edukovizig.hu/hidrometeorologiai_tajekoztato

Kérem, szíveskedjen a személy- és vagyonbiztonság érdekében a szükséges intézkedéseket megtenni.

 

Esztergom, 2013. június 3.                                            

 

Tétényi Éva

polgármester

 

(forrás)