Esztergom dolgozik
Környezetünk
2013. máj. 17.

<p><strong>Szent Korona a Hősök terei körforgalomban</strong></p>
<p>A város legnagyobb kereszteződését felváltó körforgalomba tervezett Szent Koronát stilizáló virágültetés terveit az önkormányzat szakirodája elvégezte, és május végére, tisztelegve a Koronázóvárosok szándéka előtt, a kiültetés is megkezdődik. Időközben az esztergomi Balassa Bálint Társaság pályázatot nyújtott be annak érdekében, Hogy a Mujdricza Ferenc tervező által megálmodott kompozíció teljes egészében megvalósulhasson.</p>

A körforgalom színterve:

Kátyúzás

Először Esztergom belvárosában kezdődött meg az utak burkolatának javítása. Tétényi Éva polgármester a tavalyi költségvetés előirányzatainak időarányos terhére rendelte meg a kátyúzást, melynek szakmai alapjait a Városháza szakirodája készítette elő. Jelenleg az Arany János és a Jókai utcában kátyúznak a szakemberek. A szakiroda a polgármester kérésére minden körzetben kijelölt egy frekventált területet, melyet minél előbb kijavíttat az önkormányzat. A Csenkei út környékén lakók összefogásával egy több száz méteres szakaszon is megtörtént az útjavító murvázás. Ehhez az anyagot a z önkormányzat biztosította, a tényleges fizikai munkát pedig az ott lakók végezték el. Annak érdekében, hogy egyre több utca felújításra kerülhessen, az önkormányzat továbbra is várja azokat a lakossági felajánlásokat, ahol a rosszminőségű murvás és/vagy földutak javításához murvára volna szükség, a munkát pedig az utca lakói összefogva elvégeznék. Ezt írásban lehet jelezni a Polgármesteri Hivatal, Esztergom, Széchenyi tér 1. címen, vagy a varoshaza@esztergom.hu email címen.

 

Fűnyírás

A mai nappal megrendelésre került Esztergom és Kertváros összefüggő zöld területeinek gondozása. Esztergomban a Zöldút Kft., Kertvárosban a Roma Kht. végzi a fűnyírást és a parlagfű-irtást. A kisebb belvárosi zöldfelületeken a polgármesteri hivatal dolgozói a közhasznú munkásokkal együtt gondoskodnak a fűvágásról és a szemétszedésről.

 

Szúnyogirtás

A nyár elején megszűnő Esztergom - Nyergesújfalu Kistérségi Társulás utolsó hivatalos ülései egyikén, a polgármesterek egyöntetű véleménye alapján megrendelte a térségben a szúnyogirtást. A kistérség – melynek elnöke a mindenkori esztergomi polgármester - hosszú éveken keresztül végeztette el ezt a munkát, mivel minden évben a szervezet erre a célra különített el forrást. A mostani szúnyogirtást levegőből hajtják végre, és a települési önkormányzatoktól függ, hogy földi irtást is rendelnek-e meg majd a nyár folyamán.

 

Egyre tisztább Esztergom

A munkaügyi központtal közös program hasznát már eddig is érzékelhette a város lakossága. A közhasznú munkások által elvégzett köztisztasági feladatokat a polgármesteri hivatal munkatársai koordinálják, ennek köszönhetően a hulladékgyűjtő és szelektív hulladékgyűjtő szigetek, a lakótelepek környéke, a közparkok egyre rendezettebb képet mutatnak Esztergomban. A „Nagy Várostakarítók” bejelentése alapján május 25-én „Városi Nagy Zöldtakarítást” rendeznek az esztergomi önkéntesek, melynek keretein belül vállalták, hogy a segítők által a közterületeken levágott füvet, zöldhulladékot elszállítják. Szintén a várostakarítók lelkes és önzetlen csapata vállalta, hogy a nehéz anyagi körülmények között lévő önkormányzat intézményeinek is segítséget nyújtanak ezen a napon. A város összes óvodájában gondot okoz a kertek, udvarok, játszóterek rendben tartása, illetve a zöldhulladék elhelyezése. A várostakarítók most azt vállalták, hogy gyermekek érdekében a város óvodáiban összegyűlt zöldhulladékot segítenek elszállítani.

A folyamatos és gyors köztisztasági fellépésnek köszönhetően az itt élők és az ide érkező vendégek is egyre rendezettebb városképpel találkozhatnak. A közhasznú munkások kéthavonta cserélődnek, most a második turnustól búcsúzunk - köszönjük a munkájukat!

 

Esztergom, 2013. május 17.

 

Váczy-H. István

sajtófőnök

(forrás)