Így terjeszkedett Esztergom 30 év alatt
Helytörténet
2013. máj. 15.

<p>A Google nemrég indított szolgáltatását próbáltuk ki, melynek segítségével megtekinthetjük a NASA Landsat műholdjainak a képeit 1984-től napjainkig. Minket természetesen Esztergom érdekelt a legjobban.</p>

A leginkább szembetűnő változás az ipari park növekedése, de szépen látható a szentgyörgymezői lakópark, Búbánatvölgy és Szentjánoskút környékének fokozatos kiépülése is. Érdemes megfigyelni a Palatinus-tó öböl részének kialakulását a 80-as évek végén, a Körtvélyesi-sziget északi végénél lévő öböl kialakítását 1990 körül, a Mária Valéria híd újjáépítését 2001-ben, a 117-es főút építését 2002-től kezdődően, az Ice Beach feltűnését 2004-nél. A pilismaróti öböl a 30 év leforgása alatt megduplázódott. Az utóbbi időben pedig egyre több az irtás az erdőkben az Esztergom és Dömös közötti területen. A nyolcvanas évek végén egy hatalmas erdőterület tűnt el Diósvölgytől délkeletre, ami körülbelül 1997-re nőtt vissza teljesen.

 

Aki pedig az egész világra nyitott, vagy csak valamivel nagyobb felbontásban is megnézné Esztergomot, az itt kedvére böngészhet:

(forrás)