Felavatták az Európa Intézetet
Gazdaság
2013. máj. 30.

<p>A Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálata (CESCI) Európa Intézetét Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára és Didier Haguenauer, a francia nagykövetség együttműködési attaséja avatta fel csütörtökön az esztergomi Szent Adalbert Központban.</p>
<p> </p>

A KIM államtitkára a megnyitón hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelten támogatja a határ menti együttműködéseket. Úgy fogalmazott, hogy "az Európa Intézet munkája az unió jobbik arcát mutatja, nem a brüsszeli bürokrácia által kitalált, sokszor életszerűtlen szabályokat, hanem egy olyan tevékenységet, mely emberek hétköznapi problémáiból levezetve alkot például jogszabály-módosítási igényt".
Rétvári Bence hozzátette, Magyarországnak azért fontosak ezek az együttműködések, mert a határ túloldalán sok magyar él, tömbmagyarságként. Lényegesnek nevezte, a gazdasági együttműködés élénkítését, hogy a határ mellett élés ne a szegénység forrása legyen, hanem a gazdasági együttműködés révén a fejlődés lehetőségét hordozza.
Ocskay Gyula, a CESCI főtitkára az MTI-nek elmondta, az Európa Intézet térelméleti kutatásokat, a területi együttműködéssel kapcsolatos vizsgálatokat, a határ menti együttműködések jogi kereteinek vizsgálatát és a többszintű kormányzással kapcsolatos kutatásokat végez.
Az intézet kutatási eredményei segíthetik a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a parlamenti képviselők jogszabály-előkészítő munkáját, továbbá a döntéshozatal tudományosan megalapozott befolyásolásán keresztül a konkrét határ menti fejlesztéseket.
Az intézetet a CESCI kutatási igazgatója vezeti, munkaszervezetét egy senior és két junior kutató, valamint a CESCI tervezési részlegén is foglalkoztatott gyakornokok alkotják. A szervezet adminisztrációját és információs szolgáltatási feladatait az Ister-Granum EGTC látja el - tette hozzá a főtitkár.

 MTI

(forrás)